ny länk till höger

Denna bild har jag använt tidigare. Det var i ett av några inlägg 2006 med rubriken palestinabrev* och föreställer Berlinmurens efterträdare - alltså den barriär Israel bygger runt Betlehem samt i övrigt inne på palestinsk område nära gränsen mellan länderna. Bilden och inläggen med den nämnda rubriken härstammar från en tidigare elev, numera prästvigd.

Det är med anledning av denna notis i tidningen Dagen jag blir påmind om bilden. Det är också samma notis som gör att jag till höger lägger in en ny länk kallad minstabröder. Läsare kan själva klicka sig dit för att kolla vad den handlar om. Jag har inte särskådat den i alla dess detaljer men detta inlägg tycker jag är intressant - och klargörande.

Har dessutom tagit bort ett par länkar främst till icke-bloggar.
Pausande eller mycket sällan bloggande bloggare får dock stå kvar en tid. En tid...


palestinabrev 0 - ett intro, palestinabrev 1, palestinabrev 2, palestinabrev 3, palestinabrev 4, palestinabrevskrivare, palestinabrev slut, israel-libanon-palestina mm, palestinabrev extra,  och ett nutidstroget julevangelium.

Kommentarer
Postat av: egon berglund

Läste nu i din blogg, Palestina-brev, M Dahl har jag träffat i Björkskatakyrkan när hon höll föredrag om sin tid som följeslagare. Eftersom du bor "nästgårds" borde vi träffas någon gång.

2009-06-28 @ 20:35:08
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: bloggaren själv

Håller med!

Jag kontaktar dig vad det lider. Skulle till exempel vara intressant att få del av dina funderingar i samband med ett seminarium vi skall ha som förberedelse för en resa till Palestina-Israel.

Tills jag kontaktar läser jag din blogg.

2009-06-28 @ 20:47:32
Postat av: Tobbe

Att kalla den israeliska säkerhetsbarriären för för "Berlinmurens efterträdare" tycker jag är demagogiskt och osakligt. Den riktiga berlinmuren hade som första - och enda(?) - syfte att hindra den egna befolkningen att fly landet. Den israeliska barriären har som första syfte att hindra självmordsbombare m fl att ta sig in i Israel. Även om det är självklart att den även får följden att den isolerar israeler och palestinier ifrån varandra.

På Luleå stifts internationella konferens i Haparanda i vintras lyssnade jag till ett seminarium med en präst från den lutherska kyrkan i Jordanien. Han sade tydligt att han inte ifrågasatte barriärens själva existens utan erkände israels rätt att skydda sitt territorium och sina medborgare. Vad han däremot - med all rätt, säger jag! - opponerade sig emot är att barriären på vissa sträckor (inte "i övrigt" som Stig skrev i sitt inlägg!)inte följer gränsen mellan Västbanken och Isael utan går inne på västbankens territorium.

Det är klart att det finns mycket i den israeliska politiken som kan kritiseras men det görs bättre sakligt och utan onödiga retoriska överdrifter.

2009-06-29 @ 14:24:20
Postat av: bloggaren själv

Självklart är att man med ordval medvetet både vill och kan åstadkomma både effekter och affekter. Så gör också jag.

Kommunist-DDR-muren föll och vi blev alla glada eftersom en folk- och frihetshindrande installation togs bort och försoning och fred skulle bli möjligt. Nu - ett par decennier senare - byggs en ny mur som begränsar människors frihet och förhindrar försoning. Där finns likheten. Dessutom bestraffar muren kollektivt massor med människor för vad en handfull terrorister kan tänkas göra. Gissningsvis skapar den tillsammans med de bosättningar den skall skydda bara fler terrorister som inte ser någon annan väg ut ur sin trakasserade situation än den väpnade kampen.

Tänkvärt är väl också att Berlinmuren inte kunde fylla sitt syfte. Kinesiska muren inte heller på sin tid. Ej heller Maginotlinjen eller Atlantvallen. Det man med murar och befästningar vill skydda sig mot har alltid en tendens att sippra igenom i alla fall.

Varaktig fred och säkerhet bygger på rättvisa och försoning - inte militära muskler, folkfördrivning och annektering av land.

2009-06-29 @ 16:06:12
Postat av: egon berglund

Till Tobbe: citat :Den israeliska barriären har som första syfte att hindra självmordsbombare m fl att ta sig in i Israel slut citat. Tyvärr så uppfyller inte den sitt syfte, I Jerusalembloggen kan ni läsa: se länk http://jerusalem.blogg.se/2008/may/skydd.html

Ibland är det svårt att förstå sig på den benhårda tron på att muren/stängslet/barriären skulle skydda mot attentat inne i Israel. Försvåra kanske, men det såg inte så svårt ut när dessa män klättrade över, 15 sekunder tog det... ( Hon har bott vid muren i Jerusalem och sett detta flera gånger). Det har hänt att palestinier från Västbanken åkt fast i Tel Aviv där det jobbat utan tillstånd, man frågar sig då hur kom de in i Israel? För att Palestinier skall få arbeta utanför muren krävs att de är över 25 år och är gifta.

Läs även: http://www.skr.org/verksamhet/foljeslagarprogrammet/artiklarort/betlehem/betlehemartiklar/vagsparr300.5.39aa239f11a8dd8de6b80009085.html

2009-06-29 @ 18:16:06
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: Tobbe

Jag har inte på något sätt yttrat mig om säkerhetsbarriärens förmåga att åstadkomma det den sägs vara till för så i det avseendet slås här in vidöppna dörrar. Jag delar helt bedömningen att barriären tillsammans med bosättningarna (vilka jag ALDRIG vare sig stött eller förstått mig på) sannolikt skapar bara större och större frustration och besvikelser och därmed blir grunden för ytterligare våld. Anledningen till min kommentar var ordvalet i Stigs inlägg.

2009-06-29 @ 22:16:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0