förstår vad jag läser

Det ovissa skeendet jag berättade om i förra inlägget påverkade mig och oss på många sätt. Just ovissheten öppnade luckor för hela registret av tankar och känslor som pendlade mellan hopp om att allt bara var ett misstag till fasor för kort framtid och palliativ vård. Att organisera sådana tankar och känslor är svårt, hart när omöjligt. Att distrahera hjärn- och känslokontoren är dock hyfsat möjligt.

 

TV kan bjuda på distraktion – dock inte från program som kräver tanke. Lättsmält ska det vara, bara inte underhållningsblaj där samma så kallade mediala kändisar figurerar på olika sätt. Jag upplever att den genren växer och tilltar till total överkant. Att se om ett par måttligt engagerande serier jag sett förr blev därför min medicin. Netflix innehåller en del. En ”dramatisering” av Marco Polos liv blev en väg där 2-3 timmesavsnitt på raken på ett lagomt sätt skingrade sinnet utan att kräva något. En Star-Trek-serie med en massa säsonger fungerade på samma vis. Strategin blev att kvällstitta tills dess jag var så trött att jag somnade när skallen fick kuddkontakt utan att tankar hann börja spinna.

 

Läsning kan också skingra och forma tankar. När Marco-Polo-serien var betittad plockade jag därför för omläsning fram en bok om den venetianske resenären. Jag berättade den 14:e januari 2017 om boken i inlägget första boken – läs här. Det nästan skrämmande var att jag under den här läsningen fattade nästan ingenting. Hjärnan var upptagen på något vis. Dock är ju läsning också en tidskrävande och tröttande sak som leder till att man somnar på kvällen/natten.

 

På torsdag byttes ovissheter i mer konkreta och förhoppningsvis positiva besked. StarTrek förvandlades till helt intetsägande och jag fattade slutkapitlen i Marco-Polo-boken. Inspirerad av detta har jag ur hyllorna pillrat fram annan (tidigare läst) litteratur. Ett par volymer om Psaltaren plus en och annan baktanke lockar till omläsning – förutom Psaltartexterna i sig.

 

Att jag nu märker att jag förstår vad jag läser lockar mig till att tänka (och kanske skriva) vidare.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Här i Sala var det ovisst om vi skulle ha sjön kvar:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/har-raddas-dammen-i-sala-med-pumpar-en-kollaps-vore-katastrof

2023-09-04 @ 16:26:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0