gubbblickandet

Som i det förra inlägget startar jag med en notering rörande stavning och grallimatik. Som du ser, noble Bloggläsius, innehåller rubriken tre b på raken. Det är inte rätt. Det särskrivna gubb-blickandet har tre b i följd men ett faller bort när man lägger ihop orden. Så blir det allt som oftast när gubbar blickar.

 

Det var så med nämndemännen i hovrätten som friade i den i media vittomtalade snippa-domen. De gubbarna hade inte inblick i vad ord betyder för dagens 10-åringar utan valde i stället att konsultera ett akademiskt lexikon. Förra veckans avsnitt av Svenska nyheter – den 3:e mars – prickade enligt min mening perfekt orsaken. Medelåldern i domstolen var 65+. De växte upp och formade sin världsbild då det som nu kallas snippa kallades vulva och det gubbblickandet medförde att de inte fattade dagsläget. Ett fasthållet tillbakablickande förde med sig att de saknade både överblick och inblick i situationen av idag. Vilket är vådligt!*

 

Programmet Svenska nyheter gick så vidare till att behandla Svenska kyrkan av idag – vilket skapat ett antal reaktioner.

Satiren var bitvis mycket träffsäker och inledningsvis fastslogs att kyrkan de senaste 40 åren tappat hälften av sina medlemmar. En av orsakerna angavs, den som i kyrkan kallas generationsväxlingen, och som enkelt uttryckt är att färre nyfödda blir kyrkotillhöriga genom dopet än antalet äldre kyrkomedlemmar som dör. Det skapar minus. Programment nämnde också att aktiva utträden också är större än inträden vilket också skapar minus.**

 

Två kyrkliga ”motdrag” presenterades – satiriskt.

Det ena var en näst intill överdriven mani att framstå som totalt maximalt öppen mot allt och alla. Givetvis finns en poäng i att kåsera kring hur något så fantastiskt öppet ändå tappar folk och att Sverige i alla fall är ett av världens mest sekulariserade länder. Just kåseri som form gör att situationen påpekas, inte att lösningar analyseras fram. Det måste ske på annat håll och annat sätt.

 

Det andra som nämndes var att kyrkan skulle blivit vänstervriden under ledning av de senaste ärkebiskoparna. Det är totalt nys! På Facebook gav jag för några dagar sedan i ett kommentarsflöde i stället denna reflektion: Opinion och attityder idag är att fler än för 30-40 år sedan definierar sig som ”höger” än vänster. Den utvecklingen har skett samtidigt som kyrkans tillhörighetstal sjunkit och idag ligger runt 50%-nivån. Sekularisering och högervridning går alltså hand i hand och det är den förhögringen som gör att de glidande tjafsar om vänstervridning. Det är inte kyrkan som ändrat sig utan de själva.

Någon småprotesterade så jag tillade: Jag menar inte att kyrkan stått eller står till vänster. Det jag försöker påstå är att då sekularismen drar åt höger får det folk att tro att kyrkan går åt vänster - ungefär som man i ett stillastående tåg tror sig vara i rörelse när det är tåget på spåret bredvid som rör sig. Och med det dog den argument-tråden.

 

Nu tillbaka till gubbblickandet. Först skall då sägas att också jag är en gubbe. Fyller 70 till sommaren. Det betyder att jag likt mina jämnåriga tveklöst kan göra tillbakablickar. Flera gör så – inte minst i kyrkliga sammanhang. Fel är det inte. Det ger viss överblick – men bara viss. Man behöver också ägna sig åt utblick in i egen tid så man får den inblick som behövs för att blicka framåt.

 

Med det sagt undrar jag försiktigt kring första delen av kyrkdelen av Svenska nyheter, den som handlade om medlemstappet och hur ”våra beslutsfattare” hanterar och inte hanterar den verkligheten. Med ”våra beslutsfattare” menar jag de förtroendevalda och anställda på olika nivåer lokalt, regionalt och nationellt samt deras lobbyister. Många är likt nämndemännen i snippa-målet ofta åldersmässiga veteraner som inte sällan är fångade av egna tillbakablickar och föreställningar till den grad att de inte tar in hur det nu är. Jag har genom åren mött fenomenet många gånger – främst lokalt. Som exempel kan nämnas att tyckande och beslutande folk varit så fyllda av sin avlägsna ungdoms situation då i princip alla konfirmerades att de inte förmår hantera att det nu är en av fyra eller en av fem som erbjuds och deltar.

 

Till sist ska sägas att gubbblickandet också utövas av gummor.

 

 


* Troligen och hoppeligen går saken till Högsta domstolen så domen blir tillbakaändrad till vad lägre instans dömt och med det vägledande för lagtolkning framledes.

** För en glesbygd som Älvsbyn kommer en minuspost till. Kyrkotillhöriga unga lämnar orten för studier och arbete men de invandrare och flyktingar som kommer har annan tro och religion.


Kommentarer
Postat av: Tobbe

Din analys av höger och vänster i kyrkan

2023-03-11 @ 23:47:21
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Tobbe

(Forts) ...är väl lite väl enkel. Ev "bara nys" för att citera dig. Om höger får anses betyda fasthållande vid gamla ideal och uppfattningar medan vänster är öppenhet för nya tankar och ny praxis så är det väl uppenbart att svenska kyrkan gått till vänster. Abortfrågan och vigslar för par av samma kön är blott alltför övertydliga exempel. Att skylla denna utveckling just på de två senaste ärkebiskoparna är dock att göra det lite väl enkelt för sig.

2023-03-11 @ 23:56:13
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Bloggaren själv

Vänster-högerskalan brukar innehålla en mängd parametrar, inte enbart abort och samkönade vigslar. Kritiken mot kyrkans förmenta vänsterhet innehåller åxå åsikter om att kyrkan blivit för öppen mot flyktingar, för solidarisk med förtryckta, för aktivistisk i miljöfrågor och annat. Min tes är att kyrkan inte gått åt vänster utan att kritikerna i stället anpassat sig efter denna tidsålders väsende och gått högerut i nyliberalism och ohämmad individualism

2023-03-12 @ 08:27:42
Postat av: Bloggaren igen

Ett PS: Facebook påminde mig idag att jag den 12:e mars 2016 skrev ett blogginlägg med rubriken ”vänsterkurva?”. Jag konstaterar att jag orubbligt håller fast vid vad jag menade för sju år sedan. Månne det gör mig ”konservativ”.

2023-03-12 @ 08:39:35
Postat av: Tobbe

Visst är det fler parametrar i höger-vänsterskalan. Det kan jag hålla med dig om.

Men intressant att du nämner "individualism" som en högerståndpunkt. Jag läser just nu Per Everts "Landet som glömde Gud". Där frågar han hur det kommer sig att Sverige blivit världens mest individualistiska land. (Enligt den typ av undersökningar som visar vilka värderingar som dominerar i olika länder.) Och svaret är: Socialdemokratin!! :)

2023-03-13 @ 00:13:06
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Bloggaren på nytt

Jag har inte läst Per Everts, bara läst om honom och hans av viss kristen nyhögers omtyckta teser - främst den att SAP ensamt orsakat allt man ogillar. Är skeptisk till det polariserade synsättet. Samma ”anklagelse” kan ju riktas mot liberalismen till exempel liksom mot konservativa som inte vill ha gemensamma inrättningar.

2023-03-13 @ 09:26:25
Postat av: Tobbe

Läs boken innan du yttrar dig så tvärsäkert!!
Efter ditt förra inlägg tänkte jag att för den som är "höger" så framstår även det mainstreamiga som "vänster". Och tvärtom: för den som är vänster (som du?) framstår även det för många rätt normala som "höger".

Nu är dock "frågan" för Per Ewert hur Sverige kunnat förvandlas från ett kristet (lutherskt) land till världens mest sekulärindividualistiska - och där är socialdemokratin utan tvekan en aktör. Läs boken innan du framstår helt som en som snackar om sånt han inte vet något om.

Svar: Jag erkände ju att jag inte läst den! Jag har min kanske då grunda uppfattning från hur andra sammanhang - till exempel Världen Idag - beskriver boken och argumenterar. I de sammanhangen görs S ensamt till den stora syndabocken med krossandet av kristen tro på sin onda agenda.
Stig Strömbergsson

2023-03-14 @ 08:23:50
Postat av: Thorsten Schütte

Jag har alltid haft S som nästbästa parti, många gemensamma uppfattningar, men jag är för lite kollektivistisk för att kvala in där på riktigt. Jag upplever att jag i min grundposition mellan vänsterliberalism och pragmatiska gröna har stått ganska stilla, men partierna i min närhet har kommit och gått. ;-)
Och sedan måste man både kunna tycka illa om de aktuella nämndemännens ordhantering, men inte skopa ut barnet med badkaret genom att utsätta den för partiets tukt och förmaning (till avgång).

2023-03-14 @ 16:52:27
Postat av: Tobbe

Jo, nog såg jag att du inte läst den. Det var ju därför jag var så tveksam till att du uttalade dig enbart pga vilka som gillade. Sista kommentaren nämner du Världen idag. Men i förra inlägget "viss kristen nyhöger". (Vad nu det är mer en en

2023-03-15 @ 17:10:50
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0