runt Uppsala domkyrka...

pelleÄrkebiskopsvalet är klart och av ett par kattidater har en befodrats. En del kritiker av hela upplägget tycker att de två som gick vidare till andra valomgången var för lika, att de jamade i ungefär samma tonart hela tiden. Jag tycker si, sa Billeryd. Si tycker jag, sa Bullsenius.

Vilken katt blir det av vinnaren? Vad för sorts kisse handlar det om?

  • Murre i Skogstibble? Knappast, han är för bondig.
  • Maja Gräddnos? Billeryd och Bullsenius är inte söta nog.
  • Tjocke Trisse? Nej, han är för trög.
  • Gammel-Maja i domkyrkotornet? Lokaliseringen OK men ur genusperspektiv knappast.
  • Fritz, Frida eller lille Fridolf? Nej, familjedramat slapp vi fast det var nära.
  • Rickard från Rickomberga? Icke! Utkantskatt för långt från centrum.
  • Gullan från Arkadien? Inte rätt genus och därtill för fåfäng.
  • Laban från Observatorieparken. Hans intellektuella miljö miss-stämmer.
  • Måns? Nejnejnejnej! Han är alldeles för lismande elak.
  • Men Pelle själv då? Givet! Den allmänt känt höga svansföringen gör att han är den bäste kattidaten för att beskriva vinnaren av the Bill and Bull contest.
I länken nedan finns en del kommentarer till valet - alla läsvärda. Aftonbladets krönikör Hakelius intervjuas och han har särskilda poänger när han säger:

– Jag har lämnat Svenska kyrkan, eftersom jag behöver hjälp med min själs frälsning, inte halvsmält politik, fluffig sentimentalitet, trendigt livsstilssvärmeri och repression av oliktänkande. Den nya ärkebiskopen, som finns i kyrkans politiskt inkännande huvudfåra, har antagligen ingen ambition att ändra på det. Men om han mot förmodan har det önskar jag honom all lycka. En ärkebiskops främsta uppgift är att sprida Guds ord. Inte att förminska Guds ord genom att reducera det till socialpolitik, miljöpolitik, utrikespolitik, jämställdhet, skattepolitik eller vad som för ögonblicket råkar vara inne. En konkret uppgift vore att verka för ett slut på den bisarra ordningen att Svenska kyrkan styrs av partipolitiker – av majoritetsförhållandena att döma förstår jag att Svenska kyrkans gud för tillfället är en miljöanstruken socialdemokrat på vänsterkanten.

Tänk att Aftonbladet behövs för att sådana sanningar skall komma fram!

http://www.kyrkanstidning.com/ArticlePages/200603/30/20060330125733_Headline274/20060330125733_Headline274.dbp.asp


elpriserna...

Sådan är kapitalismen
otack är den armes lön.
De´e´ dom rikas paradis men
ingen hör en fattigs bön.

Minns läsaren denna refräng och hur vi skrålade den i vår ungdom? Nu sjunger vi den inte men vi väser den mellan tänderna. Varför? Jo - vi har direktverkande el!!! Och fast det inte är så kallt att elmätarskivan snurrar så man kan slipa skridskor på den så blir det dyrare och dyrare och folket (och industrin) ställer rumpnissarnas fråga: vafför e de på detta vise?

Svaret gavs i radio för en tid sedan och lät ungefär såhär:
Om vi har högapriser blir det billigare för konsumenten men sänker vi priserna blir det dyrare.

Hur många terminer har man läst ekonomi för att nå denna insikt?
Om den ekonomiska regeln gällde också för vattenfalls chefer skulle det bli:

med större vinster blir det lägre bonus
med större ansvar krymps fallskärmen

Är det så?

tänkare och länkare

Det finns smarta människor och mindre smarta. En av de mest smarta jag känner gick för ett par år sedan (tror jag det var) förlorad eller kom åtminstone lätt på avvägar. En skärpt prästkollega från Boden, Anders Johansson, lämnade Norrbotten och för att bli kyrkoherde i Knivsta, Uppsala stift. Jag önskar att jag kunde säga att med hans flytt steg IQ-snittet bland präster i två stift men så är det inte. Jag tror att snittet steg i Uppsala men tyvärr inte samtidigt uppe hos oss.

Före höstens kyrkomöte levererade han med sina kollegor följande anlys:
http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_10869040.asp

För en tid sedan kunde man läsa detta:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1159&a=528292&previousRenderType=2

Att man reagerar visar bland annat:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=524481

Bilden ovan föreställer inte kollegan utan en annan tänkare, den numera avlidne greken Sokrates. Kollegan finns på nedanstående bild (från DN) med liknande skägg men med mer hår. Det verkar som om han befinner sig i gott sällskap: tjejer, kaffe och kardenunnabullar.

en sån bra bok!!!

Jag håller på med en jätteintressant bok. På bilden ser man hur den ser ut och om den stod på en hemsida följande:

Gryning över Kalahari är resultatet av många års arbete och resor. Lasse Berg har intervjuat de främsta vetenskapsmännen inom evolutionslära, arkeologi och paleontologi. Han har sammansmält detta med sina egna erfarenheter av att leva på olika håll i världen, inte minst i Afrika. Resultatet är en fascinerande, lättillgänglig och djupt personlig sammanfattning av vår tids mest avancerade vetande om människans evolution.
Borta är numera den klassiska darwinismens föreställning om den stenhårt individualistiska kampen för tillvaron som utvecklingens drivkraft. Idag vet vi att det är andra saker som betytt mera i mänsklighetens evolution. Som skapat den fantastiska berättelsen om hur en liten grupp tillhörande arten Homo sapiens som levde i Afrika för 150 000 år sedan spred sig ut över hela jordklotet. Detta är boken om det samarbetande, lättjefulla, berättande, dansande, målande, skönhetstörstande djuret. Boken om människan.

Köp boken!!
Eller låna den av någon annan än mig. Min erfarenhet är ju att av mig utlånade böcker många gånger bara med svårighet letar sig tillbaka till den egna hyllan. Å andra sidan finns i hyllan sådant jag lånat så det kanske är rättvist. Eller...

inte så kallt - till sist

Igår hade den stränga kyla som varit förhärskande väderlek äntligen frusit ihjäl. Så brukar man säga eftersom det är en väl beprövad erfarenhet att det går på det sättet. Ett högtryck med kalluft och fräna temperaturer kan ju ersättas av mildare väder genom att snö och annat smyger sig på västerifrån eller genom att bara som självdö av frostskador.

På morgonen läste madammen av termometern och förkunnade att temperaturen var minus 20 utan glasögon. En korrekturläsning från min sida - med glasögon - omdefinierade klimatet till minus 2,0 vilket var en perfekt temperatur för utförsåkning och detta ledde till att familjens vuxna och arvingar av han-kön for till Goubbdallís för att åka slalom. I stiliserad form kan familjefaderns backframfart begrundas genom detta inläggs bild. Givetvis kan andra tänkbara avbildningar också vara aktuella men vem i hela fridens dagar vill visa en snömolnsskapande vurpa som fick ett vidstående litet barn att häpet ropa till sin målsman: Pappa! Kolla fallbrorn!
Vi hade en trevlig dag med fin skidåkning och en mängd goda tankebyten i liften. Stelheten kom på kvällen och eftervurpesmärtorna känns kraftigare idag.

PS: Luleå slog Linköping i sudden i mitten av femte perioden. DS

studierna....

Dethär med mina studier går så sakta framåt. Jag har nu muntligt och skriftligt redovisat 15 poäng litteratur + en metoduppsats om5 poäng. Det återstår att skriva något värt 20 poäng och det håller jag på med nu.
Ett problem jag pysslar med är hur de tre första evangelierna hänger ihop och vuxit fram. Det sista 200 åren har 1488 olika teorier (minst) sett dagens ljus bland forskarna och jag avser inte att bringa reda i allesammans.
I vidstående bild redovisas de jag tycker är intressanta samt min egen teori (som säkert redan finns bland de 1488) inom grön ram. För den riktigt vetgirige rekommenderar jag http://www.mindspring.com/~scarlson/synopt/

norrbotten - ett afrika?

Ett par bra länkar - en ledare och en bakomliggande artikel:
http://www.pitea-tidningen.se/artikel.aspx?artid=18242&arkiv=False
http://www.pitea-tidningen.se/artikel.aspx?artid=18252&arkiv=False

tom jubileumsdag

I fredags - dagen vi for till Gällivare - skulle farfar, alltså min pappa, fyllt 82 om han fått leva. Som jag berättat i tidigare inlägg från i höstas dog han den 9:e september. I fredagens trevliga resa och aktiviteter fanns alltså också ett vemodigt stråk. Bilden härinvid togs på hans 81-års-dag då han i ett särskilt boende var konvalecent efter den bäckenbensfraktur han råkade ut för Lucia 04.

handboll mm

Så är man då hemma. Fredag förmiddag for vi till Gällivare för att vara med när lille sonen och hans handbollare skulle spela Lilla VM. Succéen uteblev också detta år men stämmningen var god. Kuliga grabbar som trivs ihop även om alla de andra lagen gjorde slarvsylta av dem på plan.
Madammen och jag begagnade den rätt man har som drygt ½sekelgammal att slippa bo med kidsen på golv i skolsalar - det fick yngre krafter göra. Vi sov på hotell i stället och mötet pojkarna och övriga föräldrar (en pappa till en grabb och en mamma till en andra, bägge tillförordnade coacher) på dagtid.

köldrekord

Idag minus 27 och det är inget. Men i Karesuando minus 39. Hutter!!!

veckan förtidsslut och bloggarn går inder jorden

Nu är det torsdag kväll och veckan är slut. I morgon är jag kompledig och åker med yngste sonen och madammen till Gällivare för gossens Lilla VM i handboll. Två hotellnätter, några matcher och annars göra ingenting ligger framför. Givetvis uppkommer då total bloggtystnad fram till söndag kväll.
Nästa vecka är det sportlov, sannolikt med tid för uppsatsskrivande.
Detta påminner mig om att de inlägg som finnes här under kategorin studier är gamla och inaktuella. Kanske städar jag bloggen till veckan.

askonsdag

lutherhjälpenEn ny period av kyrkans år har inletts. Askonsdagen - alltså idag - inleder fastan som förberedelse till påsken. I morse hade vi därför en Askonsdagsgudstjänst på skolan och det klarade sig trots att det mesta höll på att frysa inne. Kapellklockan var nedkyld och startade inte, som brukligt är då temperaturen är runt minus 25 grader. Den lilla kören om 8-10 deltagare var förkyld till tre fjärdedelar. Vädjan rakt ut vid gudstjänstens start gav halvdussinet nya spontana korister och fungerade och det blev en vettig gudstjänst. Det jag sade var som inte en regelrätt predikan - vet någon vad en sådan är är den välkommen att berätta det för mig - så det är ingen risk att det hamnar på denna blogg. Men Fastan är inledd i alla fall.

Detta ovan nyss skrivna skrev jag för tio minuter sedan. Därefter gick jag ut på nätet för att hitta nån kul bild. Jag sökte på google efter bilder men hittade ingen kul bild, bara en vettig annan - Lutherhjälpen som företeelse hör ju med fastan samman (om man får poeta lite).
Jag letade också på nätet i allmänhet och fann en hänvisning till min egen blogg och just denna alldeles nyss publicerade text. Spökligt.

RSS 2.0