gubbblickandet 2

  Den 11:e mars skrev jag en bloggpost om hur begränsat gubbars syn på saker kan vara – länk här. Utan någon annan speciell orsak eller motiv har en del funderingar kring gubbars och gummors tanke- och bedömningsförmåga fortsatt att då och då skvalpa runt under min frisyr.

 

I detta stycke tycker jag mig hos åtminstone folk i min ålder och äldre bland mycket annat se hur en föreställning om någon sorts socialdemokratisk hegemoni påverkar hur man resonerar idag. Det är lätt hänt. Då jag för 50 år sedan var i 20-årsåldern var det Social-Demokratiska Arbetarpartiet den totalt dominerande politiska kraften och i princip all så kallad opposition var pratande statister i kulisserna. Det hade också varit så ett tag. I det förhållandet formades den tankefiguren om hegemoni både hos sossar och borgerliga, föreställningen att det är S ensamt som styr samhället i alla dess olika delar och funktioner.

 

Jag har märkt att det tankesättet sitter stenhårt hos många. Jag har träffat veteran-S-are med klara svårigheter att greppa att man inte längre ensamma styr, ställer och leder. Som exempel kan nämnas att då lokalt i kommunen valet i höstas innebar att en borgerlig koalition vann och att kommunalrådet för första gången i den tid jag kan överblicka inte är kopplad till arbetarkommunen och hur man ska fungera som opposition blir en fråga som S har att tackla lite yrvaket – något långt ifrån alla kan. Till detta läggs ofta den dubbla tanken att allt bra i samhället är ensamt S-orsakat och att alla förändringar dessutom måste vara bra eftersom S styrt och fått det att hända. Det är EN effekt av den mentala föreställningen om socialdemokratisk hegemoni.

 

Bland borgerliga gubbar och gummor ser jag samma fenomen men givetvis då med omvänd värdering. Allt man i samhälle och kyrka som man ogillar eller är kritisk mot är förorsakat av inbillningen att S varit allenarådande i ensamt upphöjt majestät. Att andra politiska krafter eller ens den så kallade ”marknaden” spelat in väger man inte in i sina ekvationer vare sig det gäller samhället i stort eller kyrkliga ting.

 

Jag har beställt en bok som lokala biblioteket skall fjärrlåna till mig. Den handlar om sekulariseringen och avkristningen i Storbritannien. Klart sidospår. Naturligtvis är Sverige och Förenade kungariket inte samma sak, inte heller Svenska kyrkan och Church of England. Många saker skiljer men en del är ändå likt – gammalt statskyrkosystem, geografisk organisation och ett ganska likartat gudstjänstliv till exempel. Det som definitivt är olikt är att inte ens i den vildaste fantasin kan Labour-partiet anses haft någon sorts hegemonisk ställning. Mina slutsatser får vänta tills dess jag fått och läst boken men min hypotes är att om sekulariseringen i UK utan Labour något så när motsvarar den kyrkliga tillbakagången i Sverige kan det som skett här inte ensamt beror på SAP. Även borgerliga partier både i parlament och i kyrkomöten bör ställas till ansvar.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Håller med om att socialdemokraternas hegemoni överdrivs vilt på många håll och den nu för det mesta hör det förflutna till. Och om/när S växer får de följa Bamses regel att den som är stark också måste vara snäll.

2023-03-23 @ 17:05:17
Postat av: Tobbe

Varför värjer du dig så konsekvent mot uttrycket socialdemokratisk hegemoni när du samtidigt med andra egna ord - (s) som den "dominerande politiska kraften" och oppositionen som "statister" - uttrycker EXAKT det som brukar avses med socialdemokratisk hegemoni?

Svar: DÅ, när vi var 20 år i början av 1970-talet, kan man säga att det funnits och fanns en S-hegemoni även om förändringar tidigare ofta också fått stöd av Folkpartiet och/eller Centern - förutom VPK. De sista 40 åren har det inte varit så tvärenkelt då regeringar avlöst varandra. I kyrkan har S aldrig haft hegemonisk ställning.
Det jag påtalar är gubbblicken som på olika sätt kan finnas kvar fast jag och mina jämnåriga inte längre är i åldern att ta körkort.
Till detta kommer jag med en motfråga: Hur kommer det sig att bland annat du så envist mörkar att både samhälleliga och kyrkliga förändringar du ogillar genomförts i samverkan med borgerliga partier och nomineringsgrupper?
Stig Strömbergsson

2023-03-23 @ 23:24:02
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Thorsten Schütte

Tror i alla fall att S inte hade varit lika handfallen som dagen praktikantregering i denna såpa:
https://www.gp.se/fria-ord/v%C3%A5r-natoans%C3%B6kan-liknar-en-s%C3%A5popera-1.95206632

2023-03-24 @ 09:02:26
Postat av: Tobbe

Nu tar vi det öga mot öga. Säg en lämplig dag när du är beredd sätta på kaffepnnan!

Svar: Är i Hemavan denna vecka så det får anstå ett tag.
Stig Strömbergsson

2023-03-26 @ 00:31:50
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0