bok & bio

Så har jag då varit på bio.
Jag har sett da Vinci-koden.
Boken läste jag för ett år sedan typ.

Recensioner och kommentarer har varit många och av olika sort både till bok och film. Artiklar har skrivits och tankar har tänkts. En Googlesökning idag på da Vinci-koden ger ca 1,8 miljoner svenska träffar. Sökning på da Vinci code på hela webben ger ca 114 miljoner träffar. Jag måste erkänna att jag inte läst alla. Dessutom skapar ju detta mitt skrivande ytterligare en träff.

Nå - hur var filmen? Hur var boken?
Som spänningsroman var den OK - men utöver det inget speciellt intressant.
Att någon tror att den skulle vara historiskt vederhäftig är märkligt för det är den givetvis inte.
Som pussel-film var den också OK även fast jag läst boken. Lite snabbt går det ju och man har inte tid att klura på alla ledtrådar och sånt men den är OK. Dessutom, enligt mina bio-med-besökare som inte läst boken så var den OK och gick att fatta. Boken ger mer tanketid - naturligtvis.
En sak som slog mig var dock skillnaden manligt-kvinnligt (apropå förra inlägget). Huvudpersonerna rör sig, slåss, vistas i dammiga rum och på byggarbetsplatser oavbrutet och utan paus i ungefär 48 timmar. Hela tiden har de samma kläder. Den manlige blir svettig, schabbig i kläderna och altefterhand mer och mer orakad. Den kvinnliga får ett skrubbsår på ett i övrigt helt rent ben, klarar av att hålla sin blus fläckfri, sin frisyr ordnad och de högklackade skorna i trim hela tiden.

Priset var oväntat högt: 100 slantar.

sexistisk tv-reklam och MKTstämpel...

Då och då läser man korta notiser om sexistisk reklam. Med det menas att man exponerar unga kvinnor klädda för mild väderlek i reklam för något man vill att huvudsakligen män skall köpa. Reklamen för den astmatikerfientliga deodoranten AXE är en klassiker och vad man kan anse om den finns på länken nedan. Ett annat exempel är det bilden visar - Windows reklam för programmet XP.

Det är klart att sådan reklam är sexistisk och befinner sig någonstans mellan mindre lämplig och helt förkastlig. Opinion och debatt i frågan saknas inte.

Tittar man på annan reklam - min källa är TV4 - inställer sig ett annat mönster. Förutom tvättbrädemagarna för Dressman (stundom omgivna av unga pumor) får man "åtnjuta" följande:

  1. En liten odräglig lymmel i krulligt hår försöker få sin pappa att köpa och begripa sig på digitalTV med surråndljud. Pappan är medelålder, småkorpulent och töntig.
  2. Grundvidrig tonårstjej manipulerar i Teliareklam sin orienterande pojkvän. I samma familj finns en pappa som är medelålder, småkorpulent och töntig.
  3. En man - medelålder, småkorpulent och töntig - fjantar sig med ett kastspö i reklamen för OKQ8-mackarnas stora sortiment.
  4. En medelålder, småkorpulent och töntig man söker, under sken av att hans bil är en Tåjåta, mygla in densamma på en märkesverkstad..
Är det bara jag som ser detta konspiratoriska mönster?
Varför står jag - medelålders och småkorpulent - ut med att mellan varje och mitt i flera program framställas värre än en upp-pumpad dum blondin?
Var finns mansrörelsen?
Var finns solidariska döttrar och madammer som inte tycker reklamen är kul?

Nu är inte detta väldens största problem. Det är inte heller mitt största problem. Det är inte heller vad jag mest funderar kring och har åsikter om. Men en ska väl skriva nåt - inspirerad som jag är av ett engelsk program om griniga gubbar, just sådana som är i riskzonen för MKT-stämpel.

http://www.etiskaradet.org/fallningar/2006/axe.htm


avklädda avkläddes och påklädda vann

Två evenemang gick av stapeln helgen som var.
Världsmästerskapet i ishockey.
Europamästerskapet i dålig musik.
Förtjänar detta någon kommentar??
Jo - en liten.

Grannen som i en kommentar på denna blogg efterlyst några reflexioner om hockeyn fick besök. Grannen har Robert-kanaler till sin TV och kaffebryggaren på så gvetvis avlade jag besök där både lördag och söndag kväll. Lördagens match Sverige-Kanada blev - som det heter ur ett annat TV-program - "olidligt spännande". Helt onödigt. Men det gick vägen. De gul-och-blå-påklädda stod rycken och gick till final.
Söndagskvällens final mot Tjeckerna var njutbar på ett annat sätt. Spännande bara ett tag. Sedan blev det defilering. Tjeckerna - påklädda i andra färger - avkläddes helt och fick inget gjort. Och Sverige vann VM samma år som de vann OS.
Inte helt fel.

Och så "melodi"festivalen. Vad är det för nåt?
Först skall jag erkänna att jag inte helt följt med varken i semifinaler eller hela finalsändningen. Men lite har jag sett. Eller rättare sagt mycket.
Många artister verkar söka vinna i långa-ben-grenen där det just är grenen som lanseras. Mage-divisionen har sina aktörer som med en bar-mage-image söker avleda fokus från "melodin". Urringnings-djup satsar andra i ett försök att visa stämband och lungor för ögonen, inte öronen.
De avklädda blev avklädda. De påklädda finländarna vann.
Helsexigt - om man får använda vad jag tror är ett modeord som kan användas positivt om nästan allting.
Var det rätt låt som vann? Ja! Var det ett nederlag för genren avklädd schlager? Ja!
Inte helt fel.

kvastfeningen utsopad

ful fiskFrån tidigare utvecklingsstadier finns några överlevare kvar.
De räknas som utdöda men existerar i alla fall än så länge för en tid.
Kvastfeningen är en sådan.

Jag är också en sådan relikt från en svunnen tidsålder!

Jag har ingen handdator, ingen så kallad PALM. Detta gör mig i den närmaste arbets-gemenskapen till något av en fornlämning. Jag har inte ens låtit en vanlig skrivalmanacka ersättas av en Filofax. Men framåt är jag: Jag har slopat skrivalmanackan! Till förmån för ett gratisprogram i min bärbara dator. Programmet heter Lotus Organizer 5.0. Det fanns på datatidningen PCExtras medföljande skiva i juni 2000. Och framställer tillvaron i Filofaxform. Så när kamraterna tar fram sina PALMer startar jag upp min bärbara - vilket tar en stund - eller skriver upp det bokningen gäller på en liten lapp som jag sedan tappar bort.

Jag har en bärbar telefon - det är framåt! En Nokia 3310.  Bland de finesser som finns på den är egenskapen att den går att ringa med, en egenskap hos telefoner jag tillmäter stort värde. Dessutom bar den ett hölje som föreställer revolutions-ikonen Che Geuvara vilket alla inser är både aktuellt, modernt, progressivt - ja rentav trendigt.
För en dryg vecka sedan föll den i golvet. På Konsum. Av sten. Vid ostdisken.
Jag plockade bitar ända bort till Taco-kryddorna och tomatpurén. Och satte ihop den. Sådana rejäla doningar pajar inte! Telefonen funkade. Ringsignaler gick fram. Röster hördes. Halva displayen var död.
Går sådant att repa? Japp - för halva priset av en ny telefon i vilken ringfunktionen reducerats till ett medföljande extratillbehör till en mp3ljudsförsedd spelautomat med kamera.
Nåväl - hoppet är det sista som lämnar hopplösa personer. Oaktat att de egna arvingarna som tidigare haft 3310or sålt dessa för att få slantar att köpa nya obeprövade modeller för tänkte jag: Nånstans måste det finnas nån som inte dumpat sin telefon. Den skulle kunna köpas för en billig penning, förses med mitt simkort och hölje och voilá - allt skulle bli som förr!
Sagt och handlat! Yngste sonens klasskompis, tillika prästkollegans dotter, ägde en vilande 3310. Jag övertog den för en uppmuntransslant, petade in kortet, påsatte höljet, slog igång, matade in PINkoden och möter en display med gulliga romantiska hjärtan - inte det sakliga TELIA som stod på min gamla. Ingen jag mött - vuxen, ungvuxen eller tonåring - minns hur man ändrar det. Menyn som behandlar utseende eller vad det heter hjälper inte. Så nu har jag ångtelefon med partisanfodral och romantikhjärtan. Suck.

Windows 98 har tagits ifrån mig! Såsom den siste på arbetsplatsen har jag i min dator - den ovan nämnda bärbara - haft detta stadiga och pålitliga program till vilket ingen idag ids göra virus. Alla andra har fallit för trycket och brukar Windows 2000. Med krångel och elände som följd.
Jag har hållit fast vid mitt utifrån logiken: När såg ni sist en häst med bensinstopp?
Idag har den sista bastionen fallit. En ny bärbar dator har jag fått. Med en ny Windowsversion som gör alla DOSbaserade program döda. Som Neanderthalare ungefär. Filofax-programmet, en gammal gratisversion av ett mind-map-program, programmet Sverigekartan som jag brukar för att få reseräkningar rätt, alla spel jag hyfsat behärskar och mycket mycket annat.
Är detta framsteg?? Jag bara undrar.

Till sist: En granne kommenterade ett tidigare inlägg och efterlyste mina funderingar kring Hockey-VM. Jag har inte sett några matcher än. En sådan snål-gammel-stoit som jag har givetvis inga parabol- eller Robertkanaler utan harvar kvar med ettan, tvåan och fyran och blir därmed utan hockey. Men när kronorna nu idag vann över USA med 6-0 och går vidare till semi tror jag att grannen i fortsättningen kan behöva bereda sig på att jag hem-söker honom.

PS1: På Stiftskansliet där jag tidigare arbetade kallade de mig sur-stig. Man kan undra varför. Fast det var med värme i blicken och leende de gjorde så. DS1.
PS2: En timme till LOST.

slutkörd och utvilad - samtidigt

Måndag denna vecka var jag med om något intressant - en Yota-kors-retreat. När vi satte oss i bilen för att fara hem kände jag mig som rubriken lyder och det var en märklig känsla.
Slutkörd - det brukar man vara efter att ha fokuserat och forscerat samtidigt.
Utvilad - det brukar man vara efter att slappt gjort ingenting.

På endagdretreaten ledd av biskop Thomas från den Koptiska kyrkan (Egypten) lyssnade vi till hans undervisning sisådär en ½-timme. Första passet var om kärlek vi fått ta emot från andra och från Gud. Sedan fick vi på en förtryckt mall måla alla röda ytor - och bara de röda. Huvvaligen pilligt! Krävde maximal fokusering utan någonsomhelst möjlighet att jäkta. Det gåt inte att stressa när man pilleri-målar samtidigt som man begrundar kärlek man fått - från människor och från Gud.
Andra passet - efter fika - talade biskopen om olika självbilder vi kan ha. Självbildens färg är gul och de gula ytorna målades. Lägg märke till hur varje självbildsgul yta berör, omger, de kärleksröda fälten. Samma pilleri! Samma fokus på att göra något långsamt. 
Skellettet hos oss, det som bär upp och ger personligheten stadga, har grön färg. Samma procedur med undervisning och måla - men nu efter lunch.
Sådant vi inte kan eller ska kompromissa med, ställen där vi sätter och måste sätta ned foten, sanningen, står den svarta färgen för. Riktigt marigt att måla snyggt och begrunda. Givetvis undervisning innan.
Det blå står för hopp, löften och tillförsikt. Det vita för Gud i oss, förverkligandet av Kristuslikhet i ens liv.

Och Yota-korset i A4-format formades på en dag. De som vet mer säger att riktigt på riktigt blir det när man tar en färg per dag.
En scannad version av mitt kors pryder detta inlägg. Trots att jag "bantat" antalet bytes bilden har så öppnar den sig sakta. Ha tålamod.

Temperaturer idag kl 13.00

sun2enligt Aftonbladets hemsida:

Varmast: 
Älvsbyn 25
Överkalix 24
Boden24
Robertsfors 24

Kallast
Borgholm13
Åre15
Mörbylånga16
Simrishamn16


det värmer där man bor

solsolsol
Just nu - fem i elva - är det +22 i Älvsbyn
.

På Aftonbladets hemsida hittas för sammanhanget följande notis:

Varmast Lördag 6/5 kl 09:00
Robertsfors i Västerbotten +19 grader; Överkalix, Norrbotten +18;
Boden, Norrbotten +17; Skellefteå, Västerbotten +17.

Kallast Lördag 6/5 kl 09:00
Älvdalen, Dalarna +8; Borgholm, Skåne +9;
Mörbylånga, Skåne +10; Mångsbodarna, Dalarna +11.

KvällsPS: TV4-vädret rapporterade att idag hade Älvsbyn varmast i landet!!

uppsalavår... och härvår

Har just kommit tillbaka från en dag i Uppsala. Resans anledning var ett två dagars seminarium kopplat till mitt pluggande. Den första av dagarna lämnade jag idrottsmage* till men jag for för att vara med om dag två. Start med tåg tisdag kväll för att vara framme till intressant föreläsning om det ny-publicerade Judas-evangeliet kl 8.

Jag tuppade så småningom av i en fullbelagd liggvagnskupé och vaknade på natten av att tåget stod stilla. Elkabeln som försörjer loket med kilowatt hade slitits ned och tåget stannat med ett ryck samtidigt sån blixtar gjort att skogen sett ut att vara fylld av tomtebloss. Så blev det i vart fall beskrivet för mig.

I tre och en halv timme stod vi väntande strax norr om Mellansel! Framme i Uppsala hade man lyckats köra in en kvart. Alltså missade jag föreläsningen och hamnade direkt i en grupp där min uppsats i halvkokt form till hälften skulle vara föremål för kamraternas och handläggarens reflexioner. Summan av detta verkar vara att jag nog befinner mig på rätt väg och uppmuntrad av detta jobbar jag vidare.
Eftermiddagen innehöll en annan föreläsning som jag nog på bloggen kommer att återkomma till någon gång. Klockan tre var allt klart och klockan kvart i 19 skulle tåget gå norrut.

Vad göra? Plugga? Ja en liten stund. Flanera? Givet!!
Flanera i Uppsala i maj gör att man upplevelsebackar ungefär 30 år. Då fanns dom där - alla snygga unga tjejer just utkrupna ur vinterfodralen. Och i går slog det mig: Dom är här än!! Dom är kvar!! Hela gänget!! Dom ser ut som madammen gjorde när det flanerades för tretti år sedan.

Så jag gick till tåget för att fara hem till sagda madam. Och döttrarna i studentisk ålder som finns hemmavid. Och jag finner att det är så bra. Jag finner att allt har sin tid som det står i Predikaren i Gamla testamentet. Flanerandet hade sin tid. Att idag ha ett gott liv har sin tid.
Med glädje bordade jag tåget.

På tåget befann jag mig denna resa ensam i en 6-bäddskupé i en liggvagn. Det har jag aldrig varit med om förr.

Uppsalavår: Blommor, värme samt ovan nämnda.
Härvår: Isen på Piteälven gick igår. Bara några snödrivor är kvar.


* Idrottsmage? Som ovan synes det vad medelålders herrar ofta får i relation till livremmen, ofta kallad valk over.


RSS 2.0