Burell fick däng

Så har då kyrkomötet avslutats för denna gång. Många frågor har dryftats av de 251 ledamöterna och många beslut har fattats. Ett beslut som gläder mig stort är att Burell fick däng. Tidigare diskuterade jag på denna blogg den valrörelsemotion som sosse-ledaren Burell lämnat till kyrkomötet. Hans tanke sades där vara att sätta punkt för "kvinnoprästmotståndet". Ser man mina inlägg arbetsgivaransvar?, till sist en atombomb, sätta punkt för hykleriets tid samt politisk demagogi för mandatvinst? på bloggen kan man förstå vad jag ansåg. Jag argumenterade också i frågan på sosse-partiets hemsida före kyrkovalet.

Se nu http://www.svenskakyrkan.se/tcrot/km/2005/snabbprotokoll/tu_04b.shtml#TopOfPage
Märk hur Burell misslyckades att få igenom sin motion. Nu kan man inte veta om han och S verkligen ville ha igenom åsiktsutrensningen eller om avsikten bara var att för svenska folket skapa bilden av att "kvinnoprästmotståndarna" är ett problem, en lämplig bild att föra fram när man som nomineringsgrupp saknar vettig kyrklinje att förverkliga på nationell nivå. Jag är ju böjd att tro att det hela bara var frågan om cynisk demagogi för att hålla sig vid makt, inte något man egentligen menar allvar med. Och det är billigt. Bu för S!!

Maktspelet i kyrkomötet är överhuvud taget intressant. Torsdag debatterade man välsignelseakt för homosexuella par. Enligt Kyrkans Tidning deltog ett par stora nomineringsgrupper inte i debatten medan till exempel partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan och Kristdemokraterna talade i stor omfattning. Vad betyder det?
Svar: De som vet de kommer vinna voteringen debatterar inte, de avvaktar bara att andra talat sig trötta för att sedan köra över dem i en votering. Fy så lågt!! Kanska är detta politik men inte är det ett bibliskt sätt att agera. I Bibeln står ju att man skall söka tala dem man uppfattar som oordentliga till rätta, inte votera ner dem. Nog borde väl majoriteten - om de av teologiska skäl är så övertygade om att de har rätt - kunnat våga och klara av att tala till rätta dem man anser vara mörkmän, diskriminerare och homofober. Att inte ens försöka detta i plenum är demokratur som bara bygger på makt, inte på omsorg om kyrkans enhet. Bu för den S-linjen.

Och ändå är jag sosse. Men kom ihåg att det är på lokal nivå. Och sviker S-partiet lokalt sitt eget valmanifest också denna  mandatperiod som den förra kliver jag av helt eller blir totalt politisk vilde. Det är enda sättet att kunna se mig i spegeln (något som av andra skäl inte är alltför behagligt).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0