lära av att göra

I förrgår, söndag, var det gudstjänst i Älvsby kyrka. Det var församlingen som firade gudstjänst men elever vid Svenska kyrkans grundkurs på folkhögskolan hade fått förtroendet att förbereda gudstjänsten. Det gjorde man ordentligt.
Utgångspunkter var

 • det är församlingens gudstjänst, inte prästens, inte heller kursens.
 • Vad har Gud på hjärtat? genom de texter etc som hör ihop med söndagen 
 • Vad har människorna på hjärtat? - vad behöver formuleras i böner mm och hur?
 • Vad måste man ha en präst till i en gudstjänst?
Med detta i bagaget, samt en massa undervisning om hur en Högmässa är uppbyggd och varför, arbetade kursen i grupper under ett par tre dagar. Det blev en god gudstjänst.
Prästen - jag - klev av på grund av närheten till fars begravning och ersattes av kollegan från församlingen vilket inte gjorde någon skillnad. Och gruppen var nöjd. Och församlingen.
Och mycket om gudstjänst hade man lärt sig av att göra en gudstjänst.


vinka på kallax

Så börjar denna fyllda helg nalkas sitt slut. London-dottern avvinkades strax före 12 på flyget i Luleå för att fortsätta sitt au-pair-ande i London fram till strax före jul. Arbetsuppgiften att vara sammanhållare för den gudstjänst grundkursen förberett för Älvsby kyrka var på grund av närheten till begravningen övertagen av församlings-kollegan och jag kunde inte delta på grund av flygtransporten - men till kaffet hann jag. Och enligt rapporter från kyrkvärdar och sånt hade allt fungerat bra, helt enligt planerna.
och sanningen gäller: Om man inte kan fullgöra sina uppgifter kan man ersättas med första bästa fåntratt och arrangemanget vinner på bytet. Kollegan är givetvis ingen fåntratt men det jag menar är att utbytbarheten finns och det är bra.
I morgon är det måndag.

pappas allra sista resa

Igår hade vi begravning, den allra sista resan för min far. Och det blev OK.
Kamraten sedan barndomen, kollegan från Luleå, den kyrklige katten bland alla hermeliner var officiant. Och talade gott om tilliten till Gud som en väg i och ur svårigheter. Och det stämde på pappa. Och vi sjöng psalmer och lyssnade på sångsolo som också stämde på pappa och på det centralaste i kristen tro: Guds barmhärtighet.

Jag är enda barnet men tillsammans med min fru och våra fyra barn (22- nästintill 14 år gamla) var jag bärarlaget som flyttade pappa ur kyrkan till och ner i graven - pappas allra sista resa.

Och vid minnesstunden fanns vänner, pappa och mammas och mina, samt släktingar, främst på mammas sida. Mina farböder Knut och Karl samt nästan alla kusiner på den sidan bor i södra delarna av landet och representerades av minnegåvor till Lutherhjälpen och Läkare utan gränser.

Så nu är begravningen bakom oss. Och pappa vilar i graven tillsammans med mamma. Men jag tänker att de också är tillsammans på ett annat vis - hos Gud, med varandra, utan värk och bägge seende.

Och jag sov så gott i natt. Det var en sömn typ mellan juldagen och annandagen, en sömn efter en avgörande händelse med många inslag, en sömn när det är över.

kyrkovalet klart - lokal dimma

Så är då alla röster - kanske - räknade och mandatfördelningen i församlingen gjord.

 • S fick 11 mandat
 • C fick 9
 • Kd fick 2
 • V fick 1
Vad kan då detta innebära?

 1. Det kan betyda att V med ett stackars mandat blir vågmästare mellan blocken och enligt tradition går in för att vara ett opålitligt stöd till S. Vad vill de ha för det? Ett kyrkoråd med 4 S, 2 C, 1 Kd och 1 V + kyrkoherden som självskriven och med en av de 4 S som ordförande? Eller ett kyrkoråd motsvarande det som nu sitter med 3 S, 3 C, 1 Kd och 1 V + kyrkoherden och en av de 3 S som ordförande?
 2. Det kan betyda att V gör upp med centern och Kd och pressar S till ett kyrkoråd med 3 S, 3 C, 1 Kd och 1 V + kyrkoherden och då en av de 3 C som ordförande?
 3. En lösning skulle vara att S i praktiken gör upp med centern och skapar ett kyrkoråd med 4S, 3C, 1Kd + kyrkoherden och en av de 3 S som ordförande? Detta blir den mest konservativa lösningen och borgar för en om än god men stillastående förvaltning den kommande mandatperioden.
 4. En annan lite okonventionell lösning skulle vara att S närmar sig Kd och skapar ett kyrkoråd med 5 S, 2 C, 1 Kd + kyrkoherden och en av de 4 S som ordförande samt en överenskommelse om stark Kd-representation i utskotten? Detta skulle sannolikt vara den mest progressiva varianten när S nu inte, åtminstone efter den preliminära samman-räkningen inte har egen majoritet.

pappas sista resa

Idag har det varit tacksägelse efter min far i Älvsby kyrka. Han blev 81½ år gammal.

"Vad hände?" frågar många. "Hur känns det?" frågar man också.

Det som hände var att pappa den sista tiden varit trött. Han satt i sin rullstol på dagarna och behövde assistans av hemtjänsten för att ta sig ur sängen till rullstolen, ur stolen på toa osv.  Den väldigt påtagliga orörligheten var sviter efter ett fall ur rullstolen i december, ett fall som innebär en fraktur på vänster höft. Innan dess satt han också mesta tiden i rullstol på grund av ett krånglande knä men klarade förflyttningar ur säng etc själv. Innan fallet i december kunde han ta sig i och ur en vanlig bil även om han själv slutat sitta bakom ratten men sedan han kom hem i mars behövde han specialfordon för att åka någonstans. Med hemtjänstens hjälp kunde han dock bo kvar i sitt eget hus,  vägg i vägg med mig och min familj. Dit hade han och mamma flyttat 2000 på förslag av min fru - men det är en annan historia.

Nåväl, natten mot torsdag den 8/9 mådde han illa. Det var inte så att han kräktes men tillräckligt för att sova dåligt. På morgonen var min fru in till sin svärfar som då låg och väntade på att hemtjänsten skulle komma så att han skulle kunna komma sig upp. Det gick inte då krafterna i benen var lägre än vanligt och hemtjänst-tjejerna tycket att en läkare borde få ta sig en titt. Ambulans som har lyftkraftspersonal rekvirerades och det bar iväg till Vårdcentralen. Därifrån - i lugn och ro - vidare till sjukhuset i Piteå för observation och antibiotikabehandling av sannolik urinvägsinfektion. Sådana är luriga hos äldre personer som står på stark värkmedicin. För morfin för knä och höft är urinvägsinfektionens sveda när man pinkar nåt som tas bort i förbifarten så infektionen kan ligga där obemärkt och suga kraft ur systemet.

Pia - det är i detta fall sonhustrun - och sondottern Johanna följde svärfar/farfar till sjukhuset och var med honom hela den dagen. Själv var jag i Jäkkvik i tjänsten och kom hem enligt plan på torsdag eftermiddag. Jag talade då med pappa i telefon och vi kom överens om att jag skulle titta ner till Piteå dagen efter, på fredagen. Jag ringde till avdelningen på kvällen och de berättade att pappa hade ätit middag, nu sov och att allt verkade efter omständigheterna OK. Så jag - kraftigt förkyld sedan ett par dagar - ägnade kvällen åt att se inspelade TVprogram jag missat samt en och annan repris innan jag la mig vid ½2-tiden.

0200 ringer man från sjukhuset. Personalen hade då gått in för att titta till sin patient och funnit pappa kallsvettig, blek, med hög puls och lågt blodtryck samt smärtor i bröstet. Han var flyttad till intensiven.
Jag for till Piteå i klok hastighet, slogs i Böle av att jag inte hostat sedan jag satte mig i bilen, och nådde fram vid tre-tiden.

När jag kommer in på intensiven är det många som arbetar med pappa. Han förlorar blod och man misstänker en pulsåderblödning ut i bukhålan. Jag ger mig till känna och pappa förstår att jag är där men jag backar sedan undan för att inte vara ivägen för alla som skall sköta sitt jobb. Egentligen är det något fantastiskt att se 8-9 personer mitt i natten med all sin utbildning och hela sin erfarenhet kämpar för en 81-årig gubbe de inte känner.
Jag fick komma fram till pappa igen och pratade med honom och förnam att han förnam att jag var där. Vid det laget satt gott och väl 10 kanyler i honom och genom varje kanyl fick han blod för att hålla trycket uppe för att kunna transporteras till Sunderby sjukhus för operation.

Vid 04-tiden for ambulansen och jag körde efter i min takt, strängt förmanad av ambulans-personalen att inte försöka hålla efter. Jag når Sunderbyn vid 05-tiden och visas in i ett anhörigrum på intensivvårds-avdelningen.

Efter en liten stund kommer ett par läkare för att prata med mig. Sakligt redogör de för min fars tillstånd och ger beskedet att de inte avser att operera. Blödningen har lugnat sig, mest beroende på att han blött så mycket att något av ett mottryck bildats som håller blodet på plats i systemet. Skulle man öppna buken för att lokalisera läckan och försöka täta den skulle mottrycket försvinna och "din pappa kommer att dö på operationsbordet". Detta meddelades i saklig professionell ton typ "Ledsen, du har problem med vänster spindelled på Volvon." Jag uppskattade den lugna tonen.
- "Vad händer då om man inte opererar?" frågade jag.
- "Då får han i stället dö i en säng, med morfin så han varken känner smärta eller ångest."
- "Vad pratar vi om för tidsramar? frågade jag.
- "En halvtimme till fyra timmar" blev det lugna svaret.
- "Jag vill ringa hem och sedan gå in till pappa" sa jag.

Tiden var då ½6 ungefär och jag ringde hem för att meddela hustrun, som legat på ohåga sedan jag for, att farfar inte skulle klara dethär. Vi kom överens om att inte panikväcka barnen och tok-köra till Sunderbyn för att kanske ändå komma för sent utan i stället avvakta. Jag var ju där och skulle ringa hem varje gång klockan slog ½ någonting. Sedan skulle familjen utifrån normal väckning etc ansluta.
Jag gick in till pappa och var med honom hela tiden fram till ½8. Jag fick ingen bekräftelse på att han märkte jag var där men jag märkte att jag var där och det räcker långt. Efter att ha sjungit ett par psalmer ur minnet bad jag att få låna en Psalmbok och en Bibel. Med den utrustningen fick jag in i pappas medvetslöshet bidra med sådant jag vet han höll väldigt viktigt. Jag läste Psaltarpsalmer, bad ur bönboken och sjöng en psalm ungefär var 10:e minut i de två timmar som var kvar.

I vanliga fall sjunger jag inget vidare eftersom jag hör hur det låter. "Du är inte tondöv pappa" brukar älsta dottern säga, "du är bara tonstum." Och när jag är förkyld brukar det inte ens bli dålig sång. Denhär gången lät det inte så tokigt, inte så tokigt alls. Jag fixade höga toner jag inte brukar fixa. Och jag höll far i handen och strök hans huvud.

½7 ringde jag hem och meddelade att inget hänt. Familjen var då vaken.

Pappas puls och tryck - allt läsbart på monitorer - började falla och 0730 vara alla kurvor raka linjer och pappa hemma hos Gud. Och hos mamma som han den sista tiden allt starkare längtat efter. Mamma dog för två år sedan.

Strax före 9 kom min familj minus dottern som är i London. Vi fick tillsammans ta adjö av farfar i ett rum med ljus, stillhet och atmosfär.

Vid 10-tiden tog dottern med körkort sina småbröder i bil tillbaka till Älvsbyn. Jag och hustrun for i den andra bilen till Piteå för att hämta pappas prylar och i höjd med Norrfjärden kom min hosta tillbaka.

Detta var ungefär vad som hände och mina slutord i berättelsen om vad som hände blir:

 • Sista morgonen pappa vaknade var han i sin egen säng i sitt eget hus.
 • Det han dog av tillstötte när han var på sjukhus för en annan krämpa.
 • "Jag har det så bra!" brukade han jämt säga - trots krämpor, sorg och allt. Jag vet att idag har han det ännu bättre, med ett friskt skellet och han har mött min mamma som nu kan se. Tillsammans är de hos Gud som de har överlämnat både sig själva, mig och de mina åt.
 • Idag är jag mer tacksam över att min far levt än sorgsen över att han är död.
Vad jag i övrigt känner berättar jag inte nu. Kanske jag inte gör det senare heller.


läsvärd analys

Jag förespeglade en bloggpaus men lägger ändå in ett lästips. Hakelius på aftonbladet saknar inte poänger när han presenterar en bok författad av Dag Sandahl. Läs själva:
http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,696587,00.html

paus i bloggandet

I förrgår skrev jag något som blev fel. Jag skrev:

"Fadern, 81 år, har den sista tiden varit trött.  Är nu på Pite Las för observation. Sannolikt handlar det om, vanligt hos äldre, en urinvägsinfektion som tär på hågen. Antibiotika förväntas slå tillbaka infektionen och farfar bör flyta upp till ytan igen."

Farfar, alltså min pappa flöt inte upp till ytan utan avled i går morse (fredag 9/9). Så det blir nog en liten paus i spirituella inlägg här. Ville bra tala om.

snuvad på hälsan och debatten

Och så är det alldeles förkylt. Näsan rinner, huvudet värker och känns som man med en flaskborste övat svärdslukning. I vart fall är jag hemma igen från några dagars intensivt arbete i lägermiljö med Svenska kyrkans grundkurs.

Sossepartiet har två veckor före valet stängt ner alla diskussionsfora på sin hemsida och ägnar sig nu likt alla andra nomineringsgrupper enbart åt att ensidigt leverera information. Man avstår från att diskutera och argumentera både med icke-sossar som uppenbarligen dök upp i "debatterna" och egna kamrater som var intresserade av tankeutbyte.
Jag kontaktade webb-ansvarig som hänvisade mig till gruppledaren Burell. I telefon med honom framlade jag en besvikelse över att man blivit snuvad på debatten och tanken att belackarna nu kommer att säga att sossarna släcker också sin egen debatt. Varför skall vi bjuda dem på det?
Fast han har väl kanske rätt i att det i "valrörelsens" slutspurt är svårt att hinna passa datorn.

Fadern, 81 år, har den sista tiden varit trött.  Är nu på Pite Las för observation. Sannolikt handlar det om, vanligt hos äldre, en urinvägsinfektion som tär på hågen. Antibiotika förväntas slå tillbaka infektionen och farfar bör flyta upp till ytan igen.

Värre är att Älvsby Vårdcentral missat...
Här skriver jag inte mer just nu. Jag behöver kolla en del saker men det verkar som om rutiner vad gäller hantering av röntgenplåter osv lämnar oerhört mycket att önska.

toppen på toppen

Vill bara korteligen rapportera från fjällvistelse men Svenska kyrkans grundkurs från Älvsby folkhögskola. Vi är i Jäkkvik, vädret är OK och årsbestigningen av Peljikaise är avklarad.

så är då helgen över

Det är söndag kväll. I morgon börjar en ny arbetsvecka som innebär resa till Jäkkvik med Grundkursen. Helgen har varit fylld med både ett och annat:

Lördag hölls en lokal valupptakt inför kyrkovalet. Då jag står som nr 5 på listan (och nr 4 flyttat från orten) fick jag vara med och hålla tal. Försökte fokusera på lokala frågor eftersom lokalnivån i kyrkan är den grundläggande och det lokala valet därför viktigast.
Ungefär 40 personer var närvarande, medelåldern hög, garanterat 70+.

Söndag innebar att leda gudstjänsten i Älvsby kyrka. Bibelns berättelse om två kvinnor i Jesu närhet stod i centrum (Lukas kap 10). Anledningen till att jag, som inte har tjänst i församlingen fick ansvar för gudstjänsten var att den kollega som skulle haft gudstjänsten rest till fjälls med knappt 30 ungdomar. De andra två kollegorna hade ledig dag.
Gudstjänsten dubblerades i tillämpliga delar på servicehuset ett par timmar senare. Det var första gången man gjorde så och idén är god. Det är ju på söndagar man firar gudstjänst.

Och i morgon reser man bort. Seriefiguren Kronblom säger
Ingen ro och ingen vila, bara gno och bara ila.
Så sant.


skänk från ovan

Redan klockan 7 denna morgon fick jag ta del av ofantligt goda nyheter.

Det skall byggas ett kapell strax nedanför Storforsen.

Läs om detta på http://www.pitea-tidningen.se/index.php?artikel=123488.


I mitt förra liv, eller rättare sagt när jag arbetade som stiftsadjunkt i Luleå, fick jag tillsammans med några andra syssla med sådant som hade med Kyrka och Turism att göra. Under aspekten evangelisation - ett ord som nästan aldrig används idag fick vi samordna Sommar-kyrko-grupper , Vägkyrkor i Luleå stift och en del annat av samma slag. Det handlade alltså om sådant församlingar kan men inte måste göra för människor som under kortare tid vistas i församlingen skall få möta budskapet om Kristus.


I den vevan visionerade vi i början av 90-talet om ett kyrkligt arbete vis-a-vis turister i norra delen av stiftet. Vi konstaterade att turisterna söderifrån är på väg till Nordkap och alltså på genomresa. Eller så bor de vid Atlantkusten och semestrar vid Bottenviken. För att möta dessa behöver alla församlingar vara på alerten. Att sälja in den idén, att man skulle göra något för andra än sina egna, var inte det lättaste och än svårare är det nu sedan församlingarnas sjlälvständighet (läs gärna självupptagenhet) blivit än starkare.
Dessutom tänkte vi att det skulle behövas tre centra för arbetet bland turister och de skulle vara: 

 • Nederluleå kyrka i Gammelstad - sedan dess placerat på världsarvslistan. 
 • En kyrka på Pite havsbad - skapades av andra och invigdes 93 typ.  
 • Någon form av kyrkligt aktivitet eller centrum sommartid vid Storforsen.
Sedan dess har hotellet vid forsen byggts och hunnit byta ägare och har flera året-runt-gäster, främst biltestare och militärfolk från andra länder som använder flygbasen i närheten för att vintertesta och öva. Och nu blir det ett kapell! Wow!!

"Hur ska man bemanna kapellet?" frågade hustrun. Ingen vet än men det måste ju ske. Erfarenheter från Havsbadskyrkan, Fjällkyrkan i Hemavan etc går att använda när Älvsby församling får ta enot skänken från ovan och ges en bas för att möta många många människor med budskapet om Kristus.

Skänk från ovan kallar man det. Och en Guds gåva är det - genom en klarsynt entrepenör som förstår nutidsmänniskans längtan efter och behov av helhet och helighet. En Guds gåva är det!


grundkursen har landat

Så är den då igång - Svenska kyrkans grundkurs vid Älvsby folkhögskola. 19 personer, ovanligt många, deltar denna höst och det verkar vara en spännande grupp mellan 19 och 52 år.

Mitt uppdrag i kursen hitintills har varit ett antal lektioner i Bibelkunskap typ. Med utgångspunkt i det av alla under sommaren lästa Markusevangeliet har resonemanget vandrat än hit, än dit. Det har rört sig om hur enskilda avsnitt skall förstås, Bibelsyn osv.

Det är en förmån att få vara med.

Och så har jag lektioner i två klasser till. Klass A1 läser religion på gymnasienivå och i en grupp kallad Bas pratar vi livsåskådning en timme i veckan. Den gruppen är jätteintressant: Mest ungdomar, tre födda i Sverige, en ryss, en polack, två kurder, en irakisk arab, en somalier och en burundier. Det betyder fyra muslimer, en kristen och fem relativt sekulariserade europeer med kristet färgad kultur. Två av de svenskfödda är tjejer, likaså en av de två födda i Kurdistan, resten grabbar/män.
Jag har en stor del av världen i klassrummet. Kul.
 
Så har jag också haft en begravning och det känns meningsfullt. Kul är väl inte rätt ord, meningsfullt är bättre.

RSS 2.0