snöen kommer!!!

I morse när persiennen fälldes upp såg jag: Snöen kommer!!
Det heter så i vår familj ända sedan en av sönerna vid inte alltför hög ålder jublande tjöt detta en höstdag för flera år sedan. Heter det bok-boken, bil-bilen, sked-skeden måste det ju heta snö-snöen. Det gossen sa var ju därför helt korrekt.
Idag var första dagen denna höst då familjeropet kunde tillämpas - även om snöen slutat komma nu ett par timmar senare.

Egentligen är det märkligt hur barnens tidiga talfel sätter språknivån i en familj. Gossens storasyster - alltså den storasyster som sedan fick en lillasyster och tillsammans med henne några år senare fick gossen som lillebror, en lillebror som därefter blev storebror till en ännu en parvel som blev lillebror både till storebror och de storasystrar som både storebror och lillebror är småbröder till... - Var var jag?

Jo, gossens storasyster böjde också i tidiga år orden på eget vis. Blöjförsedd och glad tog hon ur en låda en sak som hon helt korrekt dignostiserade med ordet kloss. Hon tittade ner i lådan och sa klossar. Sedan sa hon klossarna. Så vände hon lådan upp och ner och i slamret hörde man henne säga ramlarna. En korrekt men av Svenska Akademien försummad ordbildning.
(En försöksutskrivning av denna skrivna text på bloggen ger vid handen att jag såhär långt hållit läsaren fängslad i femton rader med något helt ovidkommande).

Läckert bildade glosor är en annan sak som fastnar i familjen. Gossens storasyster - samma som åsyftas ovan - har lämnat mig för evigt osäker på om det heter kekkarpaka eller pepparkaka. Jag måste tänka efter varenda gång. På samma sätt är det med orden jadro eller radio.
Storasysterns lillasyster - som fortfarande är en storasyster till gossen och hans lillebror - hade problem med bokstaven S. För henne var det viktigt att få hova mycket, att undvika hoppa i största möjliga utsträckning samt att få tid att kunna hyckla på sin trehjuling. Diskussioner kring regeltolkning när vi spelade Fia gav utropet Jag fuckar inte alls! som fortfarande är ett bevingat ord i familjen. Likaså katafontelelog.
Gossen - han med snöen - kallade som många barn stövlar för stölvar vilket inte är speciellt märkvärdigt. Innan, när språket var ännu tidigare, kallade han nämnda skodon för ävvlar vilket kan låta både opassande och skojigt när pappan är präst.
Gossens lillebror - som också alltså är storasystrarnas lille lillebror sa till sin farfar och farmor när de kom; Jag sågde att ni kom med en rasande fart. De orden fungerar fortfarande som trafik-kommentar kring för hastig bilkörning. Glosorna knälypa och bledett-ask finns och vittnar om både snille och smak.
(Nu är detta inlägg trettio rader långt och innehåller än så länge inget av vikt för någon annan än mig själv.)

Varför har jag nu skrivit detta? Tre anledningar inställer sig:

  1. Den betydelse min familj har. Pappas död för en tid sedan och mammas för snart två år sedan känns olika olika dagar. Igår var en tung dag. Känslan av att bägge är döda och förbindelsen bakåt inte finns kvar överväldigade mig kraftigt. Att jag saknar syskon lägger lök på laxen. Nedstämdhet, tårar, lättirritation fyllde dagen. Detta är givetvis inget sjukt, bara jobbigt. Och det leder givetvis till att betydelsen av min nu-familj känns extra stor. Bakåt är det borta men i sidled (hustrun) och framåt (barnen) finns det kvar. Och det är guld.
  2. Bloggar är i vissa fall jag läst märkligt självutgivande. Via www.blogg.se har jag läst hur folk redovisar sina bakfyllor, vad de shoppat, hur värdelöst one-night-stands i fyllan var också denna helg osv. En inblick i femiljehistorines språkliga del är en mild form av exibitionism att presentera för cyberrymden.
  3. Och så huvudanledningen: Vädernoteringen att snöen kommer!!

Kommentarer
Postat av: Kattis

Hah. Jag vet fortfarande inte om det heter "gerering" eller "regering". Eller, jo, jag vet, men sager fel hela tiden (jagpratarinteallsforforthallklaffen).

2005-10-26 @ 18:08:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0