japanerjapanerjapaner

Om du, noble Bloggläsius, tidigare stiftat bekantskap med min lilla blogg har du nog uppfattat att jag är ganska road av historia. Jag menar då inte främst komiska och roliga historier även om jag också uppskattar sånt. Nu menar jag information om folk, kulturer och händelser mer eller mindre långt bak i tiden. Historia hjälper mig att förstå – typ.

 

Jag kan nog i olika sammanhang uppfattas som stel. Det finns folk som menar att jag är enögd. En del kan till och med tycka att jag ibland är aggressiv. Inget av detta styrde dock valet av bild att pryda detta inlägg med. Jag fann den när jag googlade orden Samurajernas storhetstid som är titeln på en serie om 6 avsnitt på Netflix. Jag provglodde första delen och fann att den (lik flera andra serier) var en informativ mix av korta dramatiseringar, kartor och berättarröster. De spridda fragment jag har av japansk historia ligger inte överst och mest tillgängligt bland sånt jag känner till så jag fortsatte med de andra fem avsnitten. En dos om dagen om Japan på 1500-talet.

 

Inte vet jag om jag blev smartare. Dummare blev jag i alla fall inte! Skall jag vara ärlig fick jag det ändå lite svårt med alla japanska namn. De låter ju så lika och när jag för Primärhustrun skulle återge ett avsnitt lät jag som Sven Jerrings famösa gamla radioreferat – kan belyssnas här. Ganska hopplöst men samtidigt en bra beskrivning.

Serien var intressant och ledde till i ett återbesök vid bokhyllan och en påbörjad omläsning av den bok jag bloggade om för drygt 10 år sedan – här.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Japan har den mest avstånd högsta statskulen i % av BNP, drygt 260 %, men flyger under radarn med detta eftersom man lånar det mesta av sina egna medborgare. Vad händer när medeljapanen vill lösa in sina statsobligationer?

Svar: De letar väl farfarsfarfarsfarfsrsfarfarafarfarsfars samurajsvärd.
Stig Strömbergsson

2021-03-04 @ 17:17:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0