skolbarnsföräldradilemma

skolbarnsföräldradilemmaHittade i en serietidning något som sammanfattar vad en fyrbarnspappa med hustru ställts inför under många år - samt vilken frestelse/prövning tillgången till förstärkt data-kapacitet innebär.


blogga hit och blogga dit

Klickade mig fram lite bland andra bloggar.
Fann denna http://emelieohlsson.blogg.se/minnen.html
Läs kategorin Thailand / minnen.

leda, lyda, lida

Om Jesus sägs det i Hebreerbrevet ungefär - diskuterat i kyrkans grundkurs denna dag:

  • För att kunna leda många till frälsning lärde han sig, fastän Son, lyda genom att lida.
Detta är ett viktigs samband som bygger på skillnader bara i en enda liten ynka vokal. Den säger något om hur det sunda ledarskapet fungerar, att ledarskap tjänar ett sammanhang, inte tjänar på sammanhanget. Och skriver man motsatsen blir det ännu tydligare, en tydlighet att använda både för självrannsakan och analys av ledarskap - i grupp, i formella maktstrukturer, i samhällets politik och i kyrkan.

  • För att kunna härska lär man sig fjäska genom att glida.
Är det inte så vi många gånget försöker ta oss fram? Är det inte så många makthavare, till och med förtroendevalda, förvärvar sina mandat (se gärna förra inlägget)?


Burell fick däng

Så har då kyrkomötet avslutats för denna gång. Många frågor har dryftats av de 251 ledamöterna och många beslut har fattats. Ett beslut som gläder mig stort är att Burell fick däng. Tidigare diskuterade jag på denna blogg den valrörelsemotion som sosse-ledaren Burell lämnat till kyrkomötet. Hans tanke sades där vara att sätta punkt för "kvinnoprästmotståndet". Ser man mina inlägg arbetsgivaransvar?, till sist en atombomb, sätta punkt för hykleriets tid samt politisk demagogi för mandatvinst? på bloggen kan man förstå vad jag ansåg. Jag argumenterade också i frågan på sosse-partiets hemsida före kyrkovalet.

Se nu http://www.svenskakyrkan.se/tcrot/km/2005/snabbprotokoll/tu_04b.shtml#TopOfPage
Märk hur Burell misslyckades att få igenom sin motion. Nu kan man inte veta om han och S verkligen ville ha igenom åsiktsutrensningen eller om avsikten bara var att för svenska folket skapa bilden av att "kvinnoprästmotståndarna" är ett problem, en lämplig bild att föra fram när man som nomineringsgrupp saknar vettig kyrklinje att förverkliga på nationell nivå. Jag är ju böjd att tro att det hela bara var frågan om cynisk demagogi för att hålla sig vid makt, inte något man egentligen menar allvar med. Och det är billigt. Bu för S!!

Maktspelet i kyrkomötet är överhuvud taget intressant. Torsdag debatterade man välsignelseakt för homosexuella par. Enligt Kyrkans Tidning deltog ett par stora nomineringsgrupper inte i debatten medan till exempel partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan och Kristdemokraterna talade i stor omfattning. Vad betyder det?
Svar: De som vet de kommer vinna voteringen debatterar inte, de avvaktar bara att andra talat sig trötta för att sedan köra över dem i en votering. Fy så lågt!! Kanska är detta politik men inte är det ett bibliskt sätt att agera. I Bibeln står ju att man skall söka tala dem man uppfattar som oordentliga till rätta, inte votera ner dem. Nog borde väl majoriteten - om de av teologiska skäl är så övertygade om att de har rätt - kunnat våga och klara av att tala till rätta dem man anser vara mörkmän, diskriminerare och homofober. Att inte ens försöka detta i plenum är demokratur som bara bygger på makt, inte på omsorg om kyrkans enhet. Bu för den S-linjen.

Och ändå är jag sosse. Men kom ihåg att det är på lokal nivå. Och sviker S-partiet lokalt sitt eget valmanifest också denna  mandatperiod som den förra kliver jag av helt eller blir totalt politisk vilde. Det är enda sättet att kunna se mig i spegeln (något som av andra skäl inte är alltför behagligt).

lost på lost - igen

Nu är det trettiotvå minuter kvar till kvällens avsnitt av Lost. Och tiden masar sig fram.

å kallt vatt det och nytt blir det

Idag är det köldrekord: minus 15 grader i morse.

Världsbladet innehåller en god nyhet kring en vanvettig situation, skildrad i inlägget etnisk rensning - här??.
http://www.pitea-tidningen.se/index.php?artikel=127624&option=1&PHPSESSID=5525016bf76144941505004917a84a13

Klickar man på länk folkhögskola till höger och sedan på K för korta kurser möts man av ett intressant kursutbud, nyligen uppdaterat.


snöen kommer!!!

I morse när persiennen fälldes upp såg jag: Snöen kommer!!
Det heter så i vår familj ända sedan en av sönerna vid inte alltför hög ålder jublande tjöt detta en höstdag för flera år sedan. Heter det bok-boken, bil-bilen, sked-skeden måste det ju heta snö-snöen. Det gossen sa var ju därför helt korrekt.
Idag var första dagen denna höst då familjeropet kunde tillämpas - även om snöen slutat komma nu ett par timmar senare.

Egentligen är det märkligt hur barnens tidiga talfel sätter språknivån i en familj. Gossens storasyster - alltså den storasyster som sedan fick en lillasyster och tillsammans med henne några år senare fick gossen som lillebror, en lillebror som därefter blev storebror till en ännu en parvel som blev lillebror både till storebror och de storasystrar som både storebror och lillebror är småbröder till... - Var var jag?

Jo, gossens storasyster böjde också i tidiga år orden på eget vis. Blöjförsedd och glad tog hon ur en låda en sak som hon helt korrekt dignostiserade med ordet kloss. Hon tittade ner i lådan och sa klossar. Sedan sa hon klossarna. Så vände hon lådan upp och ner och i slamret hörde man henne säga ramlarna. En korrekt men av Svenska Akademien försummad ordbildning.
(En försöksutskrivning av denna skrivna text på bloggen ger vid handen att jag såhär långt hållit läsaren fängslad i femton rader med något helt ovidkommande).

Läckert bildade glosor är en annan sak som fastnar i familjen. Gossens storasyster - samma som åsyftas ovan - har lämnat mig för evigt osäker på om det heter kekkarpaka eller pepparkaka. Jag måste tänka efter varenda gång. På samma sätt är det med orden jadro eller radio.
Storasysterns lillasyster - som fortfarande är en storasyster till gossen och hans lillebror - hade problem med bokstaven S. För henne var det viktigt att få hova mycket, att undvika hoppa i största möjliga utsträckning samt att få tid att kunna hyckla på sin trehjuling. Diskussioner kring regeltolkning när vi spelade Fia gav utropet Jag fuckar inte alls! som fortfarande är ett bevingat ord i familjen. Likaså katafontelelog.
Gossen - han med snöen - kallade som många barn stövlar för stölvar vilket inte är speciellt märkvärdigt. Innan, när språket var ännu tidigare, kallade han nämnda skodon för ävvlar vilket kan låta både opassande och skojigt när pappan är präst.
Gossens lillebror - som också alltså är storasystrarnas lille lillebror sa till sin farfar och farmor när de kom; Jag sågde att ni kom med en rasande fart. De orden fungerar fortfarande som trafik-kommentar kring för hastig bilkörning. Glosorna knälypa och bledett-ask finns och vittnar om både snille och smak.
(Nu är detta inlägg trettio rader långt och innehåller än så länge inget av vikt för någon annan än mig själv.)

Varför har jag nu skrivit detta? Tre anledningar inställer sig:

  1. Den betydelse min familj har. Pappas död för en tid sedan och mammas för snart två år sedan känns olika olika dagar. Igår var en tung dag. Känslan av att bägge är döda och förbindelsen bakåt inte finns kvar överväldigade mig kraftigt. Att jag saknar syskon lägger lök på laxen. Nedstämdhet, tårar, lättirritation fyllde dagen. Detta är givetvis inget sjukt, bara jobbigt. Och det leder givetvis till att betydelsen av min nu-familj känns extra stor. Bakåt är det borta men i sidled (hustrun) och framåt (barnen) finns det kvar. Och det är guld.
  2. Bloggar är i vissa fall jag läst märkligt självutgivande. Via www.blogg.se har jag läst hur folk redovisar sina bakfyllor, vad de shoppat, hur värdelöst one-night-stands i fyllan var också denna helg osv. En inblick i femiljehistorines språkliga del är en mild form av exibitionism att presentera för cyberrymden.
  3. Och så huvudanledningen: Vädernoteringen att snöen kommer!!

etnisk rensning - här??

Migrationsmyndigheterna sätter gång på gång rekord vad gäller asylpolitisk dumhet. Dessutom verkar det som om de nu strax innan någon form av ny lag om asylsökandes rätt skall börja gälla tagit arslet ur vagnen samt fingrarna ur nyss nämnda kroppsdel och börjat besluta och verkställa i en falig fart. Slöhetshandläggning har ersatts med en kampanj av verkställighet och utvisning som nästan liknar etnisk rensning.
Och rekordet i korkad hjärtlöshet måste vara det man kunde läsa i gårdagens Piteå-Tidning: http://www.pitea-tidningen.se/index.php?artikel=127295&ort=4

en riktig matarvecka

Så är det fredag kväll och man får pusta lite efter en brutal arbetsvecka. Två av de tre närmaste arbetskamraterna inom folkhögskolans "kyrk-sektor" befinner sig i USA. Det gör att det blir fler lektioner för mig som hade turen att få vara hemma och kamraten som först denna höst till en del av sin tjänst anslutits till "kyrk-sektorn" och inte var med om uttagningen i våras. För mig var det tur att vara kvar i Sverige och inte vara tvungen att fokusera på förberedelseseminarier och sådant just i höjd med att pappa dog. Men många lektioner blev det. Och i flera olika grupper.

Så veckan har bestått av givande samtal med muslimska invandrarungdomar, genomgång av delar av Gamla testamentet bland gymnasiestuderande vuxna, lektion om själavård i en grupp inom ramen för Särskilda AktivitetsGArantin samt en massa Bibelkunskap inom Svenska kyrkans grundkurs.  På det har konfirmandhjälpledarutbildningen startat i samverkan med Älvsby för-samling och nåt fackligt planeringstugg skett tillsammans med rektorn.

Förutom timmar med mig har grundkursen dessutom åtnjutit lektioner i etik med skolas rektor samt ett halvdussin timmar om mission med kamraten. Så grundkursen är mör, utschasad, tuggad och utspottad. Och själv känner jag mig stimulerat sliten.

ny länk

I Älvsby församling exprimenterar vi - ungdomsledarna och jag från folkhögskolan - med att viss mån genomföra en hjälpledarutbildning för konfirmandarbetet med kontakter över nätet och då först i form av inlägg i en gemensam blogg. Klicka på länken hjälpledarutbildning så kommer du dit.

lost på lost

Onsdag kväll - i väntan på det jag bara måste se - serien Lost, sponsrad av hitta.se och några andra som inte blir lika fiffigt. Nu har de tagit sin in genom "luckan" och mött en mystisk figur från någon av huvudpersonernas förflutna. Allt ar helvridet och gör den gamla serien Twin Peaks till ett under av rätlinjig logik och alldaglighet. Det är 17 minuter kvar.

småmysigt

Torsdagen var det seminarium i Uppsala. De som startat förra hösten med ambition att bli teologie magistrar våren 2006 möttes för föreläsningar och förevisande av vad man gjort hitintills. Det var så trevligt att ingen vill bli klar till våren, inte ens de som kan. Själva över-liggandet kan bli den livsstil vi utvecklar.
Själv är jag osäker på om mina studier kommit in i en återvändsgränd eller bara tagit ett sidospår som kanske går framåt i större omfattning än jag anar. Men det är i vart fall kul att möta några som är intresserade av de specialfrågor jag själv funderar kring. Och som själva funderar kring oerhört intressanta fullständigt till synes ovidkommande ämnen.

snarkar-rekord

Så har man åkt tåg till Uppsala för att vara med på ett seminarium inom ramen för mina eftersatta magisterstudier. Med avsikten att vara ekonomisk och antistressig valde jag att åka nattåg. Med detta slipper man hoppa upp torsdag morgon innan skam skott sig, slipper ratta hemifrån ca 05.30, slipper flyga från Luleå 06.45, slipper lubba till flygbussen och släppa till 80 kr för en biljett, slipper komma till start-passet med andan i halsen, slipper smita lite innan för att jogga tillbaka till flygbussen (80 kr till), slipper droppa ned försenad i Luleå, slipper kvittera ut bilen med 60 kr i p-avgift, slipper mörkerköra hem och slipper komma hem strax före 21. I stället bordas tåget på onsdag eftermiddag vid 18-tiden, jag får tid att läsa, tid att ta en pilsner, tid att kanske ta en pilsner till lite senare, tid att sträcka ut sig vid ½ 11, tid att sova (om än skakigt och inte jättebekvämt men ändå), tid att vakna, att komma fram vid 7 och då få tid att ta en morgonpromenad, tid att sitta med litteraturen ett par timmar innan seminariet börjar kl 10.00. Dessutom finns en liten stund att blogga.

Och i kväll finns tid att käka och prata med svågern, kanske svågrarna, innan tåget går vid 19-tiden och hela proceduren kan ske en gång till fram till fredag morgon då man glider in på Älvsby central ungefär kl 7. Och då kan man fara hem, duscha, och vara på morgonbön på arbetet 08.10. Dessutom sparar arrangemanget ungefär 800 kronor.

Fast i kupén satte en medpassagerare nytt snarkarrekord - och jag har ändå gjort lumpen och varit på två rep-möten i yngre dagar. Jag trodde inte det var möjligt.


valresultatet klart - tomtarna utsedda

Nu kan man se vilka "..... tomtar" som blev invalda i kyrkofullmäktige i den lokala församlingen.
Väljarna har avgjort mandatfördelningen.
Valresultatet finns på http://www.svenskakyrkan.se/luleastift/kyrkoval/resultat/pdf/alvsby.pdf 

Centerväljarna kryssmarkerade inte i den omfattningen att ordningsföljden ändrades på deras lista. På samma sätt med Vänstern och Kristdemokraterna. Sosseväljarna har dock kryss-om-möblerat. Nr 4 har utgått på grund av avflyttning från orten sedan listan trycktes. Det gjorde i realiteten nr 5 till nr 4 men röstningen gjorde denna nya nr 4 till nr 2. Nr 3 har förblivit nr 3 och den som var nr 2 blev 4.  Vad det handlar om i antal kryss hit eller dit vet jag inte.

Orden "..... tomtar" ovan anspelar på inlägget fula ord - men på pricken, inlagt 2005-jul-13 från gamla bloggen där det skrevs den 13 april i år.
Mandatfördelningen redovisades i inlägget kyrkovalet klart - lokalt dilemma, inlagt 2005-sep-19.

hutlösa priser

Idag har jag kollat runt på internet efter tre böcker jag funderar på att köpa. Jag har läst dem i anslutning till de studier jag borde bedriva mycket flitigare. Att jag läste dem beror på att jag fann dem när jag snokade under rubriken Libris webb-sök på den länk bloggläsarna hittar till höger - böcker om allt.
Beväpnad med information skrev jag in uppgifter om böckerna på www.adlibris.se för att få prisuppgifter. Lätt chockad stapplade jag från datorn efter att tagit del av följande:

  • ISBN 9004140522 kostar 1170 kronor!
  • ISBN 9004131086 kostar 1494 kronor!
  • ISBN 9004129642 kostar 1034 kronor!
Kolla gärna på webb-sök vilka böcker det är frågan om. Hursomhelst blir det mer än tre och ett havt tusen slantar så jag tror jag lånar om dem på fjärrlån. Det kostar 5 pengar styck.


åldern slog till - igen och från sidan

Den lokala tidningen - Piteåtidningen - är till för folk med intensiv och snäv uppmärksamhet. Snävheten består i att det område som nyhetsbevakas inte är alltför stort och det intensiva uppkommer av de känslor och det engagemang nyheter och meddelanden väcker.
Så blev det för mig denna måndag då jag med febrig huvudvärk kollar igenom "Paltbladet" som tidningen också kallas. Vad ser mina av ålder skärpeomställda ögon under rubriken BB-nytt?!
En som jag konfirmerade i början av min prästgärning och som gifte sig och fick barn tämligen ung har en dotter som nu fått en dotter. Det betyder att jag har konfirmerat en mormor!!
Jag minns första gången jag såg en jag konfirmerat komma och dra en barnvagn. Jag trevade efter käppen. Och vad letar ja nu? Rullator? 

tiden rusar

Idag är det en månad sedan min pappa dog. Månaden har gått jättefort och saknaden är stor. Sorgen är dock inte så stor eftersom pappa fick sluta medan han själv uttryckte sig med orden "Jag har det så bra". Men tomt är det.

idrott är jobbigt!

Tidigt denna morgon (05.45) ylade klockradion. Yngste sonen skulle på en sammandragning i Boden för att spela tre handbollsmatcher. Prognosen från de egna spelarna och lagledningen var tre förluster. Alla motståndarna var på papperet och utifrån all tidigare erfarenhet mycket bättre. Att laget var decimerat av sjukdom och frånvaro förstärkte bara vissheten att det blir tre torsk.
Morgonen började med brakförlust mot Boden - serieledarna - och sedan tvåmålsvinster mot Sikeå och Malmberget. Det sistnämnda laget har Älvsbypojkarna alltid tagit storstryk av med undantag av en oavgjord match. Sikeå har också oftast vunnit.
Så nu är tuppkammen hög hos grabbarna och föräldrarna - mycket hög. I morgon möter man Malmberget och Sikeå igen.

en god-torsdag till

Torsdagskvällens veckomässa i Älvsby kyrka var ytterligare en stor upplevelse. Många ungdomar - konfirmander och hjälpledare m fl - hade mött upp och nu har delar av den vuxna församlingen börjat komma för att med glädje konstatera att ryktet är sant: 30-40 tonåringar i mässan!
Varför det blivit så förstår ingen. Att det blivit så gläder många.

Efteråt startade vi hjälpledarutbildningen under en timme. Den övergick sedan i vanlig Kyrkans-Ungdoms-kväll med fika, pingis, snack, samvaro. Nästan 30 som var kvar till den avslutande andakten ca 21.15.
Under kvällen framkom att det finn en grupp lite äldre ungdomar, mest grabbar, som regelbunde samlas i egen regi för att samtala om kristen tro och Bibeln. Det gör detta "utan prästerlig övervakning" och i en gemenskap öppen för kompisar som är nyfikna.

Sannolikt är det som händer bland ungdomar här på orten det kyrkligt mest intressanta Farmtidsforum som jag och andra knutna till Älvsby folkhögskola och församling kan delta i denna höst. Och det är gratis - ett latinskt ord som betyder nåd.

lite om Framtidsforum, både ros och ris.

Luleå stifts Framtidsforum har gått av stapeln. Temat var Dolda möjligheter och man kan läsa en massa om det på http://www.svenskakyrkan.se/luleastift/framtidsforum/index.htm.

Hur blev det då?

Inledningen var OK. Det föredrag som biskop Hans av Nordkalotten (alltså Luleå stift) höll var ett bra föredrag med goda ord om Jesus och sanna ord om vår mänskliga brustenhet. Lite tillknäppt kanske men det är väl naturligt med tanke på åhörarskarans storlek - 1300 personer, press och ho vet allt.

Biskop Tomas från den koptiska kyrkan i Egypten var (som vanligt) ett fantastiskt möte. Han predikade i första kvällens inledningsgudstjänst och förklarade på ett glädje-smittande sätt sambandet mellan att Vi är i Kristus och Kristus är i oss.

Och så skulle man kunna referera punkt efter punkt. Mycket var positivt, annat var hårresande dåligt. Svagheten med ett så stort möte blir att något riktigt möte inte kommer till stånd. Det är ju folk överallt! Alla kan dessutom i seminarier etc odla sina specialintressen vilket betyder att man som regel kommer att befinna sig bland dem man delar åskter med och slipper utmanas av några andra eller något annat.

Av det gemensamma tycker jag att Ove Wikströms föredrag sista förmiddagen var bäst - inte helt oväntat. Han har mycket att dela med sig av och rent pedagogiskt verkar 1300 personer vara bara en bit kaka för honom.

Det sämsta var ett av de seminarier jag var på. I min utvärdering till stiftskansliet - icke anonym - skrev jag: "Thalens andra Lutherseminarium var det västa seminarium jag erfarit på någon obligatorisk fortbildning under mina 27 år som präst - och jag har bara missat en. En docent behöver ha något på fötterna och åtminstone förmå lite av en dialog med dem som frågar kring (och i någon mån ifågasätter delar av) hans fnittriga framställning. Det var så lågt att Glocalnet är högt. Vill man nödvändigtvis ha en föreläsare som raserar fundamentala delar av det präster i sina prästlöften ställer sig lojala till och som uttrycks i kyrkoordningen bör man hitta någon som kan göra det med lite större finess."

Min slutkläm till stiftet i utvärderingen blev: " Summa om helheten blir dock att intresseväckande samtal om Framtiden saknades i framtidsforum och Dolda möjligheter har förblivit dolda.
Detta, och mycket annat, tycker (tyvärr) Stig Strömbergsson, Älvsbyn, i egenskap av deltagare."

Möten med goda vänner var många och nattsuddet hemma hos tidigare arbetskamrater var värt guld. Tack till värdfolket! Och till det medinkvarterade för ett gott och roligt tankebyte vänner emellan.


grafen avslöjar

Jag är mina medmänniskor på spåren!
Det är ju så att jag kan se antalet intittningar på min blogg både vad gäller antal enskilda besökare och hor mycket klick och blädder dessa sammanlagt gjort sig skyldiga till. Under denna vecka har bara någon enstaka tittat tisdag, onsdag och torsdag och det får mig att misstänka att intittarna i stor utsträckning sammanfaller med dem som besökte Luleå stifts framtidsforum i Skellefteå sagda dagar och därför inte stod i kontakt med sina datorer. Detta gör att listan över misstänkta bloggläsare (normatlt 10-12 stycken) krymt till ca 1300 personer. Inrigngingen fortsätter.

i morgon bär det iväg

Framtidsforum börjar i morgon. 1300 kyrkligt anställda och förtroendevalda på en och samma fläck i Skellefteå till en massa seminarier och föreläsningar och gudstjänster. Kul skall det bli men känslan är ändå lite avmätt. Huvvaligen så mycket folk! Kommer det att gå att fokusera? Eller blir det bara en massa folk? Vi får se.

Skolan far i alla fall med fem personal och 18 elever. Så manstarka har vi aldrig tidigare varit på något kyrkligt evenemang. Och det är bra.

Och till sist en ordlek från dagens lektioner på skolan, påminner något litet om det som kallades för Nådens ordning gammalt tillbaka.

  • När Gud vill leda oss till sig, ge oss tro, skapar han först hos oss en avsikt.
  • Succesivt lär Gud oss saker för att vår tro skall innehålla komponenter av åsikt.
  • Åsikterna smälter samman, när Gud så vill, till insikt.
  • Och insikten förädlas med tiden till tro som tillförsikt.

så går en helg än från vår tid...

Det är söndag kväll och en ny arbetsvecka står för dörren och helgen har varit bra.
Nattlig bilkörning mellan fredag och lördag för att hämta tonåringar i Luleå 01.00 är väl inte riktigt vad man som pappa anser höra till faviriterna vad gäller tidsfördriv men det hör till. Bor man i Avkroken så gör man.
Lördagen var det öppet hus på högstadiet och gymnasieskolan och då två ättlingar befinner sig på dessa nivåer i sin skolgång så var man där.
Lördag em fick jag förmånen att leda en dopgudstjänst som föregåtts av ett lite annorlunda dopsamtal. Samtalet innehöll klara besked om psalmer, kusin-sånger, vilken bön pappan och vilken bön mamman skulle leda samt vilka Bibeltexter storebröderna (8 och 11? år) skulle läsa. Ca 70 personer deltog i denna dopgudstjänst.
Söndag var vilodag - åxå från gudstjänst faktiskt. Vi ordnade däremot till mammas och pappas grav för vintern. Sedan fick vi besök av barndomskamraten och kollegan från Luleå - han som nämnts tidigare som officiant vid begravning. Han har drygt 50 år gammal skaffat sig MC och var i prästskjorta på nåt slags motor-cykel-klubbs-läns-årsmöte här i byn och tittade förbi på en matbit och en massa snack.
Sedan har det bloggats också - fast inte så mycket på min blogg.

offentlig debatt eller samtal mellan fyra ögon

Internet är en kul skapelse. Bloggar, diskussions-sajter och ho vet allt likaså. Detta har skapat en filosofisk fundering hos mig.

Om min fru skulle skriva något på sin blogg (hon har ingen) som jag absolut inte håller med om - hur skall jag agera då? Eller om något av barnen gör det? Eller en arbetskamrat? Eller - eftersom jag är lärare - en elev? Allesammans rör sig ju om människor som kan associeras till mig.
Ska jag ta det mellan fyra ögon? Eller skall jag motdebattera på nätet?

Och hur skall folk göra som tycker mitt tyckande på min blogg är avigt? Skall dom bemöta mig på bloggen eller strypa mig privat?

På nätet är allt utlagt för alla. I min blogg ger jag öppet uttryck för uppfattningar och annat och även om jag efter ett fyr-ögon-samtal kan ta bort mindre lyckade noteringar (detta har hänt) kan någon ha skrivit ut eller kopierat grodan. Det som en gång är sagt eller blivit skrivet är alltså i princip fortfarande offentligt. Och behöver bemötas offentligt - åxå av dem som är inom tu-man-hand-räckhåll.

RSS 2.0