epidemisk skrivklåda 2
Jag har berättat det förr, detta att jag har kompisar som skriver och låter trycka böcker.
Den mest seriöse är nog romanförfattaren bakom boken Elin sover – ett blogginlägg om den boken finns här.
En annan figur i bekantskapskretsen renskrev sina runt 50 år gamla studentikosa anteckningar från en resa i USA – bebloggat här. Nu har han fortsatt låta livet passera revy, tryckt ut sig och låtit trycka sina anteckningar från ett sommarstipendium i Israel 1971. Han hade då just avslutat gymnasiet och skulle börja på universitetet.
Det blev en ganska tjusig bok – liksom hans förra. Bilder i fyrfärg, hårda pärmar, 100 sidor. Titeln Helig och minerad mark är en bra beskrivning av situationen där då och nu men visst finns det skillnader. När han var där var Israel ett tämligen sekulärt land med i princip socialdemokratisk ledning. Opinionen i Sverige och i väst var klart och till 100% Israelvänlig. Dagsläget är ett annat. Ytterligare 50 års ockupation, expanderande bosättningar, religiös sionistisk extremism och högervridning har förändrat Israel. Nationell iver, splittring och även där religiös extremism som en kraft har också förändrat den palestinska sidan. Här hemma i Sverige är det bara några få som är så ”Israelfrälsta” att de totalt saknar förståelse och empati för de människor, palestinierna, som fördrevs 1948 och lever på den fortfarande ockuperade Västbanken, i Gaza och i grannländerna. Läget som var ganska färskt när kompisen skrev sina anteckningar är nu ännu mer komplicerat.
Kul att läsa var det i alla fall. Jag har ju också besökt Israel-Palestina om än betydligt senare, under kortare tid och med annat syfte.* En del av det han såg har jag också sett men när jag var där var det helt utan det tjejintresse som präglar folk som när de var där var knappt 20 år gamla.
Boken har inget ISBN-nummer och finns inte i handeln. Författaren Thommy Bäckström bor i Umeå och finns på Facebook så man kan söka honom där om man skulle vilja få sig ett ex.
Kommer han att göra en tredje bok baserat på gammalt material?
En förhoppning väcktes hos mig när han på sidan 42 berättar att han vid urstädning av vinden i sitt gamla föräldrahem hittade en kartong som innehöll sparad brevväxling, också med gamla flickvänner. Skulle det bli en bok av just det sist nämnda står jag (och säkert en och annan annan) till förfogande för ett appendix med titeln Det hela sett från sidan.
* Här på bloggen kan man läsa ett antal inlägg om den studieresan. Serien med rubriken palestina och en romersk siffra börjar i november 2009, varvas efter en tid med annat och sträcker sig in i januari 2010.