två dåliga affärer

Redan inledningsvis vill jag göra dig, noble Bloggläsius, besviken. Med affärer menar jag inte skandaler, pinsamma avslöjanden, ekonomiskt fiffel eller (kända) moraliska kollapser. Jag menar rätt och slätt köp och inget annat.

Vad nu gäller köp handlar det främst om två. Minst. Troligen har jag gjort en och annan dålig affär till typ att som ung och naiv köpt ett icke senare använt klädesplagg till hustrun eller en och annan present i bokform som mottagare inte läst. Sådant är dock små saker. Med två dåliga affärer menar jag annat.

 

För många många år sedan när värmen i fastigheten drevs av direktverkande elektricitet valde vi att falla till föga för önskan hos en försäljare. Vi lät installera ett luftvärmepumpsystem. Funkade bra. Värmen blev bättre. Luftströmmarna i fastigheten tog andra riktningar med bland annat mindre fönsternedisning som följd. Det vi fattat var att apparaturen i princip var en anläggning för luftkonditionerings som kördes baklänges för att ge värme i stället för svalka. Det vi inte tänkte på var att arrangemanget inte fixade när det utomhus var kallare än 20 minus – inte helt ovanligt väder i Norrbottens Pärla. Vid sträng kyla märkte vi att vi behövde stöd-el-elda en smula men att slå av luftvärmen gjorde vi inte utan den våld- och tomkörde med slitage som enda resultat. Utedelen av maskinen kom att låta som om en helikopter landade vid brevlådan och efter en tid av detta buller stannade den. Det reparerades men två-tre år senare hände det igen och då hade firman som låg bakom alltsammans konkat på grund av vad jag gissar mer än två dåliga affärer. Hela joxet är sedan en längre tid tillbaka nedmonterat och fjärrvärme råder.

 

Min andra omdömeslöst dåliga affär gjorde jag i somras. Det var högmod som gjorde min rejäla missbedömning av sakernas tillstånd. Jag lät mig luras av min egen vanföreställning att en skriven sammanställning av Bibelstudierna under Corona-restriktionerna skulle vara något så när intressant hos fler än en dryg handfull personer. Ack vad jag bedrog mig! Att låta trycka 50 ex av INGEN BOKBOK – som jag skrivit om bland annat här och här – var på tok i överkant. Verkligheten är att till dags dato har två och ett halvt dussin personer – alltså 8 – velat betala 140 kr plus eventuellt porto för vad jag i alla fall fortfarande tror är en någotsånär vettig och lärorik sammanställning av tre saker.

  • Människans relationer med det gudomliga.
  • Bibelns innehåll och tillkomst.
  • Den riktiga Gudstjänstens form och funktion.

Detta är delat i avsnitt och dessutom försett med förslag till tanketrådar och metodtips för att kunna dryfta tingen med en eller ett par tre andra utan prästerlig övervakning.

En massa böcker är kvar i kartongen. Traven i kyrkan sjunker inte. Runt 4000 spänn i sjön.

En av två dåliga affärer.


Kommentarer
Postat av: Torbjörn Lindahl

Jag hade också en säljare i huset som vill sälja samma värmesystem. Jag avstod dock - lika mycket pga bristande förtroende för den övernitiske säljaren som för produkten..
Vad din andra dåliga affär beträffar får jag väl glädja mig över att jag är en av de få som bidragit till att minska din förlust.

2021-10-31 @ 07:13:02
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0