sexistisk tv-reklam och MKTstämpel...

Då och då läser man korta notiser om sexistisk reklam. Med det menas att man exponerar unga kvinnor klädda för mild väderlek i reklam för något man vill att huvudsakligen män skall köpa. Reklamen för den astmatikerfientliga deodoranten AXE är en klassiker och vad man kan anse om den finns på länken nedan. Ett annat exempel är det bilden visar - Windows reklam för programmet XP.

Det är klart att sådan reklam är sexistisk och befinner sig någonstans mellan mindre lämplig och helt förkastlig. Opinion och debatt i frågan saknas inte.

Tittar man på annan reklam - min källa är TV4 - inställer sig ett annat mönster. Förutom tvättbrädemagarna för Dressman (stundom omgivna av unga pumor) får man "åtnjuta" följande:

  1. En liten odräglig lymmel i krulligt hår försöker få sin pappa att köpa och begripa sig på digitalTV med surråndljud. Pappan är medelålder, småkorpulent och töntig.
  2. Grundvidrig tonårstjej manipulerar i Teliareklam sin orienterande pojkvän. I samma familj finns en pappa som är medelålder, småkorpulent och töntig.
  3. En man - medelålder, småkorpulent och töntig - fjantar sig med ett kastspö i reklamen för OKQ8-mackarnas stora sortiment.
  4. En medelålder, småkorpulent och töntig man söker, under sken av att hans bil är en Tåjåta, mygla in densamma på en märkesverkstad..
Är det bara jag som ser detta konspiratoriska mönster?
Varför står jag - medelålders och småkorpulent - ut med att mellan varje och mitt i flera program framställas värre än en upp-pumpad dum blondin?
Var finns mansrörelsen?
Var finns solidariska döttrar och madammer som inte tycker reklamen är kul?

Nu är inte detta väldens största problem. Det är inte heller mitt största problem. Det är inte heller vad jag mest funderar kring och har åsikter om. Men en ska väl skriva nåt - inspirerad som jag är av ett engelsk program om griniga gubbar, just sådana som är i riskzonen för MKT-stämpel.

http://www.etiskaradet.org/fallningar/2006/axe.htm


Kommentarer
Postat av: Magnus Stålnacke

Du har så rätt så rätt gör som jag gå ut från tv rummet å pissa eller lobba ut snusen.... Låt FI kämpa för jämställdhet, men dom kommer aldrig att komma ikapp oss. Dom kommer aldrig gå ut på stan med ölmage, flintskallig och tro dom är skitsexiga...:)

2006-05-29 @ 00:32:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0