Ett nutidstroget julevangelium

Madeleine Dahl, som tidigare i år var i Betlehem som fredsarbetare, har skrivit en text lämplig i dessa tider. Hennes tidigare skriverier finns under kategorin "palestinabrev".Vid den tiden utfärdade president Bush en förordning om att hela världen skulle rensas från terrorister. Det var den största terroristbekämpningen i modern tid och den hölls när Olmert var premiärminister i Israel och Sharon fortfarande låg i koma.
I rädsla för att bli misstänkt, om man skulle befinna sig på annan ort än där man var skattskriven, gick var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galiléen upp till Judéen, till Davids stad Betlehem, för att vara där tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.
Medan de var på väg var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde, i kön till den stora checkpointen strax utanför Betlehem. Hon lindade honom, la honom i famnen och satte sig ned för att vänta, eftersom de inte hade tillstånd att ta sig förbi den 8 meter höga muren.
I samma trakt skulle några herdar ha legat och vaktat sin hjord om natten. Men deras mark hade annekterats av Israel och herdarna hade tvingats att slakta sina får. I sin desperation att få mat på bordet till sina barn hade de tagit jobb som byggnadsarbetare på den israeliska bosättningen Har Homa. Just nu väntade de på den andra sidan av muren för att vara först i kön när soldaterna skulle öppna porten.
Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men ängeln sade till dem: ?Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er utanför Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i sin moders famn på andra sidan muren, eftersom familjen saknar tillstånd att ta sig in i Betlehem.?. Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud och uppmanade människorna: ?Ära i höjden åt Gud och på jorden fred bland dem som inser att man aldrig kan uppnå verklig frihet på bekostnad av att en annan människa förlorar sin frihet.?
När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen sade de fd herdarna till varandra: ?Låt oss gå igenom checkpointen och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta.?
De skyndade i väg så gott det var möjligt, förbi kontrollpunkt 1, 2 och 3 i checkpointen, och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet där på andra sidan. När de hade sett dem berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det häpnade över vad de fd herdarna sade. Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det.  Och de fd herdarna tog en taxi till Har Homa, prisade och lovade Gud och hoppades att det som de hade fått höra och se skulle innebära att muren snart skulle raseras och att människorna skulle kunna leva sida vid sida utan att förtrycka varandra.
Lukas 2:1-20, bearbetning Madeleine Dahl

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0