åtgärd!

Det oanade kommentarflödet till förra inlägget pockar på en åtgärd. Givetvis vill jag inte på ett recenserande sätt kommentera kommentatorernas kommentarer men jag kan inte undvika att förbryllas över att ett inlägg som inte meddelar något debattvärt skapat en så vittförgrenad skrivlust hos så många. Men en enkel travesti på ett känt Winstoncitat säger jag därför: Aldrig har så litet så länge kommenterats så mycket av så många.

Vad har då hänt sedan sist? Vad har timat?
Vilka händelser och intryck i mitt futtiga liv önskar läsekretsen ta del av?
Frågorna är många och jag griper mig därför verket an i att söka besvara dem.

Först: Idag har jag satt nytt personligt rekord i burgflippning.

Det är en olympisk gren har jag aldrig tillförne ställt upp i men idag kom tillfället i samband med friluftsdag i fantastiskt höstkalasväder. Det blev 120 hamburgare varav 8 vegetariska prydligt svetsade på en liten muurrikka. Rökigt, osigt, sotigt och flottigt. Lite stressigt då och då eftersom lunchätarna kom lite klumpvis. Men kul.

Sedan: Igår var jag på tankesmedja*.

Stiftet inbjöd och jag tillsammans med eleverna vid Svenska kyrkans grundkurs for för att delta i en dags arbete kring jämställdhets- och jämlikhetsproblematiken i Svenska kyrkans nordligaste tredjedel. Kanske skull jämställdhets- och jämlikhetsproblematematiken uttrycka saken bättre eftersom hela arrangemanget hade sin ursprung i en något uppseendeväckande statistik från förra året då en undersökning kom där – om jag är rätt underrättad – ungefär 85% av 24 av stiftets kvinnliga präster i svar på en enkät angett att de blivit diskriminerade just som kvinnliga präster. Detta resultat var så högt i förhållande till landet i övrigt att stiftet beslöt att ta tag i problematiken för att komma till rätta med situationen.

Tolkningen av dessa siffror är intressant och två tendenser kan skönjas. En är att räkna bort resultatet eftersom undersökningens svarsbortfall var så stort och frågorna i undersökningen inte speciellt bra formulerade. Jag ogillar den tendensen då det ändå är runt 20 systrar som anger att de diskriminerats och det är illa nog. Den andra tendensen är att extrapolera – dra ut – resultatet och slå fast att 85% diskriminerats. Den tendensen ogillar jag också då det förstorar saken på ett oriktigt sätt.

Men det är klart att särskilt det senaste öppnar upp för intressanta följdanalyser tydliga för var och en som tänker efter. Så stora siffror kan rimligen inte bero på 5-8 kanske 10 så kallade kvinnoprästmotståndares framfart utan måste ha sin grund i andra förhållanden. Och det var det vi kom att prata om i tankesmdjen där vi verkligen fick vara smeder, inte ämnen andra skulle banka på i försök att smida (om).

Grundkursens elever deltog på ett utmärkt sätt både i grupparbeten och redovisningar.

Därefter: Igår kom SEÅ 74.

Svensk Exegetisk Årsbok damp ner i brevlådan och har nu blivit min när-jag-får-en-stund-över-litteratur. Den innehåller bland annat föredragen från Exegetiska dagen (här och här) förra hösten samt en massa andra artiklar och en hel hoper bokpresentationer. En guldgruva att läsa ur samt vad det lider återkomma till i ett inlägg under kategorin Exe-get-en bräker.

Dessutom: Gökboet.

Bloggrannen sandahl trampar pålänk till höger – går noggrant och tänkvärt igenom Kyrko-mötets gudstjänstsutskotts skrivningar och resonemang kring frågan om vigsel av enkönade par. Han gör det i en serie inlägg med rubriken Gökboet 1-7. Läs hans analyser! Och tänk!

Till sist: Annat har också hänt.

Ett par i vitt skilda ämnen lästa böcker värda att nämna kommer jag att komma till i kommande inlägg. En läst av enkelt intresse och en annan som förberedelse för resan till Palestina om ungefär en månad. Dessutom en tredje som – utöver SEÅ 74 – just nu läses som rent självplågeri. Kategorin Predikaren 12:12 kommer alltså att aktiveras.

Så nu alla kommentatörer och kommentatöser har jag visat ett livstecken.


*  Min gode vän tobbe lindahl har berättat om sammankomsten på sin blogg och den nyfikne hänvisas dit för en kompletterande beskrivning.

 

 


Kommentarer
Postat av: Tobbe

Tack gode Gud! Jag som trodde du var död

2009-10-01 @ 07:29:05
Postat av: Pär Parbring

"Ryktena om min min död är kraftigt överdrivna." - Mark Twain, om jag inte minns fel...

2009-10-01 @ 08:22:09
URL: http://teologinorr.wordpress.om
Postat av: bloggaren själv

Följande verkar gälla:

Scribo, ergo sum!

Vet dock inte om latrinet blev rätt...

2009-10-01 @ 09:34:33
Postat av: Pär Parbring

Bloggo ergo sum... tycks vara dagens måtto.

2009-10-01 @ 11:46:00
URL: http://teologinorr.wordpress.om
Postat av: Tobbe

Commentaro, ergo sum.

2009-10-03 @ 10:25:59
Postat av: Madonna

Här sitter jag i hottahejki en lördagkväll utan varken tv eller nåtannat att förströ mig med.

Inte ens här finns det nåt nytt att läsa...

2009-10-03 @ 20:18:14
Postat av: Gunvor Vennberg

Bloggo ergo sum - nu har jag insett det! Titta in på min nya blogg (jag kunde inte låta bli att "sno" din layout Stig, den är så fin!) gunvorvennberg.blogg.se

2009-10-08 @ 14:09:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0