stillas stormar än? - extended version

Att Jesus stillade stormen skapar för mig inga problem.
Att vädret påverkas av Gud ger Bibeln ännu fler exempel på. Här finns mörkret vid Jesu död, stormen som upphörde när profeten Jona kastades över bord, delningen av Röda havet osv. Så det verkar som tydligt att vädret påverkas av Gud - åtminstone ibland.

Fransmännen skyller eller beskriver allt väder som Guds-givet. Il fait du solei betyder ordagrant Han gör sol. Det kan vara ett exempel.

Den senaste tiden väderförvecklingar får mig att ange rubrikens undran. Jag kommer att skriva mer sedan - men tyck via kommentarerna så länge. Stillas stormar än?

Det är söndag kväll 29 oktober - jag skriver vidare på min stillastormlinje. Och lite annat.

Alltså: Förra veckoslutet anlände vi till Vilhelmina i full snöstorm och besnöades där i dagarna tre. Snön skapade trafiksvårigheter, glädje för ortens barn samt möjlighet till att träffa en ärkebiskop med en snöboll.
Egentligen hade det börjat snöa lite redan på torsdag. Lyckliga över detta och sugna på mer - detta fick vi veta - hade två unga kvinnor från Palestian/Israel på torsdag kväll bett Gud om mer snö. På söndagen frågade man sig om, och i så fall när, de slutat be.
Fredagen denna vecka präglades norra Sverige av stormvarning. Tidningar, TV, radio talade om ett kommande oväder som i intensitet skulla motsvara stormen Gudrun i södra Sverige förra året. Vägverket intog högsta beredskap. Det varnades för storm-nivå 3 vilket innebär påtagliga störningar av samhällsfunktioner. Allmänheten rekommenderades att stanna inne och inte ge sig ut på vägarna.
Problemet var att folkhögskolans personal hade planerat och bokat för personalfest i Piteå. Viss nervositet rådde men till syvende och sist beslöt vi att åka i alla fall. 6 mil tur och retur i oväder borde vi klara.
I förbigående nämndes stormläget för de koptiska bröderna som vistas på skolan  We vill pray that God calms the storm sa de då - Vi skall be att Gud mildrar stormen. Och sedan berättade de att i deras kyrka brukar man be, har till och med en kort liturgi, för att lugna hårt väder.
Och visst snöade det när vi for. Och när vi for hem. Men inte var det något speciellt med snöstormen.
Så antingen var media nojiga. Eller så mildrades stormen genom bön. Eller både och - typ.

PS. Bilden hittade jag på nätet - har inte målat den sjäv.
PPS: Några intressanta länkar om den koptiska kyrkan:
http://www.coptic.net/EncyclopediaCoptica/
http://www.copticchurch.net/ - kolla särskilt under liturgy. Lyssna!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Koptisk 

köld och snö

Igår morse hade Älvsbyn landets lägsta temperatur.
Det var även nationsrekord denna höst: minus 18.

Under dagen blev det mildare och i natt snöade det.
Nu har första snösvängen gått.

Det är vinter!!

Jag har kastat snöboll på en ärkebiskop!!

Rubriken blev inte huvudbehållningen av Internationella konferensen i Vilhelmina utan bara en liten trevlig detalj. Dessutom är det något jag aldrig gjort tidigare. Jag återkommer till det nedan.
Bilden blev dock nästan den bästa jag tog - i alla fall med kameran i min nya telefon. Den visar vädret dit, där och hem igen. Nog om vädret.

Luleå stift har alltså arrangerat internationell konferens med bland annat folkhögskolan som medarrangör. Därför for tre av oss lärare för att delta och i möjligast mån vara nyttiga för konferensen och för skolan. Väl framme i skymningen på fredagen enrollerades vi till något av ett dubbeluppdrag: att fungera som något av värdar för några av de internationella gästerna - min lott blev den anglikanske ärkebiskopen från Burundi och en präst från södra Indien - samt att med folkhögskolans minibuss vara chaufförer i snöglopp åt dem. Detta sista var särskilt viktigt eftersom ett ihållande tredagars första snöfall för säsongen gjorde tillvaron slipprig och hal, i synnerhet för från varma länder halkovala personer med lädersulade inneskor. 

Det blev en mycket bra konferens. Goda gudstjänster om än i något fall i längsta laget, ett intressant och varierat utbud av seminarier, inemot 400 personer, många människor man träffat förr och nu fick tillfälle att prata med osv. Dessutom full fart med jobb som bilkusk, seminarieledare, språkbrygga mm. Den årliga konferensens huvudärende är att öka kunskap om och engagemang i arbete för bland annat Lutherhjälpen, Missionen och Svenska kyrkan i utlandet. Programmet fylldes därför av seminarier om allt möjligt:
 • Den urgamla koptiska kyrkans situation som minoritet i en muslimsk republik och den kyrkans växande dynamiska söndagsskolearbete.
 • Arbetet för försoning i Burundi och kyrkornas roll i den processen.
 • Situationen i Syd-Indien och hur de kastlösa genom befrielsebudskapet om Kristus stärks att kasta av förtryck, marginalisering etc.
 • Situationen för kristna palestinier boende i Israel – inte Västbanken eller Gaza – samt arbetet för fred.
 • Om Tanzanianska missionärers befrielseteologi samt deras arbete i Norge (!).
 • Trafficing – alltså kvinnohandel.
 • Vattenproblematik.
 • Kulturmöten.
 • Den samiska urbefolkningen och läget här hemma idag.
 • Osv. Osv.
Deltagarna var främst anställda och förtroendevalda från församlingarna, personer utsedda att fungera som ombud för internationella frågor på den egna orten. Några mer framåt församlingar sände ungdomar till ett parallellt gående körläger och/eller sponsrade intresserade församlingsbor utöver politiker att delta. Från Älvsbyn reste två kyrkopolitiker och en anställd. Slutomdömet är att det var mycket inspirerande och tröttande dagar – och nödvändiga! Den kristna kyrkan är ju större än den lokala ankdamm en församling ofta utgör. Kyrkan är också större än samfundet Svenska kyrkan och världen är faktiskt större än Fosterlandet. Det behöver man påminna sig!!

Tredje världens representanter uttalar mer än man gör hos oss att basen för kyrkans aktivitet och arbete finns hos Gud och Guds makt, i Jesus och det han gjort, med Guds ande som ledare, i bön till Gud och i bön för varandra. De syd-kristna verkar helt enkelt frommare per kilo kroppsvikt – något som är både tänkvärt och utmanande.


Så till snödetaljen: Sedan jag omtalat för biskop Bernhard att den ihålligt fallande kramsnön är Guds gåva till Sveriges barn och deras föräldrar (den vita leksaken är ju gratis) nämnde jag att jag aldrig någonsin med en snöboll träffat en ärkebiskop. I sammanhanget tillade jag att jag funderade på att denna helg utöka meritförteckningen med en sådan trofé. Och det gjorde jag på söndagen – försiktigt, på hans högra sko. En skalp i bältet!

stor och liten giftighet

Vill bara visa en bild jag tagit.
Kommer att användas när jag vill vara giftig i större eller mindre utsträckning.
Och när jag vill gå bärsärrkargång.

I morgon blir det resa till Vilhelmina för Internationella konferensen. Kul.

kopterna kom

Nu har de kommit - två vänner från den Koptiska kyrkan i Egypten. Tidigare inlägg om detta har varit nojigt från den första oktober och slutkörd och utvilad - samtidigt från den tionde maj.
Vi hämtade dem i Luleå på söndag kväll och i tre dagar har vi haft möjlighet att lära känna varandra - hitintills. Och man lär sig något nytt varje dag.
De kommer att vara på skolan fram till ungefär första Advent. Kul.

Det är nu 2 timmar och 48 minuter till kvällens avsnitt av LOST.

tvåan kom...

Kul-tur-ministern avgår idag!
Hon skyller på Radiotjänst som polisanmält henne för skolk.
Och Transportarbetarförbundet som polisanmält henne för skattefusk.

För en del borgerliga är man således en sabotör om man sköter sitt jobb och värnar lag och ordning.

En sak till om samma arroganta människotyp:
SSU-basen tar time out. Fattar hon inte att det är time off som fodras. Eller snarare piss off!

ettan kom...

Vandelsligisten som i några dagar varit betrodd med uppdraget att ministrera svensk handel  har sedan hennes vindliga turer  blivik kända vinglat ut ur regeringen. Trycket från media kring henne. familjen, bekanta osv blev för stort. Att en advokat skulle titta igenom ekonomin kan kanske känts läbbigt men det får vi inte veta.

Dock: Ute är hon och det är bara bra!! Svenska folket - både de som röstat på den nu sittande regeringen och de som röstade annorlunda - har visat att det inte vill ledas av människor som verkar vara ego-moralistiska, alltså har en egen moral i regelverkets gränszoner och lever ut sina överklassfasoner utan markkänning med villkoren hos folk i gemen.

Pampvälde och rikemansegomoraliteter bland sossarna gjorde att den regeringen fick gå.
Nu har falluckan öppnats under en borgarminister. Det var ettan som kom.
Förhoppningsvis kommer tvåan - hon med kul-turerna - till veckan.
Och sedan kommer väl trean så småningom...

Tur för vandelsligisten är dessutom att regeringen inte hunnit sänka A-kassan än. 65% av en massa pengar kan ju bli svårt för henne som inte har råd att betala vare sig arbetskraft eller skatt. 80% känns säkert bättre - så länge det nu varar.

PS till företrädares förräderi

Jag har senare under dagen samt ikväll erfarit via media att vandelsligisten Borelius tydligen är så fattig att hon inte har råd att betala fastighetsskatt för sin tio-miljonersvilla i Skåne och kåken på Rivieran. De är viss ägda av något bolag hon äger i och som hon i sitt armod tvingats placera i skatteparadiset Yersey.

Till denna skriande ekonomiska nöd kommer dessutom att hon varit sjuk idag. Jag vet inte diagnosen men gissar att åtminstone en del av sjukfrånvaron beror på att hon känner sig förföljd. Kanske måste hon dessutom, trots att hon är hemma och är sjuk, städa i bostaden bland alla ekonomiska arrangemang. Jag gissar att varken en svartbetald hemhjälp eller en vit  - fast det är ju inte infört än - anställd för hushållsnära tjänster med skatteavdrag skulle fixa det helt rent i alla hörn.

Tur bara att borgarna inte hunnit sänka sjukpenningen än.
Det hade väl vandelsligisten - förlåt: handelsministern - inte klarat.

företrädares förräderi

SSU-ordföranden är dömd på fyra åtalspunkter - hon vill sitta kvar i alla fall.
Kulturministen har en grav mygelhistoria - vill sitta kvar i alla fall.
Handelsministern har visat sig vara vandelsligisten - vill sitta kvar.
Någon annan gör ditt - och ser ingen anledning att lämna in.
En annan gör datt - och menar att det är privat.


Detta finns i samhället, politiken, industrin osv - detta att en företrädare inte lever upp till vad man rimligen anser att man kan förvänta sig av en sådan. Det finns också inom kyrkan.

Många - dock inte alla - klamrar sig kvar som om inget allvarligt hänt.

Och min fråga blir: Varför rullar inte fler huvuden?


Givetvis måste man kunna överse med en tillfällig tabbe.

Självklart skall man kunna förlåta den som ångrar misstag eller missval.

Men: 

 • Om personer under lång tid bryter lagen i samhället måste de ställas till svars.
 • Om man under lång tid sviker idealen i en organisation finns det konsekvenser man behöver vara redo att bära.
 • Om man dummar till sig grovt finns givetvis också ett pris att betala.

Bäst är om folk har styrka att själva dra konsekvenserna och lämna in.

Har de inte den styrkan måste andra vara starka och göra markeringar.

Så jag tycker idag - för att nämna ett par exempel - att Anna Sjödin svikit ideal till den grad att hon bör avgå eller sparkas. Jag tycker att kulturministern visat prov på en sådan laglöshetens anda att hon rimligen måste stämpla ut eller fockas. Det är lite av vad jag tycker.


vandeln för handeln & kul tur i kulturen

Det är för bra för att vara sant!!
Så kallade affärer brukar drabba sossarna innan ett val.
För borgarna blev det strax efter.

Borelius heter en stackars fattig fyrabarnsmamma som blivit handelsminister i den nya regeringen. Hon levde under 90-taleti ett sådant armod att hon inte hade råd att vara hederlig. Hon och hennes make kunde bara skrapa ihop i snitt över en och en halv miljon om året på den tiden. Och när 90-talet var slut hade de en förmögenhet - alla vet att det är tillgångarna minus skulderna - på bara futtiga drygt fyra mille.
Stackars satar!!! Jag föreslår att denna bloggs läsare till Rädda barnen sänder en gåva.
Märk talongen "Boreliusbarnen - eller nåt annat behjärtansvärt". 
Men så taskigt kan de faktiskt inte haft det. Utlandsresor han de med och svartjobbarpigorna fick följa med. Så nog hade de anställda kunnat betalas vitt - om arbetsköparen brytt sig om vandeln.

Kulturministern gör kul turer.
Hon har också anställt svart i hemmet. Hon har dessutom glömt anmäla TV-innehav i 16 år. Undrar om inte det är svensk rekord i selektiv minneslucka. Under ett år av den tiden arvoderades hon dessutom med ungefär tretti tusen spänn av de licensmedel samhällets korkade undersåtar lydigt och lojalt betalt in. Och nu har hon fått till uppgift att ministrera televisionen.
Saknar hon moral??? Givetvis inte!!
Hon har en sjutusan till moral!! I dubbel mening!!

Mona Sahlin torskade på grund av några Toblerone.
Gudrun Schyman fick gå på grund av skattetrixande.
Hur blir högermoralen??

Läs mer på
moderat temperatur gör det kallt - inlägg på denna blogg 24 september
yngre män + god inkomst = hög mygelfaktor (?) - inlägg på denna blogg 27 september
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,905222,00.html
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,905616,00.html

En timme och 42 minuter till LOST!!!

ve det folk... - om glyttvälde

Igår utsågs Fredrik Reinfeldt till statsminister.
Han är 41 år.
Han är ju rena juniåren!!

Och gift med en två år än mindre mogen tös som är kommunalråd.

Vart är vi på väg?? Jag är 53 år ung!!
Jag finner mig bo i ett land lett av en glytt med småbarn i huset!!


För ett par veckor såg jag ett engelskt humorprogram där andra män som börjat få perspektiv på livet grymtade om åldertecken. De började känna sig lite ängsliga inför vad som kan uppfattas som ett antal åldertecken - typ

 • poliser är yngre än en själv - det är första tecknet
 • lärare är yngre än en själv - det är andra tecknet
 • parlamentsledamöter blir yngre än en själv - det är ett allvarligt tecken
 • premiärministern yngre än en själv - krisvarning
 • ärkebiskopen av Canterbury, den nuvarande, visar med skägg och grått hår i en ambition att se ut som Gandalf. Är dock mitt mellan 50 och 60 - mörker råder
 • påven är den ende äldre - tills dom väljer nån 12åring

Nu är jag väl ändå inte helt allvarlig i mitt gormande. Egentligen är det bra att statsministern är förälder till barn som forfarande är barn och/eller tonåringar. För livets skull. Jag minns för några år sedan, när Tony Blairs lymmel till son åkt för tonårsfylla, känslan av att också Tony delar verkligheten med många andra - även om jag själv inte konfronterats med ordningsmakten i rollen av förälder (eller i annat sammanhang heller förutom felparkerare).

Att statsministens sedan är moderat är en beklaglig del av arrangemanget men det har jag kommenterat på annan plats.

Det känns bara lite kymigt att jag som är 53 år ung ser så många fler vara ännu yngre, ännu barnsligare, ännu mindre mogna och att dessa greppar rodret.


lost - i samarbete med hitta.se

Väntan var lång!!
I kväll var det dags!!
Serien Lost började om igen på fyran!!
Livet ljusnar och onsdagkvällarna är räddade!!
Ett värdig avslutning på yngste sonens femtonårsdag!!

nojigt

Idag var det meningen att två vänner från den Koptiska kyrkan i Egypten skulle dyka upp i Älvsbyn. Tanken bakom är en förfrågan från den koptiske biskopen Thomas - ena bilden - att få placera två medarbetare vid folkhögskolan ett par månader. Det är frågan om ett par manliga Bibel-lärare som skulle kunna ingå i vårt arbetslag och undervisa en del på engelska.

På min fråga till biskopen vad han önskade att de skulle föra med sig hem till Egypten blev svaret ungefär: En kyrklig folkhögskolas ideologi och pedagogik. Dethär med att man vandrar tillsammans i samtal, inte bara levererar stoff att kunna. Att man arbetar ungefär som Jesus gjorde med sina lärjungar på vägen ut till Emmaus. Du vet detdär som står i slutet av Lukas´ evangelium. För jag vill starta något liknande i vår kyrka.
Snacka om förtroende. Skolan nappade direkt!! Planer började utformas.

De skulle ha kommit runt första september - det gick inte av någon svensk seghetsanledning.
De skulle ha kommit i mitten av september - men det gick inte på grund av nojiga svenska myndigheter. Inresevisum kunde inte ges eftersom någon försäkringsfråga var oklar. Då fixades detta. Ny förfrågan gjordes.
De skulle ha kommit idag - men nu krånglar man då man är mycket tveksam till att ge inrese-visum till yngre män från Egypten. Barbro Holmberg & co - den andra bilden - är rädda att de skall försöka hoppa av. Man vill bara sucka...  Kanske kommer de den 11:e.
Jag känner en snubbe som ibland på sin blogg brukar beskriva Sverige i DDR-termer och säger sig syfta på landets tråkiga arkitektur - uppenbarligen har han inte sett ett grisrosa hus på vägen upp till Kåbbdalis. Men man kan frestas att snacka om DDRisk gränshållning - fast inte för att hålla folk inne utan ute.
Nojigt är vad det är!!!

Gudstjänsten i Älvsby kyrka idag motsvarade mer än väl mina förväntningar. Den förbereddes med ett gediget arbete från eleverna vis Svenska kyrkans grundkurs. Och är man förberedd är man . Och på-känsla hos några smittar till många. Så många var koncentrerade idag och gav akt på vad Gud och människor hade på hjärtat till varandra.

RSS 2.0