som di gamle sjunga...

Som di gamle sjunga så kvittra di unga! var något jag vid tidiga år hörde min moder yttra. Med det menade hon – och alla andra jag hört använda uttrycket inklusive jag själv – att när barn och ungdomar låter eller gör illa så skall man inte bara klandra dem. Man måste också se till i vilken säck något varit innan de kom i påsen – för att anspela på ett annat talesätt.
 
I Sverige blev det ett hallå när Sverigedemokraterna gjorde sitt intrång i Riksdagen. Farhågor yttrades att nu skulle främlingsfientlighet, islamhat och rasism bli rumsrent. Så blev det naturligtvis inte. Vaksamheten mot diskriminerade verbala dumheter – för att inte tala om fysiska sådana – är hög i landet. Detta fick till exempel kommunalrådet Reepalu i Malmö fick erfara när han yttrat sig dumt om judar. Statsministern sa också för en tid sedan nåt mindre välbetänkt om etnicitet som han omedelbart fick bassning för.
 
Trots att vi har en hög beredskap mot diskriminerade officiella uttalanden hos politiker och andra kan man nu lägga märke till underströmmar – eller vad jag skall kalla det – mer än förr. På sistone har det varit en ”debatt” på insändarplats i vårt älskade Lokala Världsblad alias Piteå-tidningen. I den debatten lastar en signatur OH invandrarna för att Älvsby kommun nekat någon ”svensk” försörjningsstöd. Sådant kunde vara en dold unken underström i dolda utrymmen för några år sedan men nu bubblar sumpgasvärderingarna upp på ett annat sätt – och blir bemötta.
 
Ute i Europa – Holland, Belgien, Kroatien, Ungern, Österrike för att nämna exempel – flyter rasismen tydligare på ytan. Officiella starka krafter i samhället, till och med i något fall dominerande krafter, tillåter sig att göra utfall mot romer, invandrare, judar, muslimer osv. Där sjunger di gamle och di unge kvittrar med sparkande och försedda med knogjärn – mycket oftare än hos oss.
 
Jag tror det gäller att vara observant när det gäller hur detta utvecklas. Att vi gamle är observanta alltså. Jag tror det är viktigt att vi var vi går och var vi sitter och var vi står inte gnolar på någon sorts Hat-Olles visa som skapar värderingar hos di unga, värderingar som de utagerar från.
 
Dagens ledare i den israeliska oppositionstidningen Haaretz – här – berör fördomar och hatbrott utifrån en händelse i Jerusalem förra veckan. Den mer regeringstrogna Jerusalem Post lät igår sin ledare – här – handla om samma händelse. Bägge tidningarna uttrycker bekymmer kring det som hos dem är ett betydligt större värderingsproblem än hos oss – än så länge. Jag översätter inte utan uppmanar: Läs artiklarna.

Kommentarer
Postat av: Johnny Lestander

Bra skrivit Stig.

2012-08-21 @ 19:26:05
URL: http://j-lestander.bloggplatsen.se
Postat av: Ann-Katrin Roth

Skrämmande med stöveltrampet i Europa. Alla länder har bekymmer med rasistiskt våld och extremism, från både höger och vänster. Bra att israelerna tar tag i detta. Fler i regionen måste stoppa egna som begår hatbrott i stället för att hylla martyrer. Men nog har vi haft problem i Sverige: ungdom sparkad till döds i Stockholm, nynazister uppe i hälsingeskogarna, hatbrott mot judiska församlingar och moskéer, osmakliga uttalanden från kommunalrådet i Malmö, judar som måste smyga med sin identitet för att undgå trakasserier...

2012-08-29 @ 16:04:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0