åsikter och fakta

Det finns många åsikter i denna tid. Det är en tidsanda.

 

Igår när jag och Primärhustrum körde hemfrån Järvsö såg vi exempel i trafiken. Norr om Umeå mötte vi fakta i egenskap av en rejäl sträcka vägarbeten med dumprar, grävmaskiner, trafiklyse, lastbilar och allsköns grejsimojs. Hastigheten var minimerad till 30 och skyltar av vidstående utseende stod här och var. Då kom bakifrån en djuping i betydligt fullare spid som blåste förbi, uppenbarligen i åsikten att de fakta vi alla hade omkring oss inte gällde. Hur han* tänkte – om han tänkte – vet jag inte annat än att hans åsikt möjligen gav inbillningen att han gjorde något och kom sig framåt hela fyra bilar innan han också de facto fastnade bakom en långtradare. Ett annat exempel var den bilist som likt vi andra noga anpassat sig till fakta och stannat vid rött ljus. När det slog om till grönt och trafikrestriktionen då lättade var ändå tydligen hans åsikt att så inte var fallet. Han valde att stå där han stod. Först ett tutelitut från min sida fick igång det ekipaget. Vem vet – kanske kan detta blogginlägg också vara ett tutelitut.

 

Mer och mer plats ges alltså till åsikter, trots fakta.

Låt mig ge ett dussin exempel på fakta-grundlösa åsikter.

  1. Coronan finns inte. Den är ett påhitt!
  2. Viruset – som i detta exempel anses finnas – har skapats av någon som vill ta kontroll eller bara för att jävlas.
  3. Vaccinen innehåller ett chip som funkar ihop med 5G-masterna för att övervaka alla. Bill Gates ligger bakom.
  4. Valet i USA var ett enda stort fusk.
  5. Muslimer flyr inte från krig och förtryck! De kommer hit bara för att ta över.
  6. Invandrare dödar sina fruar oftare än vad fulla svenskar gör.
  7. Amerikanarna landade aldrig på månen.
  8. Jorden blir inte varmare! Greta Thunberg är lanserad av sin morsa och hittar bara på.
  9. Vindkraft hotar allvarligt bestånd av både fågel, fisk och mittemellan.
  10. Mötas i gudstjänst är farligt. Om man gör det ska man ska inte vara många utan rejält färre än på bio, teater eller annat tråkiga experter säger är möjligt.
  11. Fira Nattvard är ännu farligare! Då ska man vara ännu färre och registrera sig i förväg.
  12. Man kan få Corona om man går och klipper sig! Bäst vore att friseringarna var stängda för att inte fresta riskgruppen långhåriga.

Det finns mycket mycket annat av blandad kvalitet och olika innehåll, massor med åsikter att dryfta och elda på med utan så tråkiga saker som fakta.

 

Den sista punkten var alldeles min egen. Den är inte heller helt seriös. Faktiskt inte seriös alls. Men jag har valt den åsikten och utvecklar den gärna på nytt – likt här i bloggposten corona-frilla mm för två månader sedan. Jag håller envist fast vid min åsikt och agerar efter den, inte efter fakta om vaccinationer, minskad spridning eller annat trist:

 

Två meters avstånd till andra än folk i det egna hushållet är vad som gäller. Max i en kvart. Visst sägs det att det är ändrat till en meter men jag fortsätter att tycka två.

Den som klipper har visir å grejer å ska ju inte vara där om den hostar å är vaccinerad två gånger! är fakta nån kommer med. Mitt svar blir: Jo men jag har hört att man kan ha Corona utan att veta om det och ha viruset också om man är besprutad så jag har bestämt mig för åsikten att inte bli klippt. Jag tycker även att inga andra heller ska eller ska tillåtas klippa sig. Det är bättre att vara ful och frisk än snaggad med risk! är min enkla åsikt och därför undviker jag situationer där det finns klippt folk som kanske har smittan ända upp i hårfästet.

 

OBServera! Helt seriöst är inte detta mitt klipp- och frisyrresonemang.

Men handen på hjärtat: Skiljer det sig på allvar från en del resonemang man kan stöta på kring gudstjänster i allmänhet och Nattvard i synnerhet? Egentligen? Alltså punkterna 10 och 11 i min lista?

 

Folkhälsomyndighet med flera ger fakta vad gäller antal, ytor etc. Arrangörer ska räkna på sådana fakta. Som exempel skulle det betyda söndagar med...

 

Nu slår min självcensur till. Jag skriver mina blogginlägg i ett ordbehandlingsprogram och sparar texten i min dator men väljer nu att inte publicera resten av texten till detta inlägg. I stället uppmanar jag dig, noble Bloggläsius, att botanisera på diverse församlingars webbsidor. Kolla hur man gör med Gudstjänster och Mässor. Man gör olika och informerar och motiverar olika – ibland inte alls. Fundera i alla fall kring strategier och vägval och balansen fakta och åsikter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0