vaticinium ex eventu
Sitter på Arlanda med just inget att göra. Har just tjäckat in och skall borda planet om en dryg halvtimme. Är på väg till Luleå. Egentligen var resan upp planerad till söndag mittpådan men jag har separerat från min madam och flyger upp tidigare. För tydlighetens skull så gäller separationen enbart resan Arlanda och hem. Hon blir kvar här nere i Schwärje för att fara norrut på söndag som planerat var. Jag åker upp idag för att i morgon vara med när mina bästa barndomsvänners pappa begravs i Luleå*. Han var också en god vän till min far.
Sedan jag kom hem till fosterlandet har dagarna fyllts av promenerande id jag återkommer till. Mellan de varven har jag korta stunder hunnit surfa runt bland bloggar jag läser. Inlägget
Jerusalems förstörelse hos prästkollegan Pär Parbring triggade igång min exegetiska – alltså bibelvetenskapliga – tarm. Hans inlägg kan läsas
här och bör nog ögnas igenom inför fortsättningen av det jag skriver.
Jag tycker kollegan resonerar vettigt. Mycket vettigt. Ordade själv i saken helt kort när jag för några år sedan författade och präntade min magisteruppsats i Nya testamentets exe-get-ik. Avstavningen är medveten som förklaring både till bilden och till den kategori detta blogginlägg hamnat under. Såhär skrev jag på sidan 14:
Markus - datering och lokalisering
När och var Markus skrev sitt evangelium råder det inte enighet om bland forskarna då frågan om datering och lokalisering av Markusevangeliet inte låter sig entydigt lösas. Det finns en mångfald uppfattningar med dateringsförslag från år 42 till år 75 i kombination med olika lokaliseringar från Galiléen över landsbygd i Syrien till Rom.
Från fornkyrkan finns bland annat uppgifter om att evangeliet skrevs i Rom efter Petrus och Paulus "uttåg" därifrån. Om "uttåg" betyder deras död blir dateringen ungefär mitten av 60-talet. Andra uppgifter placerar skrivandet år 42 med anledning av en händelse Petrus var inblandad i under kejsar Claudius andra regeringsår, fortfarande i Rom. Uppgifterna är alltså fragmentariska och osäkra men ger ändå ett möjligt tidsrum på ca 25 år.
Den moderna bibelforskningen, praktiskt taget oberoende av konfessionell tillhörighet, bygger det mesta av sina dateringsdiskussioner på Markus-texten i sig, främst kapitel 13 där Jesus talar om templets profanering och fall samt Jerusalems undergång. Man anser då formuleringarna i det kapitlet vara förutsägelser - vaticinium – utifrån händelsen - ex eventu – och tillkommit med anledning av att det Judiska krigets belägring av Jerusalem står för dörren eller avslutats. I några fall - fortfarande vaticinium ex eventu - ser man den formuleringsutlösande händelsen i den så kallade Caligula-krisen år 40 eller i något annat skeende. Söker vi datera utifrån Markus 13 lämnas vi med samma osäkerhet men ett något större tidsrum än vad uppgifterna från fornkyrkan gav och landar mellan år 40 och 75.
Till detta fanns fyra fotnötter och källhänvisningar till olika forskare med de återger jag inte här. Mitt eget resonemang i slutet av fjärde noten löd dock:
Vaticinium ex eventu är som synes av ovanstående noter ett dominerande sätt att vetenskapligt hantera profetiska och apokalyptiska förutsägelser och förefaller ha näst intill axiomatisk status. Jag tycker personligen att självklarheten i resonemanget och dess slutsatser kan ifrågasättas. I en Palestina-judisk profetisk förkunnelsetradition med rötterna hos Amos, Jeremia, Jesaja och andra profeter behöver enligt min mening inte domsord och undergångsförutsägelser beskriva det som just för dagen sker eller har skett, utan i stället vara den genre som förkunnare och författare kan använda för att i förvägvarna och vägleda. Därför ställer jag mig tveksam till det till synes självklara och begränsade i att söka datera Markusevangeliet utifrån kapitel 13.
Inga invändningar restes i seminariet vare sig från deltagare eller handledare.
* Vill man mer noga veta vem det handlar om kan man få det
här.
barca 5 - måndag
Tidsaspekten i detta inlägg är ganska rörig. Saken jag söker dryfta är måndagen men skrivandet har skett på tisdag, onsdag och snart torsdag. Läraren kommer att märka röran.
Det här är som rubriken anger femte inlägget kring madammens och min resa till Barcelona. Måndag står det också men skall sanningen sägas är det tisdag morgon jag sitter och skriver fast förankrad i en flygplansfåtölj som tillsammans med andra fåtöljer och deras sittare är på luft till Zürich. Det heter på väg när man är på marken och till sjöss när man åker båt. Beteckningen på luft måste väl därför vara adekvat.
Igår, måndag, var värmen tillbaka med full och faktiskt lite förödande kraft...
Här blev jag avbruten av att flygvärdinnorna ville pracka på alla passagerare en kaffekopp och någon sorts muffinsbulle. Kanonviktigt då vi klev upp 04.10 för att ta en taxi 04.45 till flyget som avgick 06.30. Framme i Zürich knapprar jag efter en stunds rundvandring, tax-free-shoppande och brunchande vidare i förhoppningen att strömmen i läpp-tippen inte ska ta slut så fort.
Jo – igår, måndag – var värmen tillbaka med full och faktiskt lite förödande kraft. Utrustade med ingen kamera och praktiskt taget inga penningar alls promenerade vi efter frukost från hotellet ned till den strand vi tittat till på söndagen. Då var sista sträckan dit kantad av olika salustånd med allsköns ätbara och icke ätbara produkter. Bröd är en ätbar produkt. Halsband och solhattar är det inte. Något stånd med ostar och ett annat med olika slags lokala katalanska korvar intog ett mellanläge. Någon korv tror jag inte jag vill befinna mig nära, i vart fall inte obeväpnad eller utan genomgången kurs i självförsvar och närstrid.
Men så blev i alla fall Medelhavet bebadat och kan därför fogas till listan över vattensamlingar som fått äran att – om än i ett fall väldigt kort – med sitt vatten omsluta min kropp. När jag var på studieresa till Guatemala och El Salvador på 1990-talet blev Stilla havet är ett sådant hav. Den kalla Nord-Atlanten likaså men snabbt när vi var på Lofoten för två år sedan. Bottenviken med dess angränsande Östersjö har jag plaskat i lite då och då och till detta Lillkorsträsket en liten bit från hemmet*. Barcelona är lite långt åt väster men faktum är att på måndagen kom samma vatten som översköljde Jona innan fisken kom och Paulus innan han flöt iland på Malta att svalka också mig. För svalkigt var det. Skönt!
Promenaden tillbaka till hotellet för hämtning av mer slantar och annan utrustning gick bra förutom att jag blev avstulen 2 €uropengar. Riktigt skickligt gjort av en dam som i sken av att hon ville ha betalt för en blomma hon prackat på mig pillade blad de mynt jag hade i handen och vips var en två€uro borta. Lite irriterad över tjyvkärringen ifråga kände jag mig fram till dess jag strax ostnordostost om katedralen hittade en butik med albor, stolor, madonnor och andra kyrkliga pryttlar och pillemojänger. Då blev jag glad igen.
Det blev allt varmare under dagen. Märktes särskilt när vi tagit tunnelbanan till Paral-lel – slutstationen för linje L2 heter så – samt bergbana och promenad till OS-stadion från 1992. Läcker skapelse. Mycket pampigt bygge särskilt om man räknar in alla andra hus och fastigheter som olympiaden drog med sig...
Kommen så här långt dog datorn i brist på elektricitet. Kontakterna till det schweiziska elnätet är av den typen att bara de där platta hankontakterna som vi också har hemma i Sverige fungerar, inte de runda som behövs för att strömförsörja min dator.
Sedan detta hände har då tiden gått och med den givetvis också planet från Zürich till Arlanda. Väl neddumpna där fixades på stubben en ombokning av min – men inte madammens – resa till Luleå innan vi med buss, pendeltåg och buss pallrade oss till svägerska och svåger med två barn i Tungelsta söder om Stockholm. Här har vi befunnit oss sedan dess och härifrån har jag i efterskott publicerat berättelsen om vår resa till Barcelona – som fortsätter nu.
Från Olympiastadion i Barcelona som jag hann nämna innan strömmen tröt i Zürich styrde vi promenadkosan upp mot högsta punkten av bergknallen Montjuïc. Där finns Castell de Montjuïc varifrån man har fantastisk utsikt över staden - den första bilden. Därifrån kan man också åka linbana ner till bergbanan som tar en till tunnelbanan som för en till hotellet där vi åt var sin mellanmålsbanan.
Varmt och sevärt var det denna dag! Sevärdast bland allt var nog i alla fall den flervånningshöghuskyrkogård vi gick förbi mellan idrottsanläggning-arna och fästningen. Har aldrig sett nåt liknande tidigare. På håll trodde jag det var ett bostadsområde eller kaserner. Helt fel. En begravningsplats av annat slag med blommor av plast eller siden.
Värmen tog verkligen ut sin rätt. Minst två liter extra vatten per person kom vi att dricka. Dricksvattnet köpte vi på flaska. Kranvattnet är OK som dricksvatten men smakar som när man får en kallsup i badhuset. Pausstunden på hotellet var därför behövlig. Sedan bar det ut igen för resans sista katalanska middag. På Carrer de Santa Anna fann vi en mycket trevlig restaurang som också var uppkallad efter Jesus mormor. Smaskig mat och god sangria.
Skulle jag konsekvent följa mitt rubriksystem bleve det nu dags för barca 6 – tisdag men den dagens händelser är redan invävda i detta inlägg. Utlandsreserapporterandet får därmed anses avslutat. Möjligen kommer framöver en och annan reflexion kopplat till trippen – men det får vänta till allt lagt till sig.
* Huruvida det sistnämnda är ett hav kan diskuteras men badbart är det i alla fall.
barca 4 - söndag
Det är tisdag kväll och jag sitter i Tungelsta strax söder om Stockholm. Redigerar i text jag tidigare skrivit och håller på med en del av de bilder som togs i Barcelona. Först nu, alltså två dagar senare ges här intrycken från i förrgår – med några bilder.
Idag – alltså söndag – har det inte varit lika varmt som det var igår. Eller så har den inbygda termostaten kalibrerat sig lite bättre till medelhavsbreddgrader – vad vet jag. Enligt skyltar på stan har det dock varit en 6-7 grader svalare än igår och dessutom lite vind. Som hemma en kalassommardag.
Strax efter 9 var vi på språng – eller i vart fall gång – och traskade till ett kyrkbygge som räknas som en av stadens stora sevärdheter. Den igår nämnde Gaudi har haft sin arkitektoniska penna inblandad också i detta . Man startade bygga 1882 och året efter blev Gaudi huvudarkitekt fram tills dess han kördes över av en spårvagn alldeles intill bygget1926. Kyrkan – som heter Sagrada Familia är inte klar än. Fortfarande byggarbetsplats med kranar och kontäjnar och skyddsnät och allt – typ. Lite paradoxalt egentligen att en ännu inte färdigbyggd kyrka drar så många nyfikna att kön till att köpa inträdesbiljetten gick ett halvt varv runt kvarterat klockan 10 på morgonen.*
Jag gissar att den kommer att vara lita intresseväckande också när en är färdig. Konstnärligt och arkitektoniskt är den både ett mästerverk och ett märklighetsverk. När man ser Gaudis skapelser lite här och var och inte minst på kyrkbygget funderar man faktiskt över vilken svamp den mannen egentligen brukade röka. I alla fall kan sägas att
den Heliga familjen med denna fastighet onekligen kommit upp sig om man jämför med var de blev inhysta den gången det inte fanns plats för dem i härbärget – som Jesusberättaren Lukas nämner i sitt andra kapitel.
Att bygget tagit lång tid har några officiella förklaringar som det väl inte finns någon anledning att betvivla – ekonomin som helt beror på donationer och en 20-årig tajmaut kopplad till spanska inbördeskriget. Soltrött och matt denna eftermiddag kom jag på ett tredje skäl men det är nog kanske inte så lämpligt att skriva på en blogg som kanske har en och annan ordkänslig läsare. Som ledtråd säger jag bara att det kan ha en koppling till ortens mjuka toalettpapper.
Från
Sagrada Familia styrdes promenadkosan södderövver ner mot en stor park. Efter att ha rastat där spatserade vi vidare ner till en badplats där vi badade våra fötter i Medelhavet. Så var det gjort. Helbad kanske i morgon.
Nu är armbandsuret strax 19 och vi har duschat och fräschat upp oss så gott det går. Strax ut igen för titt till katedralen och därefter middag.
Vi traskade till Catedral de Barcelona men kunde inte riktigt bese den turistiskt. Det firades nämligen Mässa och då fick turisterna minsann inte lubba runt som fotograferande tjattrande lämlar. Man fick finna sig i avspärrningar så att de som firade gudstjänst kunde göra det med fokus. Bra! tycker jag. Också en turistiskt intressant katedral från 1298 är i förstone ett gudstjänstrum, inte ett skådebröd.
Vi kom sedan mässan redan börjat och den hölls på katalanska eller spanska och var fullt möjlig att följa på så vis att det gick att fatta var i mässan man just befann sig. Högmässan i Svenska kyrkan – om man inte trasslar bort saker och ting – ligger nära den katolska så kan man den ena begriper man den andra. Vi avancerade dock inte in i det avgränsade rummet utan följde mässan via TV-skärm – vilket gjorde att vi nog ändå kände oss ganska turistiska.
Efter katedrallandet så jakt på mysigt avskilt ställe att käka på. Inte så lätt. Varenda ortsbo och alla turister skall tydligen äta och dricka pilsner (eller annat) med start runt 21 om kvällen. Vi fann ett litet ställe ett stenkast från boendet där vi kunde äta ute ute i ca +25 grader. Trevligt.
Frågan från igår dryftades inte – alltså frågan om vilka vi känner som vi skulle kunna tänka oss att göra en resa av denna sort tillsammans med. Den omvända frågan ställdes dock: Tror vi det finns några som skulle vilja resa med oss? Och i så fall: Vilka? Vi lämnade snabbt ämnet för att i stället prata om annat. Våra respektive jobb till exempel.
Nu snart 23. Tillbaka på rummet.
I morgon bad – frågetecken.
Bilderna är i tur och ordning kyrkbygget på avstånd, östra sidan, madammen i folkvimlet vid biljettförsäljningen samt en Gaudi-detalj av många.
* Sent på kvällen kan väl en småfilosofisk fotnot till detta vara på sin plats.
Kan det vara så att man kan dra en parallell mellan intresseväckande byggnationer och kristen utveckling? Jag menar såhär: När det är vad man kallar väckelse, alltså när det förändras, växer till, hittar nya former och uttrycksmedel men inte nått fasta och etablerade strukturer och rutiner – då, just då, väcker det som händer och sker nyfikenhet och attraktion. Det pågående bygget attraherar – typ. Men när allt så att säga är klart, fixat, i ordning och städat är det inte lika läckert. Om det ligger något i den parallell-tanken måste ju förändring vara det vi skall längta efter och gå in för. Att spela säjf, alltså försedd med flytväst, säkerhetsbälte, krockkudde och hjälm enbart gå in för att förvalta det redan uppnådda och till det ha en förnöjsamhetens attityd måste vara något som bör betraktas som illa – eller?
barca 3 - lördag
Sedan jag idag måndag fick tillgång till nätet har det blivit möjligt att publicera vad jag noterat tidigaresedan vi kom ner. Publiceringen idag av vad som hände i fredags sparkade upp besöksstatistiken till över 50 personer eller datorer. Det som tilldrog sig om lördagen kommer nu.
Pust! Pust! Jättepust!!
För många år sedan när jag repmötade i skogar och på myrar norr om allting var det så vinterkallt att jag lovade att aldrig med för så vida jag är hemma i fosterlandet klaga över värmen. Den föresatsen har jag hållit. Någon gång har jag sagt att om jag inte lovat det jag då lovat skulle jag klaga – men klaga har jag inte gjort.
Utomlands gäller alltså inte löftet men på något sätt håller ståndaktigheten i sig även utanför de blågula gränserna. På studieresa på 90-talet till Guatemala och El Salvador klagade jag inte – i vart fall inte över värmen. Idag i Barcelona klagar jag inte heller fast det nog vid närmare eftertanke skulle finnas skäl till det. Det är nämligen väldigt varmt. +35 i skuggan sa killen i receptionen. Och +35 i asfalt och sten skapar pust. Rentav jättepust.
Strax efter 9 i morse var vi på vandrande fot. Tanken var att vi skulle rambla ner till La Rambla igen för att se hur det stråket tog sig i dagsljus. Betydligt mindre mysigt än kvällen innan. Dit valde vi dock en annan mer bakgatepräglad väg än igår kväll. Intressant. Bakgator, gränder och mindre stråk kan vara lika intressanta som Sevärdheten med stort S. Det tog oss mer än en och en halv timme att strosa en och en halv kilometer bland en massa mysiga hus, kultur- och universitetsbyggnader mm. Och ingen trängsel typ igår.
Palau Güell heter en mycket speciellt hus – med betoning på mycket – som man som turist bara måste se enligt alla tryckta gajder och informationsbroschyrer. Och då gjorde vi det. Besåg ett palats som ritats av Barcelonas världsberömda 1800-tals-arkitekt Antoni Gaudi. Mycket intressant. Klurigt. 10 €uroslantar per skalle – men det var det värt.
Promenad senare efter att köpt skaffning i lokal liten livsmedelsaffär. Riktning västerut mot ett stort grönområde som heter Montjuïc där man bland annat kan hitta massor med anläggningar från olympiaden 92, utsiktpunkter, museer mm. I parken Jardin de Primavera picknickade vi vår inköpta matsäck. Hade tänkt oss ett gott bröd, lite ost, frukt och lite lokaljäst rött. Planen höll inte! Värmen var alldeles för stark för att ens en liten mängd rödtjut skulle vara smart som måltids- och njutningsdryck. Vatten vettigare.
Via Jardin de Miramar var vi nästan nere vid hamnen och därifrån gick vi norrut igen på en annan rambla – Rambla del Raval – mot vårt hotell. På taket finns en pool som vi visste var badbar mellan 10 och 20 varje dag. Kändes som en förträfflig idé så vid 16-snåret poolade vi oss. Ingen stor pool. Mest likt en pöl. Men skönt. Och så pressa sol på takterassen nära vårt luftkonditionerade lilla rum som tillflykt innan hjärnan blir så kokt att fransmän eller gotlänningar vill servera den på tallrik.
I rummet får jag inte till internetuppkopplingen men det gör inget. Skriva kan jag ju och det är själva dagboksförandet jag tycker ger mersmak när jag är på någon av mina Speciella resor. Om det kommer på bloggen nån gång är ju därmed att anse som en bisak.
Hon drar mot 18 nu, hondäringa klockan på handleden.
Middag i någon berså står på programmet.
Ut å svettas igen!!
Mat fick vänta!
Dom är inte kloka, hiberierna! var en replik jag för en massa år sedan kunde läsa i ett Asterix-album där händelserna utspelade sig i det vi idag kallar Spanien. Instämmer helt. Dom har ju sina mat- och sovklockor helt visset kalibrerade. Runt 18 på eftermiddagen finns nästan ingen mat att få. Det är ju då man som skandinav känner svälten krama sitt bistra grepp runt den del av psyket som inte insett att om man hoppar över ett mål eller två far man inte illa. Man i detta fallet är jag skandinavisk.
En pilsner runt 18 botar det värsta. Sedan promenerade vi på. Träffade på en affär för bland annat begagnade Märklingrejer och såg att om jag varit mer varsam med ett lokomotiv och inte sedan överantvardat det till sönerna hade jag kunnat tjäna 3000 spänn. Otroligt*.
Vi fann ett mathak runt ½9 och kunde äta mixad Paella nedspolat med en liter Sangria – delat på två. Gott, nyttigt och trevligt. Funderade tillsammans över frågan Vilket par skulle vi vilja göra en resa av denna typ med? Alltså vilket eller vilka par i släkt och vänkretsen. Intresserade kan väl anmäla sig.
På hemvägen passerade vi ett kulturmötescenter som vi gick förbi i förmiddags. Nu var det full fart. Någon sorts Pakistankonsert eller nåt. Mysigt med musik och framträdanden.
Nu sussadags. I morgon Herrens dag!!
* I Berlin fann jag på en liknande historia. I Luleå kan man också hitta gamla tåg-grejer.
barca 2 - fredag
Det är måndag eftermiddag 27/8 och internetuppkopplingen på hotellet i Barcelona fungerar. Varför så inte skett hitintills vet jag inte men det medger att en del av vad jag har skrivit nu kan läggas upp som blogginlägg. I morgon reser vi hem till Sverige även om vi inte far ända upp till högan nord på en gång. Pö om pö kommer vad jag skrivit att bli blogginlägg men i efterskott. Rubriken kommer att vara barca och ett nummer samt en veckodag (eller annat). Detta är då barca 2 – fredag . Den begåvade läsaren fattar att det skrevs i fredags, alltså den 24:e.
Frankfurt
Om en dryg ½timme kommer vi att kunna borda LH1132 som skall ta oss vidare till Kataloniens huvudstad. Sveriges huvudstads internationella flygplats lämnade vi 10.20 på förmiddagen för att ungefär ett par timmar senare dimpa ner i denna tyska flygknutpunkt. Rejält större än Kallax – typ*.
Vi gick genom en avdelning eller korridor här på Frankfurts flygplats. Den var nästan lika lång som Storgatan i Luleå men inte med lika många affärer. Olika gäjtar å annat tar ju plats och det finns en massa gäjtar. En väldig massa. En matbit blev det också: japansk sallad med tysk pilsner*. Bra blandning. Fattar inte hur amerikaner och engelsmän kunde besegra den kombinationen. Måste berott på att ryssarna bortsjade upp sig alldeles ofantligt för att ge axeln på rödbetan.
16.05 är det tänkt vår kärra skall lätta från marken. Beräknad neddimpning ca två timmar senare. Och sedan till ett hotell därifrån jag kanske kan publicera det jag nu skrivit. Om inte det går får det ske i mitten av nästa vecka då vi är hemma på fosterjorden igen. Skulle så bli fallet kommer de barca-inlägg jag skriver att komma i en lagom takt – hoppas jag.
Läser jag när jag flyger. I en flygande fart. Constants in Context som jag nämnt förr för en massa inlägg sedan. Utomordentligt intressant. Leta den på nätet och köp!
Framme
Det är fortfarande fredag men om en halvtimme lördag. Vi har varit framme i Barcelona i några timmar och det är så varmt att glaset på armbandsuret har immat igen. Mer än +30 alla gånger. Kanske bara 27 nu strax före midnatt.
Vid 19-draget hade flygbussen tagit oss till därifrån det var en kort promenad till hotellet som har valts för att det tillhandahåller både hårtork, trådlöst internet och luftkonditioneringsvädring. Fint till två tredjedelar. Internetuppkopplingen får jag inte till men det går faktiskt att leva förutan några dagar. Hårtorken passade madammen förträffligt medans jag fick i gång och kalibrerade rummets kylanläggning. Efter avtvättning och klädbyte togs promenad för middag och sedan mer promenad.
La Rambla kallas ett stråk man som turist skall spatsera. Hör som till. Enligt alla handböcker och annat. Så det gjorde vi. I mörkret. Det var folk överallt. Turister en masse. Och så ännu fler. Alla verkar vara ute. Infödingar och gäster. Man promenerar, fotograferar varandra, äter och dricker – öl eller vin.
Nattdags nu! TV-programmen har alla gjorts värdelösa genom att allt är dubbat till spanska. Bara så dumt!
* Jag vet att ett ihärdigt användande av typ inte längre är något för typer som vill vara lite inne och en aning trendiga. Det har blivit lite otypiskt att typa men det är därför jag gör det – atypisk som jag är.
** Luther har nog helt rätt och det i flera avseenden. Han lär ha sagt ungefär: Utan det goda ölet skulle den tyska ungdomen inte ha det alltför roligt. Hur tysk jugend har det idag vet jag inte men ölet var gott.
barca 1 - kyrksnålt
Resan jag i förra inlägget nämnde möjligen skulle minska min bloggaktivitet har nätt och jämt anträtts. På flyg, när man väntar och nu innan det är sussadags läser vi, pratar om det vi läser och – åtminstone i mitt fall – funderar vidare utifrån vad som lästs och pratats.
Redan i bilen och sedan på Kallax berättade madammen om ett föredrag hon hört idag och gav ett referat av innehållet. Det var en Leo Razzak knuten till Fryshuset i Stockholm som hade hållit föredraget. Bland annat berättade han om hur han en gång velat göra något med ett antal ungdomar i kris – som man säger ”fånga upp dem” – och i dialog med den kommuntomte han tänkte skulle vara med och finansiera saken med någon mille givetvis fått veta:
Inga pengar finns. Sådana kostnader kan vi inte täcka! – typ.
Vad kostar det att inget göra? hade Leo då frågat,
?????
Vad blir samhällskostnaden för någon som hamnar i vård, missbruk, kriminalitet osv?
Leo fick pengarna.
Utifrån detta funderade jag vidare i mer småbeloppiga och inte lika personkatastrofala kyrkliga spår. Jag började tänka på vad framtida utträden skapar för kostnader i betydelsen av utebliven kyrkoavgift.
Antalet utträden ökar ju så sakteliga och det kan finnas anledning att fundera om inte takten kommer att accelerera betydligt när till exempel 90-talisterna kommer upp i inkomståldern och 80-talisterna börjar räkna mer än de gör.
Jag gissar – fast detta borde vara möjligt att undersöka – att utträdesfrekvensen är något större bland unga människor som inte haft någon kontakt med kyrkan säg genom konfirmationen än bland dem som haft sådan kontakt om de då upplevt den positivt.
Hur stor en livskyrkoavgift är ställer sig svårt att beräkna men säg att någon jobbar i 40 år och betalar 3000 om året – detta är lågt räknat. Då blir intäkten 120.000. Och bortfallet om personen utträtt lika stort.
För egen del behöver jag givetvis inte ekonomiska incitament för att prioritera konfirmand och ungdom. Människor är värdefulla i sig. Men för sparsamma utgiftsrädda beslutsfattare säger jag att det är ekonomi att idag satsa på konfirmand och tonår. Detta vad gäller arbetsvolym man kramar ur arbetslaget , den kompetens man kräver skall finnas och utvecklas samt rena dollar för läger etc. Gillar man inte dollar kan man ta euro om man så vill. Eller kronor. Min poäng är kvar: snålhet vad gäller utgifter idag är som att pissa i skon när man fryser om foten. Det lindrar för stunden men blir på sikt... – läsaren fattar.
Sanningen är alltså den att generösa utgifter idag för kvalitativt arbete sparar stora livskyrkoavgiftbortfall i morgon.
Ni som läser detta och känner beslutsfattare kan väl berätta detta för dem.
barca 0 - paus?
Sitter nu på Rest&Fly på Arlanda.
Reser utomlands några dagar.
Kan - men bara kan - betyda att jag inte bloggar.
Kan - men bara kan - åxå betyda att det kommer inlägg i kategorin Speciella resor.
Allt beror på hotellet.
starka unga vuxna!
Lokala Världsbladet alias Piteå-Tidningen är en publikation som utstrålar allt man kan önska av en lokaltidning med stort geografiskt spridningsområde. Likt alla mornar fattade jag därför idag den av madammen i mitt liv inhämtade tidningen för att bibringa mig en uppfattning om vad som sig tilldragit hafver från Sulitelma till Jävre – klicka
här för hjälp. Visserligen var jag på jakt efter en speciell sak i dagens exemplar – något jag återkommer till nedan – men då PT inte är jättetjock eller har sjuttielva bilagor om ditt å datt kan man med förtröstan långsamt bläddra från början. Det man letar kommer snart nog i alla fall.
Lednyheten idag på första sidan samt sidorna 6-7 är att polisen i Arvidsjaur tagits på bar gärning med fingrarna i den kriminella syltburken. Jag ser fram mot att det som hänt ges en filmatisering i Jägarna 3. Att det är bra att cykla till skolan berättas också på förstasideplats samt på sidan 16 och sedan finns artiklar om att träindustrin går trots branschkris bra i Piteå, att en familj skall vräkas – också i Piteå – och en mängd annat. Läs PT på nätet! Tar inte lång stund.
Allt detta bläddrade jag mig lugnt genom och ströläste lite här och var innan jag kom till det jag var ute efter att kolla hur det blev. I sport”sektionen” som jag sannerligen inte brukar kolla noga andra dagar fanns det – artikeln med rubriken
Skidgymnasiet hedrade Jonas Larssons minne. Klicka
här och läs.
Det var i går kväll som kapellet vid Älvsby folkhögskola var fyllt av ungdomar, ungdomar, åter ungdomar och därtill några vuxna. Skälet var han som förolyckades i Abiskofjällen förra veckan. En pojke från Luleå, som gick gymnasiet i Älvsbyn, som tränade i folkhögskolans regi och bodde på internatet. Jag var en av de vuxna.
Det blev en gripande stund på mer än 1½ timme. En kompis hade gjort bildspel med musik – tagit honom ett dygn att jobba fram. De flesta gick fram för att tända ljus under stilla flygelmusik – psalmmelodier. En 18-årig tjej talade knappt en kvart och det var något av det starkaste personliga tal jag hört – 18 år! Fyra stycken sjöng ett par sånger och en flicka sjöng solo. Vår skidtränare och pappan till pojken talade.
Skolprästens roll var faktiskt att endast vara den som föreslog hur alla de av andra personer förberedda bidragen skulle bilda något av en linje från en början till ett slut. Och klädd i prästskjorta med en och annan kort kommentar väva samman, ”foga mellan inslagen” – typ. Och läsa Psaltaren 139* på slutet innan sista solosången. Och vara där.
Det kanske någon anser vare en ganska nedtonad prästroll – i vart fall om man jämför med andra samlingar i kapellet eller en begravning – men bara SÅ rätt. Denna gång. Det var ju ungdomarna som ”ägde” minneshögtiden utan en massa vuxenregi. Och det blev bara SÅ fint. Starkt. Han som hedrades kan anses vara hedrad av att ha sådana vänner och med sådana unga vuxna kan framtiden inte anses helt farlig. Detta säger en snart 60-årig gråhårig prällegubbe som nog ändå bidrog med viss trygghet. Kände det i vart fall fint att få vara där.
Ljusbäraren var igår fylld med ljus som av den ömsesidiga värmen brann fort.
Bilden är från ett tidigare tillfälle.
* När jag tidigare under dagen funderade på hur det skulle bli tog jag fram familjens nya mobiltelefon. Det är en med appar i stället för knappar. Jag är kraftigt desorienterad i den världen. Accepterar knappar men vill nog helst ringa med snurrskiva. Vev tycker jag är gammelmodigt.
Dock – den eftergiften för nytekniken har jag gjort att jag i app-apparaten installerat en app till (eller med) Tidegärden – kyrkans dagliga bön. Jag klickade fram till knappen Be nu! och såg när jag petat på de orden att det nu var onsdag vecka fyra i tidegärdssystemet. Kollade vidare och fann Psaltaren 139 som en av psaltarpsalmerna för Vespern, den tidebön som beds vid 18-tiden, då när minneshögtiden skulle börja. Slump?? Spooki?? Ledning?? Definitivt ledning!!
jag är lekman
Jag läste något verkligt tänkvärt på en blogg man når genom portalen
Dagens kyrka. Rubriken för det lästa är
Lekmannafunderingar sommaren 2012 – kyrkans tro och min och man hittar texten
här.
Och mina egna tankar rullar på enligt följande:
Jag är osäker på om jag själv är lekman eller inte.
Detta kan kan låta märkligt men är ändå sant.
Jag är präst vilket är icke-lekmannigt. Gräsligt icke-lekmannigt. Men...
- Jag har inte tjänst i kyrkans ordinarie organisation. Jag arbetar på folkhögskola, i och för sig en kyrklig sådan. Men att inte ha kyrklig tjänst som anställd gör mig väl till lekman? Eller?
- Jag är inte (längre) förtroendevald eller har något annat uppdrag i lokalförsamlingen. Förtroendevalda räknas som lekmän men jag är inte ens det. Vad är jag då?
- Ingen systemansvarig har (trots att jag uttryckt önskemål om det) gett mig behörighet till Kyrknätet som – fritt citerat – "alla anställda och lekmän som är engagerade i kyrkan har som mötesplats". Varken lokalförsamlingen där jag bor eller stiftet som är huvudman för skolan där jag är skolpräst har ansett det värt att involvera mig. Livet funkar väl i och för sig utan det men min undring kommer ända: Vad är jag? I kyrkorganisationens ögon?
- Jag är man men varken bas eller tenor. Platsar därför inte i kören vilket är vad man kan bidra med lokalt. Andra aktiviteter kommer folk till för att ta emot vad anställda ”producerar”. Är jag inte då lekman? Eller ens det?
- Jag vill gå och går i gudstjänst – fast när det är mäss-löst blir frestelsen att bonna stark och jag tillåter mig tyvärr att skolka. Var annan helg. Men det finns både betrodda lekmän och anställda i Svenska kyrkan som inte ens firar gudstjänst var annan månad. Vad är då jag?
- Fast jag funderar på om vad som skulle hända om jag hos Kammarkollegiet skulle begära att befrias från uppdraget att vara vigselförrättare. Förutom att jag då en liten bit in på nästa år inte skulle kunna sammanviga en av våra guddöttrar med den man hon valt att leva med gissar jag att det skulle ta hus i - ni vet vad. Alla präster ska ju kunna viga! Det är en trovärdighetssak som ”måste säkerställas”! – enligt en del. Då skulle det nog bli fart på att präst- och medarbetardefiniera mig som i dagsläget väl jobbar med ut- och fortbildningar i kyrkan men inte ens har en e-postadress med svenskakyrkan punkt se.
Förutom att trigga igång denna tanke beskriver Lekmannafunderingar sommaren 2012 – kyrkans tro och min perfekt också min känsla. Det gör mig väl till lekman. Eller?
PS: Lilldatorn är frisk. DS.
jobbigt vara ledig
Det är jobbigt att vara ledig!
Massor med saker händer som det annars inte blivit tid till. Eller ska hända.
Givetvis kraschar en dator. Självklart. Den var ju tänkt att packas i packsäcken i morgon. Familjens lilla läpp-tipp införskaffad för att vara lagom stor att ha med på resa tillsammans med ett USB-minne med relevanta filer från andra datorer. Men så blir det kanske inte. Manicken är hos doktorn just nu men kan ju vara fittfårfajt innan i morgon eftermiddag. Vi får se.
Givetvis pockar och drar jobberiet och annat intilliggande fast man är ledig. En del sådant bara för att det är nödvändigt och som man måste ge uppmärksamhet. I eftermiddag 18.00 blir det så. En minneshögtid ska genomföras i folkhögskolans kapell för honom som omkom i Abiskofjällen och som var tänkt att vara tredjeårsgymnasist i år och bo på skolans internat och träna skidor och orientering.
Annat jobbanknutet är inte lika angeläget utan mer ett utflöde av min egen dåliga karaktär. Dit hör funderingar kring konfafotbolleriets framtid och utveckling, andra kurser på skolan samt på vad sätt – och om – skolan skall vara något av en ”missionsstation” på orten och i relation till dem som finns på plugget ifråga. Det är ju egentligen jobbtankar som jag borde lämnat på jobbet men då jag är bonde i själen – se inlägget bra vara präst – finns som tanken i februari på vad som behöver göras vid slåttern till hösten och om man har grejer för det. Jag har likt bonden svårt att stänga av – typ. Fast jag bestämt mig för att göra det. Det bara inte går.
Givetvis planeras aktiviteter när man är ledig. Resor och sådant. I slutet av inlägget höst med knall? nämnde jag det. Barcelona är målet för fredagsmorgonens Lufthansa-resa. Med mellanlandning och några timmars uppehåll München. Hem på tisdag med annat bolag som pausar i Zürich innan vi når Stockholm för vistelse hos svägerska med familj, konsert på torsdag (tror jag det var), besök hos svärmör mm. Vi – det är madammen och jag – är med detta på vår första utlandstur utan att alla, några eller något av barnen är med. Ett trendbrott efter 30 år. Under kategorin Speciella resor skall jag försöka bibringa den trägna läsekretsen mina intryck, känslor och reflexioner från en speciell resa som faktiskt inte går till fjälls. Trendbrott också där.
På söndag flyger vi hem och äntligen blir det tillfälle att snabbeligen och korteligen i Luleå fira madammens födelsedag som egentligen är idag. Jag har grattat henne på Facebook samt i morse med grumlig röst. Inte speciellt hög ålder. Hon fyller det antal år som dividerat med två ger ett primtal mellan 20 och 25.
Givetvis skulle ledigheten kunna fyllas av bärplockning, gräsklippning och annat. Väderleken igår var för regnig och en hel del av sådana sakerna kan med varm tass anförtros till den yngre av sönerna. Hans termin i Luleå börjar först när vi kommit hem och han finner det trivsammare att finnas i vårt hus än ensam i en studentlya. Troligen får han besök av sin bror med fästmö och de två juvelerna Tyra och Adrian så helt lugnt blir det inte. Slitage fast vi är borta!
Givetvis kommer gissningsvis resan att underlätta mitt jobb-ut-loggande. Måndag den tredje börjar jag dock om på folkhögskolan. Allmäneleverna har då funnits på skolan en vecka men Grundkurserna börjar den dagen. Svenska kyrkans grundkurser är en riktig benämning. Plural alltså. Ett dussin elever på en full-farts-kurs på 16 veckor och en mindre grupp på halv fart med inslag av arbete på distans över nätet och då under två terminer. Bägge grupperna startar gemensamt den veckan vilket innebär en rejäl acceleration. Precis som manicken i badrummet som går från 0 till 84 på två sekunder - alltså vågen.
som di gamle sjunga...
Som di gamle sjunga så kvittra di unga! var något jag vid tidiga år hörde min moder yttra. Med det menade hon – och alla andra jag hört använda uttrycket inklusive jag själv – att när barn och ungdomar låter eller gör illa så skall man inte bara klandra dem. Man måste också se till
i vilken säck något varit innan de kom i påsen – för att anspela på ett annat talesätt.
I Sverige blev det ett hallå när Sverigedemokraterna gjorde sitt intrång i Riksdagen. Farhågor yttrades att nu skulle främlingsfientlighet, islamhat och rasism bli rumsrent. Så blev det naturligtvis inte. Vaksamheten mot diskriminerade verbala dumheter – för att inte tala om fysiska sådana – är hög i landet. Detta fick till exempel kommunalrådet Reepalu i Malmö fick erfara när han yttrat sig dumt om judar. Statsministern sa också för en tid sedan nåt mindre välbetänkt om etnicitet som han omedelbart fick bassning för.
Trots att vi har en hög beredskap mot diskriminerade officiella uttalanden hos politiker och andra kan man nu lägga märke till underströmmar – eller vad jag skall kalla det – mer än förr. På sistone har det varit en ”debatt” på insändarplats i vårt älskade Lokala Världsblad alias Piteå-tidningen. I den debatten lastar en signatur OH invandrarna för att Älvsby kommun nekat någon ”svensk” försörjningsstöd. Sådant kunde vara en dold unken underström i dolda utrymmen för några år sedan men nu bubblar sumpgasvärderingarna upp på ett annat sätt – och blir bemötta.
Ute i Europa – Holland, Belgien, Kroatien, Ungern, Österrike för att nämna exempel – flyter rasismen tydligare på ytan. Officiella starka krafter i samhället, till och med i något fall dominerande krafter, tillåter sig att göra utfall mot romer, invandrare, judar, muslimer osv. Där sjunger di gamle och di unge kvittrar med sparkande och försedda med knogjärn – mycket oftare än hos oss.
Jag tror det gäller att vara observant när det gäller hur detta utvecklas. Att vi gamle är observanta alltså. Jag tror det är viktigt att vi var vi går och var vi sitter och var vi står inte gnolar på någon sorts Hat-Olles visa som skapar värderingar hos di unga, värderingar som de utagerar från.
Dagens ledare i den israeliska oppositionstidningen Haaretz –
här – berör fördomar och hatbrott utifrån en händelse i Jerusalem förra veckan. Den mer regeringstrogna Jerusalem Post lät igår sin ledare –
här – handla om samma händelse. Bägge tidningarna uttrycker bekymmer kring det som hos dem är ett betydligt större värderingsproblem än hos oss – än så länge. Jag översätter inte utan uppmanar: Läs artiklarna.
höst med knall?
Jag satte ett frågetecken på rubriken. För säkerhets skull. Det där med vädret kan man ju inte veta något om – egentligen. Utom att det troligen är snö i januari och barmark ett halvt år senare. Fast nog undrar jag om inte hösten smullit in.
Om fredagen var det varmt. Liksom hela förra veckan. Så varmt att det inte blev bärplockning av. Sådan aktivitet om inte kräver så blir i vart fall skojigare om man har heltäckande klädsel. Det var den solgassiga fredagen för varm för. I alla fall i skogen. Torsdag hade jag gett mig iväg på en blåbärssafari så jag visste. Varmt och svettigt fast det gett hyfsat bärkraftigt resultat att bära hem. Men fredagseftermiddagen var för varm tyckte madammen. Och jag höll med.
Lördagen var halvmulen fast inte nämnvärt svalare. I vart fall sett till skuggtemperaturen. Bär behövs och därför blev det långbralla och tröja på mot mygg och annat som entomologer gillar mer än vad jag gör. Vi gav oss ut för blåbär – jag – och hallon och åkerbär – madammen.
Efter ett tags vandrande och plockande – det var inte alltför tjockt om bär – hörde vi åska på avstånd och började motvilligt traska mot det ställe där vi lämnat våra cyklar ömt fastlåsta vid varandra. Bullret ökade och det började stänka lite smått. Inte värst. Men precis som vi kommit inom dörren hemma brakade allt lös. Blixt, knall, pang och dunder och en väldig massa vatten från ovan som spolade bort högsommarvärmen.
Är hösten här nu? Därmed? Kanske. Det är i vart fall förbi mitten av augusti och natten som just gått innebar minusgrader i Tornedalen. Inte riktigt så här där temperaturen bara kom att påminna om Centerpartiets andel av väljarkåren.
Bärplockning betyder att jag funderar. Listigt, klipskt, klokt och insiktsfullt. Om allt möjligt. Ofta faktiskt om arbetet – fast jag är ledig. Tar jag torsdagens ensamma bärtur som exempel grunnade jag en del över Älvsbyns skidgymnasium. Att jag höll till i environgerna kring elljusspåret kan ha fått tankarna att staka dit för att så glida vidare till folkhögskolans internat där skideleverna bor.
Kyrkoorganisatoriskt faller dessa tonåringar in under det så kallade vistelsebegreppet då de vistas i Älvsby församling och går gymnasiet här. Den eller de i lokalförsamlingens arbetslag som bär ansvar för kontakt med och arbete inemot gymnasieskolan har därmed en roll in emot den kyrkliga folkhögskolans internat. Eller borde ha. Och jag som den kyrkliga folkhögskolans skolpräst har en roll i relation till internatet fast många som bor där inte är elever på folkhögskolan. Eller borde ha. Församlingens och skolprästens områden överlappar varandra men saken har nog hamnat mellan stolarna. Församlingsfolket ser jag inte kring de som vistas på internatet – i vad omfattning de finns på gymnasiet vet jag inte – och i praktiken har mina internatkontakter genom åren inskränkt sig till de elever som finns i undervisningsgrupper jag härjar i.
Borde inte dethär ses över? tänkte jag när jag svingade bärplockaren i långa svepande drag.
Är det inte läge att prata igenom saken på skolan och med den/dem i församlingen som det gäller?
På kvällen ringde skolans skidtränare. Han berättade om den händelse i Abisko jag skrev om i förrförra inlägget med rubriken bra vara präst. En händelse som slagit ned bland ”våra” internatelever som också vistas i församlingen. Det hade jag funderat över generellt utan att veta något om att det samma dag blev både speciellt och aktuellt.
Igår kväll kom idrottseleverna till skolan för inkvartering och skolstart av annorlunda slag. De möttes av ett porträtt, ljus, blommor och kondoleansbok på ett bort i matsalen där det skulle fikas och informeras. De möttes av sina tränare och instruktörer förstärkta bland annat genom mig. Om de mötte mig vet jag inte. Jag var bara där. Alla kontakter inklusive intro av tyst minut etc sköttes av mina arbetskamrater så om jag bidrog med något var det väl bara just bara att prästkragen var där. Och att jag diskade.
Idag startar eleverna på gymnasiet. Älvsbyförsamlingskollegan – här på bloggen ibland benämnd brunetten – finns där då de skolkamrater som inte är idrottare får mötas och hantera vad som skett.
På onsdag kl 18 skall vi ha en liten minneshögtid i folkhögskolans kapell...
Och så på torsdag – för att nämna något helt annat – flyger jag och madammen i mitt liv till Arlanda. Fredag morgon får Lufthansa förmånen att transportera ut oss två på vår första gemensamma utlandsresa utan att något av barnen är med. Faktiskt första av det slaget. Visst har vi rest tillsammans både före, under och efter barnen men det har varit inomlands – till mina svärföräldrar i Tierp eller till fjälls. Men nu ger sig det strävsamma gamla paret ut på vift – något jag kommer att återkomma till.
som jag tidigare sagt
Jag märker oftare och oftare att jag oftare och oftare säger
som jag tidigare sagt... Troligen är det tecken på att jag har mindre än ett år kvar till att nå åldern av ett halvt dussin decennier och med så mycket ungdom bakom sig är det ju mycket som blivit sagt. Anledningen att säga
som jag tidigare sagt kommer oftare och oftare och kan anspela på ganska mycket av litet av varje.
Detta var en väldigt rörig inledning på ett blogginlägg om intressanta saker jag tagit del av när jag surfat runt på nätet på diverse hemsidor där det står sånt som jag tidigare sagt – om än inte alltid bloggovis.
Lars B Stenström är kyrkoherde i Olaus Petri församling i Örebro och tidigare varit chefredaktör för Kyrkans Tidning. Till hans blogg når man lättast härifrån genom länken
dagens kyrka långt nere till höger. Han skriver
här i inlägget
Nu bryter kyrkan med sin egen historia av lokal demokrati lågmält och knivskarpt om ett elände i Svenska kyrkan
som jag tidigare sagt saker om i olika sammanhang: direktval till kyrkans styrelse på nationell och regional nivå gör att de börjar sväva i sina egna nomineringsgruppspolitiska världar i brist på koppling till lokal-församlingarna. Givetvis vore det bättre om man i kyrkan valde den lokala styrelsen demokratiskt för att de valda sedan i indirekta val skulle utse Stiftsfullmäktige och Kyrkomöte. Något
som jag tidigare sagt.
Tidningen
Dagen på nätet innehåller något om vilket jag kan säga
som jag tidigare sagt. Det rör sig om ett par upplysande artiklar om den ”nu-är-det-nära-att-vi-anfaller-Iran”-stämning som finns i Israel. I inlägget
rättning mittåt? ordade jag för några dagar sedan i saken och hävdade att svensk allmänhet nog inte genom media fått information om hur allvarligt läget är. Dagen-artiklarna
här och
här är faktiskt de första större rubrikerna i ärendet jag mött. Gissningsvis beror detta på att Dagens läsare per kilo kroppsvikt är mer intresserade av Det heliga landet än medelsvensson i sin lätt överviktiga allmänhet.
Den regeringstrogna
Jerusalem Post innehåller idag en intressant debattartikel i samma sak under rubriken
War-ning on Iran. Jag publicerar inte min översättning utan hänvisar bara till den
här så att du, noble Bloggläsius, får anstränga språkkörtlarna lite själv. Läs kommentarerna efteråt så ges du många exempel på taktiken ”skjut budbäraren när budskapet inte passar”.
Oppositionstidningen
Haaretz har hemfallit åt samma sorts snålhet som Dagen och Lokala Världsbladet alias Piteå-tidningen. Blaskorna har infört ett system som innebär att de vill ha en liten slant av mig för att jag skall kunna läsa mer än rubriker och korta inledningar till de flesta artiklar. Ingen vidare fri press alltså. I
Haaretz kunde jag bara läsa några rader om
detta.
Dagen är
som jag tidigare sagt påtagligt Israelvänlig och har inte (ännu) valt att berätta händelsen för sin i stora stycken kristsionistiska läsekrets. Undrar stilla om man gjort en annan bedömning om det varit palestinska ungdomar som försökt lyncha israeliska och inte tvärt om.
Utöver detta kan sägas som jag tidigare sagt andra dagar att vädret i Älvsbyn varit varmt. Riktigt varmt. Temperaturmässig bronsmedalj slaget av någon skånsk ort och Skellefteå med bara tiondelar. Lite väta från ovan skulle inte skada – faktiskt. Skulle stimulera blåbären samt ge växtfart åt gräsmattan. Typ.
bra vara präst
När jag satte mig för att skriva lite fann jag ingen rubrik som skulle kunna passa det jag ville skriva om. Ska sanningen fram visste jag inte heller vad jag ville låta det här inlägget handla om. Faktiskt. Men jag gjorde ett försök. Inledningsvis kan det låta som om jag haussar upp mig själv men det är inte min avsikt – tvärt om. Lär till slutet får du se.
I förra veckan skrev jag ett inlägg med en oborstad titel. Jag skrev det på natten efter en extra sen kväll på konfafotbollslägret. Mitt i ungdomars tillvaro fylld av glada självklarheter och skratt invaderades vi av död, sorg och förtvivlan men också stöd, värme, empati, tröst och kärlek. Det var en en speciell sak långt bortom ramarna för reglerad kontorsarbetstid. Inga problem. Det var ju rätt att vara där.
Likaså var det rätt att jag sedan jag på min komplediga dag tittade förbi den drabbade familjen en liten stund. Helt rätt.
Idag hände det igen. Tillvaron kom att pocka på skolprästens närvaro även om lov och ledighet råder. En olycka i fjällen visade sig ha koppling till folkhögskolan. Den omkomne som hör hemma i Luleå går gymnasieskolan i Älvsbyn och tränar orientering intensivt genom folkhögskolans försorg. I två år har han gjort detta och bott på skolans internat dit han och alla andra idrottselever – ca 30 stycken – skulle anlända på söndag eftermiddag för att starta ett nytt läsår. Men han kommer inte. Bara de andra.
Om vad som hänt kan man läsa
här och
här.
Därför blev det rådslag i morse bland de närmast berörda. De idrotts- och internatanknutna arbetskamraterna som kände honom sörjer för egen del samtidigt som de om bara ett par dagar skall starta en ny termin med alla de andra på plats. Att skolprästen är på plats som bollplank och samtalspartner är bara naturligt – tycker jag.
Och på kvällskulan vandrade tankarna i lite vidare cirklar och snurrade kring om präster skall vara tjänstemän eller bönder. Och jag tycker bönder. Vad gäller inställning, alltså. Och jag karikerar:
Med tjänstemannainställning menar jag en kontoriserad arbetsuppfattning mellan 8 och 5 eller andra schemalagda tider. Detta kan vara parat med att man ser det uppdrag man har som något instrumentellt, som det som främst skall garantera ekonomi för en meningsfull fritid – typ. Arbetsplatsens och arbetsgivarens roll blir att vara källan till så många förmåner och privilegier som möjligt och gränsen mellan arbete och liv kan bli ganska skarp. Man arbetar för att leva eller det värre arbetsnarkomaniska: lever för sitt arbete.
Med detta menar jag inte att nedvärdera tjänstemän. Tro inte det. Det är lönearbetets avart jag söker beskriva. Påminner om det Marx kallar för
alienation men är medelklassmässigt bättre betalt och därför inte revolutionsframkallande. Här må den som inte fattar läsa på –
här.
Med bondeinställning menar jag den hållningen att arbete görs när, var och hur arbete behöver göras. Uppgiften styr. Och de förhållanden man är i. Skarpa gränser saknas och arbete och liv sammanfaller mer. Arbete är att leva och leva är att arbeta – typ.
När man beskriver att vara präst som ett jobb är det tjänstemanniska man pratar. Att tala om ett kall är en mer bondsk dialekt och så vill jag se på saken. Så är det att vara präst.
Givetvis betyder det inte att man inte får njuta välförtjänt ledighet. Men det betyder att det alltid finns beredskap att stå till förfogande för människorna. Alltid.
Det är bra att vara präst – det fick bli rubriken.
inte 2-siffrigt!
Sommaren 2012 kommer inte att hamna i historieböckerna som tidernas solochbadperiod. Svalt har det varit som mesta tiden så vändstekning å sandstrand har liksom varit en slapptivitet jag inte ägnat mig åt, inte heller bad i sjöar och vattendrag.
Fast nu har det blivit varmare. Enligt smhi var det 24 grader i älvsbyn igår vilket innebar att det bara fattades en halv grad så hade vi haft varmast i landet. Idag har det också varit varmt. Rejält varmt. Faktiskt baddags!
Doppet skedde på ren vilja. Det går ju som inte att vara helt obadad under en sommar. Vore vulgärt. Man måste bita ihop – typ. Vilket var enda sättet att få tänderna att inte skallra ohejdat när tårna doppades i älven sex minuters promenad från förstukvisten. Jag stod inför årets första dopp och känslan fanns att det kanske skulle bli livets sista. Men det genomfördes. Jag alltså badad. Snabbt. I 1-siffrigt vatten. Inte en chans i världen att det skall stå en tvåa som förstasiffran när det gäller gradtalet. Sonen var tveksam också om det skall vara en etta med.
Sedan resa till Luleå för att önska Tyras och Adrians morfar välkommen in i åldern av mognad och visdom enär mannen ifråga fyller 50 idag. Trevligt. Mat å tårta å grejer. Hann dessutom titta in till den familj jag hastigast nämnde i förförförra inlägget – det med den oborstade rubriken – och som bor bara fem villor från Tyras och Adrians morföräldrar.
Utöver allt detta nämnda måste jag tillstå att jag fortfarande är kvar i konfafotbolleriets värld. Har en jättefiffig idé om hur vi skulle kunna få emiren av Qatar att ställa upp. Om han som ett engångsanslag skulle ge 1% av vad han avlönar Zlatan varje år vore verksamheten säkrad till 2062 – fast då måste både jag, vi och han våga tänka utanför lådan.
rättning mittåt?
Jag brukar de flesta dagar titta in på två israeliska tidningars hemsidor –
Haaretz och Jerusalem Post. Att jag väljer att följa det som händer i området genom de tidningarnas förstasida och ledare beror på att de bägge är representanter för en i regionen unik pressfrihet och offentlig fri debatt. Omkringliggande länder är i mer eller mindre hårdhänta diktaturer eller – om jag tillåts vara optimistisk angående ”den arabiska våren” – ändå så pass omogna nya regimer att det är svårt att få någotsånär bäring på hur deras press fungerar.
Varje dag – kan finnas undantag – står något om beredskap för krig med Iran, Gaza, södra Libanon, till och med Syrien. Vad gäller Iran handlar det om huruvida Israel skall slå till mot vad man – ingalunda ogrundat – ser som ett växande framtida kärnvapenhot. När det gäller Gaza och södra Libanon handlar det om vad som kan ske därifrån sedan Israel eventuellt slagit till mot Iran.
I gårdagens ledare (12/8) rapporterar den regeringslojala
Jerusalem Post i sin ledare vad olika företrädare sagt den sista tiden. På engelska kan texten läsas
här där man också kan ta del av en hel del skrämmande kommentarer. Tidningen tar inte ställning vare sig för eller mot vad premiär- och försvarsministern säger men illustrerar sin artikel med bild från en demonstration mot krig och för förhandlingar.
I dagens (13/8) ledare i den vänsteroppositionella
Haaretz kritiseras premiärministern för vad man menar vara klumpig diplomati och – min tolkning – att han framträder onödigt aggressivt. Klickar man
här hittar man den artikeln som pryds av en bild på premiärministern vid ett regeringssammanträde.
Bildanvändningen får mig att fungera. Är Jerusalem-Post-bilden en lågmäld maning till försiktig-het och Haaretz-bilden ett uttryck av att man ändå vill stå bakom nationens ledare – trots allt? Står bildvalet på något sätt för rättning mittåt som det hette på den infanteridialekt som röts vid Kungliga Nittonde Infanteriregementet i Boden när jag lumpade där på 1975-76 - därav första bilden?
Google gav mig en råtext som jag av intresse och som språkövning bearbetat för att ge andra chansen att följa ett skeende som jag tror vi i Sverige inte riktigt fattar vilken krutdurk det i själva verket är. Två artklar gör givetvis alltsammans jättelångt.
ANGREPP MOT IRAN
Allmänhet och press måste ges grundläggande information om sina roller i händelse av ett israeliskt angrepp, särskilt vad gäller ”hemmafronten”.
Om man skall tro media har premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Ehud Barak för avsikt att attackera Irans kärnanläggningar i höst. Under tiden har regeringen vidgat premiärministerns befogenheter att driva igenom viktiga ministerbeslut.
Premiärministerns kansli sade att detta skulle förbättra regerandet men oppositionsledare beskrev draget som odemokratiskt och menar att viktiga beslut – som att beordra ett angrepp mot Iran – bör fattas först efter en meningsfull debatt i kabinettet.
Enligt Kanal 2 är Netanyahu och Barak på gränsen till ett beslut om Iran då de inte förväntar sig att USA ska vidta militära åtgärder, särskilt inte innan valet i november.
Obama-administrationen har upprepade gånger uppmanat Israel att ge mer tid till internationella sanktioner och samtal för att stoppa Irans nukleära arbete, och trots den republikanska utmanaren Mitt Romneys tuffa tal om Iran tvivlar regeringstjänstemän på att han, om han valdes, skulle kunna göra något det första året som president.
En förstasidesartikel på fredagen i Yediot Aharonot hävdade att "Netanyahu och Barak är fast beslutna att attackera Iran i höst." Dagstidningens två främsta kommentatorer, Nahum Barnea och Shimon Shiffer, hävdade - utan att avslöja sina källor - att syftet med en första israelisk attack mot Iran skulle vara att uppmuntra USA att gå med. Men Barak, sade de, var av den åsikten att Washington inte skulle gå i krig och skulle göra allt i sin makt för att stoppa ett.
Netanyahu – enligt Channel 2 respekterade diplomatireporter Udi Segal – är övertygad om att det enda sättet att omintetgöra den iranska ledningens plan att förstöra det judiska folket är att stoppa dess nukleära ambitioner, om så bara för några år. Segal, som inte heller avslöjade sina källor, rapporterade att både Netanyahu och Barak är rädda för att det inom loppet av bara några månader kommer att vara för sent att stoppa Iran. De ser hur möjligheterna krymper och tror att vi kan ha nått ett sanningens ögonblick.
På söndag citerade tidningar från vänsterns Haaretz till högerns Israel HaYom amerikanska och israeliska källor som säger att Iran hade betydligt ökat sina ansträngningar för att utveckla kärnvapen. Dessutom stödde både USA och Israels underrättelsetjänst denna bedömning.
Om ytterligare pressrapporterar om att landet – särskilt hemmafronten – inte är redo för ett krig man ser framför sig har vi ännu större anledning att vara bekymrade.
Det bör noteras att både Netanyahus och Baraks kanslier avböjt att kommentera dessa och andra pressrapporter om en nära förestående israelisk attack mot Iran. Dessa var dock troligen läckta från källor nära premiärministern och försvarsministern – eller, alternativt, av tjänstemän som motsätter sig en Israelisk militär åtgärd.
Hur som helst bör de tas på allvar och den israeliska allmänheten måste överväga sannolikheten att en sådan åtgärd kan vara förestående.
Tillfrågad av Israels Radio på söndagen angående de senaste rapporterna i media om Iran svarade kabinettssekreterare Zvi Hauser undvikande. "Det är för mycket av sådant som inte existerar som tillskrivs den eller den officiella talespersonen" sa Hauser. "Det är många saker som är precis som de är, på gott och ont."
Och var lämnas vi? Premiärministern sade i konselj på söndag: "Hotet mot hemmafronten överskuggas av ett annat hot – Irans nukleära makt." Denna kommentar förstärkte hans uttalande under en rundtur vid den södra gränsen förra veckan att Israel inte kan lägga sitt öde i någons annans händer. "Israel måste och kan lita på endast sig självt", förklarade han. "Ingen kan spela den rollen utom IDF och olika israeliska säkerhetsstyrkor och vi kommer att fortsätta att själva agera på det sättet."
Netanyahu har visserligen rätt men Israel måste hålla USA – sin viktigaste allierade – underrättat om åtgärder mot Iran utan att ge upp sin rätt att ta självständiga beslut.
För det andra: sådana ödesdigra beslut bör fattas i samråd med kabinettet, tillsammans med berörd säkerhetspersonal, bakom stängda dörrar, och inte ensamt av premiärministern och försvarsministern.
Slutligen måste allmänhet och press ges grundläggande information om sina roller i händelse av ett israeliskt angrepp, särskilt vad gäller ”hemmafronten”. Annars kommer medierna att fortsätta att spä på allmän hysteri vilket sannerligen inte är önskvärt om vi i själva verket stärker oss för ett sådant scenario.
SKADLIGA FÖRDÖMANDEN
Ja, Iran är en medlem i den alliansfria rörelsen men så är dussintals andra länder i Asien, Latinamerika och Afrika som Israel har normala diplomatiska förbindelser med.
Premiärminister Benjamin Netanyahus flitiga offentliga kritik av försöken att föra diskussioner med Iran, och hans allmänna skepsis mot sanktionerna mot Teheran stärker oron för att han är fast besluten att genomföra en militär attack oavsett vad.
På fredag bad Netanyahu FN: s generalsekreterare Ban Ki-moon att ställa in sitt deltagande i den alliansfria rörelsens toppmöte som är planerat att äga rum i Teheran den 26-31 Augusti. Premiärministerns kansli skyndade sig att utfärda ett pressmeddelande om att Netanyahu sagt till Ban Ki-moon att han var besviken på beslutet att resa till Iran, att det är ett stort misstag, att det skulle "ge legitimitet åt en regim som är det största hotet mot världsfreden och säkerhet", samt tillade att "det är omöjligt att överdriva faran Iran utgör för Israel."
Netanyahu sade också: "Mr generalsekreterare, din plats är inte i Teheran", något som han meddelade både i pressmeddelandet och i veckans regiringsmöte på söndagen.
Då premiärministerns reprimand inte fick generalsekreteraren i FN att ändrasin a planer lovade han att ändå fortsätta att försöka få Ban Ki-moon att göra det.
Det är värt att påminna Netanyahu om att Iran är medlem i Förenta nationerna och att dess president inbjuds varje år att hålla ett tal inför generalförsamlingen. FN är en aktör i diplomatiska ansträngningar för att nå en kompromiss tänkt att avvärja behovet av en militär aktion mot Iran samt få ett slut på blodsutgjutelsen i Syrien. Det ligger inte i Israels intresse att av resten av världen ses som ett hinder för diplomati eller som krigshetsare.
Ja, Iran är en medlem i den alliansfria rörelsen men så är dussintals andra länder i Asien, Latinamerika och Afrika som Israel har normala diplomatiska förbindelser med. Att offentligt klä av FN:s generalsekreterare för att han accepterat en inbjudan att delta i en konferens i Teheran betyder att Netanyahu ser ledarna för alla de länder som deltar som befläckade.
Det är ett diplomatisk felsteg som inte tjänar Israels nationella intressen.
konfafotboll 2012 - 5
I min förra bloggpost skrev jag liksom fritt ur hjärtat. Det gör jag också nu men med ett mer vårdat språk. Det är alltså riskfritt att fortsätta att läsa.
Det rasar in på Facebook!
I gruppen Konfafotboll 2012 skriver folk. Och fjolingarna knapprar på i Konfafotboll 2011. Bilder, hälsningar och gilla-markeringar kryllar på och mer lär det väl bli de kommande dagarna. Den första bilden jag såg snodde jag och låter den pynta detta inlägg – årets grupp med ledare.
Det är alltså konfirmerat nu. Lägret är över. Ett viktigt etappmål har nåtts.
För ett etappmål det är frågan om – hos konfirmanderna liksom hos mig och andra som haft förmånen att i dryga två veckor praktiskt taget utan ledighet fått vara tillsammans med tonårsflocken. Mer om det här med etapp sedan.
Givetvis har jag Facebookat jag också. Men jag är ingen flitig sådan. Brukar egentligen bara använda stället för att göra reklam för mina blogginlägg men ibland när riktigt viktiga saker händer ger jag notiser om annat jag gör. Som idag.
För 12 timmar sedan ungefär skrev jag:
För en stund sedan – 9.00 – dop av konfirmand i folkhögskolans kapell. Nu spurt upp till Älvsby kyrka för "Mässa med konfirmation" - fullt tempo!
I skrivande stund har 11 personer – med olika relationer till både mig och konferiet – markerat att de gillar detta. Två kommentarer också. En från en bekant – Tur att du är vältränad – och en från en tidigare folkhögskoleelev tillika vuxenkonfirmand: Du fixar det sovandes – med en så kallad smajly.
För 7 timmar sedan då dagen blåst över skrev jag följande intelligenta dikt:
Nu ar arbetsdagen slut slut slut,
konfalägret städats ut ut ut,
dags därför att åka hem
men i morgon blir igen
nya tag på jobbet!
8 typer av skilda kalibrar visar sin poetiska smaklöshet med att gilla detta.
Till detta skall sägas att jag också använt bägge de nämnda Facebookgrupperna för att meddela om kvarglömda kläder och annat samt att det på Konfafotboll 2011 samtalas och gillas högfrekvent och seriöst – men det skriver jag inte om här.
Det är alltså över. Och trist är det – liksom och faktiskt. Tro mig när jag säger att jag verkligen känner tomhet nu när det är över samtidigt som jag nog inte vill att det skulle pågått en vecka till. Det känns lagomt. Etappmålet – för konfirmation är ett etappmål – nåddes när allt var på topp.
Nu stundar fortsättningen!
- Hjälpas åt att bibehålla kontakten.
- Återträff? – jo, det tycker jag det skall bli framåt hösten.
- Och kanske andra läger och träffar.
- Och att hemförsamlingarna tar ansvar.
- Och att de unga på egen hand läser sitt Lukasevangelium och ber.
- Och......
Till detta kommer arbete och för att verksamheten skall kunna fortsätta med nya kullar kommande år. Jag kommer att kriga för saken. Idén att kombinera Bibel och Boll är så bra att den bara måste få fortsätta. Pengar, pluringar, stålar och kontanter måste kunna vaskas fram. Om någon läsare har sisådär hundra tusen att kasta in i verksamheten skulle det inte vara så dumt. Eller tips.
Jag var väldigt känslofylld i förra inlägget. Står för vad jag då skrev. Känslorna är kvar men inte lika pinfärska. Nu är kvällsformen snarast trött och förvirrad i kombination med lust att fortsätta.
Vad kallas den diagnosen?
så jävla rätt!
Ursäkta rubrikens vulgära ord. Klockan är 10 i 1 natten mot lördag 11/8 och jag har just kommit hem, fylld av intryck, tankar och känslor efter en fantastisk dag. Faktiskt en såndär dag snedstreck kväll som gör att jag nog fixar att kämpa på ett år till. Och som gör mycket teoretiserande kring dittan och dattan så patetiskt. I den sena timmen med en bedövande mackmyra bakom gomseglet kan jag inte annat än att bara vara så tagen – inte dragen – av det meningsfulla arbetet med ett gäng 15-16-åringar. Jag säger: Med sådana unga människor på gång in i samhället kan framtiden aldrig bli riktigt farlig!
Sansa dig Stig! Vad har hänt? Andas!
OK – jag tar det lite systematiskt även om timmen är sen. Måste få berätta och så få det ur kroppen. Men osammanhängande blir det. Och virrigt. Men häftigt.
Jag pysslar alltså på avlönade stunder med konfafotboll. Noga sagt årgång 2012. 17 härliga lagom struliga ungdomar tillsammans med ett fint arbetslag av andra ledare. För 2012-orna lackar det mot konfirmation. På söndag klockan 11. I Älvsby kyrka. Med ett dop innan klockan 9 i folkhögskolans kapell. Lite nerver finns utanpå kroppen hos flera och många tankar i knoppen hos många.
Intressant är att under början av första veckan – den förra – rörde sig samtalen väldigt mycket kring åsikt och beteende – alltså de frågor ungdomarna kom med. Om Adam å Eva fick två söner va och så slog en ihjäl den andra va och stack sedan iväg å hitta en fru va varifrån kom hon då va? kan vara ett av mig fabricerat exempel på en fråga typisk för konfafotbollens början. Att en konfirmand frågar Får man runka? är ett exempel på den ganska regelfixerade tankevärd som präglar första veckan. Ungdomarnas frågor alltså.
Andra veckan är skitspännande. Mönstret går igen från tidigare år. Ursprungstanken att kristen tro är en åsikt glider över kring funderingar utifrån att kristen tro är en avsikt – alltså inte detaljer och regler utan inställning och vilja. Detta är inte konfirmandernas egna ord utan min egen beskrivning. Glidningen är inte bara lärar- eller ledarregisserad utan främst något som växer sig starkare i flocken utifrån ett dagligt böneliv och samtal om Gud, tro osv.
Och så kom 2011-orna. Alltså förra årets gäng. På fredagseftermiddag. Utmanade av årets grupp till fotbollsmatch med efterföljande hamburgergrillning och övernattning på skolan. Av 34 2011-or kom 32 när vi hade återträff ett veckoslut i december och till kvällen-natten-morgonen nu ungefär ett år efter konfirmationen anmälde sig 22 men ”bara” 18 kom. Andra hade aviga matchtider som gjorde det omöjligt, beklagade att de var i Spanien eller annat. Ändå kul. 18 återfallare för planerad gemenskap och festlighet – typ.
Men. Det finns alltid ett men.
En av 11-vorna som kom var absolut nydrabbad av akut traumatisk sorg i familjen. Det lät som en klinisk beskrivning från min sida men jag vill inte ge detaljer för att inte hon/han skall bli personligt uthängd här. Och fjolårsläsprällen – alltså jag – får sitta i samtal med den som berörts. Dessutom vara den som i aftonbönen har uppdraget att berätta saken för alla de andra. Och se hur ungdomar berörs och ger sin vän stöd, medkänsla och uppmuntran genom en kram, ett pekfingerpet på axeln, trevande ord, ljuständning. Och pastorn – alltså jag – får vara med när detta händer. Som en kugge. En kugge de säger att de uppskattar.
Jag minns en sak, en enda sak du sa i läsningen! berättade en fjoling när vi alla tidigare på kvällen satt vid brasan och sotade hamburgare. Det där om passningen.
Vaddå?? sa jag. Det minns jag inte.
Jo, du sa att Gud genom det Jesus gjort slagit ett avgörande inlägg men att det var upp till oss själva att sätta bollen i mål.
Sa jag det?
Jo!
Ja – det verkar ju så klokt att det måste varit nåt jag sagt konstaterade jag kaxigt och fortsatte riktad mot honom som berättat där han satt omgiven av ca 15 andra: Och du då – tog du tillvara inlägget? Har du satt din boll i mål? Han fattade mycket väl att jag egentligen frågade: Har DU valt att vara kristen, att tro på Jesus?
Jo! Det har jag! löd hans goda bekännelse. Och pastorn – jag – teg och gladdes.
I morgon fyller jag ett år som kristen! sade en tös som döptes förra sommaren. Pastorn – fortfarande jag – teg vidare.
Och så klockan 22 den gemensamma aftonbönen jag nämnde med samtal, ljuständning, prästfundering, berättelse om den som drabbats, kamratstödet, fantastisk solosång av en av 12-orna, Vår Fader och Trosbekännelsen – som jag upplevde att de inte alls kände obekväm. Och sedan fortsatta samtal till efter midnatt. Om tro, om liv, om allvar.
Det är bara så jävla rätt att vara där!! Och en så stor förmån att få dela väg med några. Och kanske – jag säger kanske – betyda något.
Och jag blir så arg när jag tänker på att vuxnas beslut och beslutsinkompetens kan – alltså kan – göra att detta meningsfulla inte kommer att fortsätta. Försiktighet och obeslutsamhet i styrelser, råd, utskott och kommittéer kan leda till att dessa möten inte kan leva vidare – möten som är så jävla rätt.
Nu är hon – uret alltså – ½2 om natten och jag har spontanskrivit av mig dagens och kvällens intryck. 8 i morgon fortsätter konfafotboll och jag måste sova nu. Publiceringen av detta får dock anstå lite. Till ett mer vaket läge – typ. Till i morgon.
Det är nu lördag tidig kväll och jag har i vaket och klipskt tillstånd tittat igenom det jag fylld av känslor skrev natten som var. Jag inser fuller väl att rubriken kan verka ful och kanske borde bytas ut mot ett mer sansat konfafotboll 2012 – 4 eller nåt men väljer ändå att låta den stå som jag skrev den.
För fullständighetens skull skall sägas att jag normalt sett inte låter svordomar ingå i mitt språk. Visst kan jag glosorna – jag lever ju i denna värld – men anser det fel och obildat att använda sådana dåliga språkliga förstärkningsuttryck som alltför ivrigt och tanklöst använda av alltför många alltför ofta. Jag svär alltså inte.
Men i det jag skrev i natt valde jag att trots god uppfostran, bildning och kultur stryka under vad jag menar på till och med svordomarnas ohyfsade sätt. Jag hoppas att du, noble Bloggläsius, väljer att fatta mig rätt.
BILD KOMMER VAD DET LIDER
ingen kyrklig debatt
Rubriken ovan tror jag kan fungera ganska så illdådigt. Jag gillar sista ordet –
illdådigt. Det kommer sig av att äldsta dottern myntat uttrycket
Nu illdådar pappa! när hon erfarit hur jag i olika framför allt kyrkliga sammanhang lagt listiga förslag eller uttryckt åsikter som får folk av annan mening att bekänna färg på ett sätt de innerst inte vill. Sådant är exempel på
illdådande.
Vidare: Jag har märkt att om jag sent en kväll skriver ett blogginlägg i något kyrkligt debatterande når besökstalet på bloggen en topp dagen efter. Gissar att det beror på att intittare via
dagens kyrka klickat för att se och att en del av mina lite mer kyrkligt intresserade ”vänner” på Facebook gjort sammarlunda. Bland dessa kan jag ana att rubriken
ingen kyrklig debatt skapar någon sorts förtanke av typen
Nu skriver han ett debattinlägg om att inget debatteras! – typ.
Inget kan vara mer fel. Inläggstiteln ingen kyrklig debatt skall denna gång tas som en helt bokstavlig beskrivning av vad detta inlägg är – alltså inte ett dugg kyrkligt och inte heller debattigt. Alltså verkligen ingen kyrklig debatt.
Vad det handlar om är att under den helg barnbarnen var på besök hann jag inte filma dem mycket men dock en del. På ANDRA BLOGGEN finns en redigerad filmsnutt om två minuter med de två i huvudrollerna –
här. Klicka dig dit och njut.
Fast visst har jag kyrkliga åsikter liksom åsikter värda debattinlägg också i andra saker. Dock var det inte vad detta inlägg kom att innehålla ty här var det verkligen frågan om ingen kyrklig debatt.
BUUÄÄH!! NEEEEJ!!
Vill bara korteligen och snabbeligen berätta hur populär jag är. Enormt populär. Naturligtvis handlar detta inte om hur madammen i mitt liv uppskattar och värderar mig. Eller arbetskamraters åsikt. Eller fotbolls-konfirmanderna. Eller Luleå Domkapitel med tillhörande Stiftskanslis lättretade tyckande. Eller bloggläsare av pro-palestinsk eller pro-israelisk art. Eller kyrkligt intresserade människor som längtar efter en åsikt. Nej. Inget sånt och inga sådana. Det handlar hur populär jag är hos folk med omdöme, smak och prioriteringsförmåga. Sådetså.
Mesta delen av den vakna tiden är jag nu sysselsatt med konfafotboll – vilket jag berättat.
Torsdagen förra veckan anlände från Luleå sonen med fästmö och deras två barn.
På fredagen återvände föräldrarna till stan för att Luleåkalasa och glömde då strategiskt Tyra två år och fyra månader och Adrian tre månader hos farmor och farfar – alltså hos oss.
Fredag eftermiddag och lördag var jag arbetsfri och kunde intensivumgås med de två men om söndagen blev det arbete av igen i ett par omgångar under dagen. Det gjorde inte så mycket sett ur de smås synvinkel. Tösen punktmarkerar schammor och är bara hon på plats är allt OK. Den lille gossen är i en fas av livet då han äter, ligger däst och tandlöst flinande på rygg och smälter sin mjölk för att efter ett tag sova en rejäl påvver-napp innan nästa måltid. Det småleende han avger i sömnen torde relatera till hans drömmar som likt alla depraverade mäns fantasier tämligen genomgående handlar om flaskor med innehåll samt kvinnobröst.
Söndag kväll runt midnatt kom föräldrarna vilket var en överraskning för barnen då de vaknade på morgonen veckans första arbetsdag. Anledningen till ankomsten var att helgbarnvakterna hade måndagsjobb att ta sig till och barnen behövde vuxna.
Adrian sov när farmor började kränga på sig ytterkläder men Tyra var vaken – liksom jag och hennes fader. Flickans undran över vad som var å färde besvarades med att Farmor skall till jobbet – jag hörde allt från ett angränsande rum där jag letade en skjorta.
Ja ska stanna med farfar! sade hon. Detta har hänt förr och det lät på tonfallet som något hon ansåg vara en hyfsat bra lösning.
Farfar skall också fara till jobbet hörde jag fadern säga till barnet.
BUUÄÄH!! NEEEEJ!! vrålades i köket.
Och farfar – alltså jag – kände mig populär. Enormt populär.
Bilden har jag plockat från Facebook där modern placerat den.
lojalitetens gräns?
Jag har bloggat sedan våren 2005. Till att börja med hade jag en annan blogg men där krånglade det så in i sjögräset att jag från och med juli året ifråga började skriva här – sedan jag kopierat över vad jag skrivit på andra stället.
Att man under sju års skriverier då och då återkommer till vissa saker är självklart. Tidigare i historien har jag skrivit om att det understundom – fint gammalt ord – blir skrämmande glest mellan möjligheterna att delta i gudstjänst med nattvard i Norra Norrlands kustland, inland och fjälltrakter. Denna helg är ett exempel på detta.
Orsaken till ämnets återkomst står att finna på Facebook där jag har en massa så kallade vänner – 265 stycken. Flera av dem är prästkollegor. En av dem är semestrande någonstans i Sverige och hamnat i läget att där han är firas inte Mässa denna helg. Alltså ingen nattvard. På Fäjjan uttryckte han då funderingen att fira en mässa själv tillsammans med sin familj varvid en hel del resonemang utbröt där jag bara var en av deltagarna. Diskussionen i sig var intressant men refereras inte här. Dock triggades jag att lusläsa predikoturerna i fredagens (3/8) Lokala Världsblad* för att se hur det skulle vara om man semestrade i tidningens spridningsområde. Paltposten täcker kyrkligt uttryckt Piteå kontrakt från kusten till norska gränsen med församlingarna Piteå, Hortlax och Norrfjärden i Piteå kommun samt Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog där församlingarnas geografiska vidd är helt kongruent med kommunerna. En himla massa kvadratmil blir det.
Det firas många gudstjänster denna helg men inte så många som under andra tider på året. Mycket tydligt är att ”utbudet” – egentligen gillar jag inte det ordet – är påtagligt reducerat utifrån tanken: ”Gud behövs inte på sommaren”. Hur skall man annars förstå det faktum att församlingsledningarna reducerar arbetet i juni-juli-augusti fastän sommarlediga människor nog då skulle ha mer luft i sina liv till att fundera över ”de eviga tingen”? De måste anse att Guds inte behövs.
Ser jag då på det jämfört med i oktober eller mars reducerade antalet gudstjänster finner jag dessutom att man glesat även vad gäller Mässorna. Man skulle ju kunnat tänka sig att man på grund av semesterlediga präster och musiker reducerade volymen gudstjänster i sig men på det viset att man plockat bort de nattvardslösa och därmed mer innehållslösa gudstjänsterna och behållit mässorna. Gör man så behåller man ju kvaliteten och erbjuder både Ordet och Bordet när man firar gudstjänst.
Så har man alltså inte gjort vilket leder till att – och här bör man kolla på en karta så man får ett grepp om ytor och avstånd – mässa på söndag firas bara på två ställen sammanlagt i hela kontraktet. I Öjeby kyrka firar Pite församling Högmässa och i ett fjällkapell är det mässa i Arjeplogs församling. Dock måste man för att komma dit anmäla sig så att man kan få båttransport över en sjö.
Min klandrande fråga blir – än en gång: Varför har de som är satta att i församlingarna förvalta Nådemedlen bestämt sig för detta andligt anorektiska tillstånd? Är det att vara god förvaltare av de talenter Gud anförtrott en med?
Predikotexten nu på söndag handlar just om talenter och förvaltarskap och kan också mycket väl förstås som att det även kan gälla det uppdrag församlingarna och dess präster har: Att bära Kristi fullhet till människorna. I det förvaltarskapet tycker jag att man skottar över det man fått att ha ansvar för när man genom reduktion av mässor både söndagar och vardagar inte ens dukar Bordet så lite som man gör under vinterhalvåret.
Att på bloggandets sätt och på andra vis framföra kritik mot församlingsledningarna i närområdet anser jag inte vara illojalt. Ord och åsikter är ju fria och kan bemötas om det finns argument. Alltmer funderar jag dock över om jag skulle vara illojal om jag till exempel i folkhögskolans kapell och lokaler tar mig före att försöka konstruera ett gudstjänstliv i avsikten att kompensera för brister jag upplever i närområdet? Om jag börjar frilansa alltså? När passerar jag då illojalitetens gräns?
Genom alla år har jag sett sådana aktiva kompensatoriska åtgärder som ganska illojala men blir med tiden mer och mer fundersam – faktiskt. När bryter nöden lag och det blir rimligt att ta sig rätten att agera när man upplever att något fattas? Detta kan gälla gudstjänster, studieverksamhet, ungdomsarbete eller vad som helst. Vilken gräns har lojaliteten, alltså?
Sådana tankar fyller mig runt midnatt inemot söndagen.
Ett Myteriet-på-Bounty-dilemma?
konfafotboll 2012 - 3 mm
Om du, noble Bloggläsius, tillhör underavdelningen Bloggläsius regelbundus har du kunnat konstatera att det den senaste veckan inte skrivits något här på denna min blogg*. Rutiga skäl och randiga orsaker till att jag inte skrivit om något eller inget finns givetvis och till den störta delen är det ting som kan kopplas till mitt arbete och som här endast korteligen kan beröras.
Som jag berättade i förra inlägget startade Konfafotboll 2012 förra söndagen. 18 konfirmander. Kul. Intecknar sannerligen den vakna tiden av dygnet. Långa dagar med lektioner, samtal, aktiviteter med läckra ungdomar och bra arbetslag. Dagens Lokala Världsblad har en artikel om saken – här.
Det är tredje året det är Konfafotboll. Jag har under den tiden försetts med varje års omgång av tröjor och andra träningskläder vilket i och för sig är en bagatellartad bisak. Det är det operativa arbetet med kontakten med ungdomarna och andra ledare som är det bestående goda och gett värdefulla erfarenheter hos mig och andra. Alltsammans har skett i samverkan med Norrbottens fotbollsförbund och Älvsby församling samt i någon del rörelsen KRIK. Alltsammans har haft folkhögskolan som primus motor och spindel i nätet.
Hur det blir kommande år är svårt att säga. Med tre år i ryggen tog skolan i slutet av förra året eller tidigt detta år initiativ till strategiska samtal för verksamheten på säg tre års sikt**. Senkomna beslut inom fotbollen på länsnivå och beslutsinfarkt i församlingen har skapat ett läge som i skrivande stund kommande år ställer skolan ensam med hela det ekonomiska underskottet***. Det går ju givetvis inte. Skolan måste därför troligen, om inget nytt tillkommer, motvilligt låta Konfafotboll 2012 bli sista året. Tyvärr. Om inget nytt tillkommer. Positiva beslut – typ.
Du som läser detta kan väl beroende på ditt förhållande till saken bedja, påverka eller besluta.
Samtidigt har det under veckan på skolan varit en annan kurs – jodå: Konfafotboll benämns som en kurs på dialekten folkhögskoliska. I det sammanhanget fanns jag också med med både näsa i blöt och fingrar i kakburken tillsammans med skolans SO-lärare tillika ansvarig för Volontärlinjen. Det var ett litet sammanhang men mycket intressant. Uppdraget var att under ett par dagar inför kulturmöten intensivförbereda ett par personer som skall på fyra månader praktiktjänstgöring hos den Evangelisk-Lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT). Förberedelsearbetet inför sådana dagar är intressant. Jag inbjuder och utmanar dig, noble Bloggläsius, att på ELCT:s hemsida – här – läsa och begrunda hur den kyrkan uttrycker sitt uppdrag och sin roll i sitt sammanhang. Jämför gärna med Svenska kyrkans hemsida – här – och se vad som där lanseras och framkommer.
Intensiv vecka på jobbet, alltså. Från och med ungefär lunch igår och idag lördag är jag dock ledig för slapphet och tom tid.
Ha!! Tro det!!
Torsdag kväll kom föräldrarna till barnbarnen Tyra och Adrian med de små i bagaget. Föräldrarna stack fredag förmiddag och lämnade grynen hos farmor och farfar. Gynnsam avel har inneburit att de är mycket lätthavda barn som sover långa nätter och är glada i vaket tillstånd. Vid lunchen idag konstaterades: Det är väl ingen match att ha småbarn! – om man inte behöver göra något annat.
Jag återkommer i ärendet. Bilden är Tyra plockandes smultron.
* Tillhör du underavdelningarna Bloggläsius sporadicus eller tillfællicae bör du veta att jag som regel skriver ett blogginlägg ungefär var annan eller var tredje dag.
** Jag minns inte exakt om det var före eller efter nyår. Uppgiften att hantera sådana frågor ligger inte direkt på mig. Det var chefer och verksamhetsansvariga som sökte dra igång de strategiska överläggningarna. När det än var var det i mycket god tid.
*** Verksamheten finansieras i huvudsak med statsbidrag för folkbildning, clearingavgifter för konfirmander från andra församlingar och deltagaravgifter. Detta täcker inte kostnaderna helt för personal, mat, logi, material etc utan skolan och samarbetspartners har bidragit men arbetstid och pengar. Då ungdomar är prioriterad målgrupp för alla inblandade – sägs det – har vi valt att hålla deltagaravgiften relativt låg så att man inte skall ha ekonomiska skäl att behöva avstå. Därför går Konfafotboll inte runt utan extra insatser.