spikat för debatt

Idag har sonen ”spikat” sin avhandling. Sådant förekommer i universitets-världen. När man där ”spikar något” betyder det inte att det spikade är självklart och gällande för alla och envar utan i stället att saken och tankerönen skall på ett begåvat sätt med fakta och argument stötas och blötas och diskuteras och avhandlas i den akademiska världen för att ta det sammantagna vetande framåt.

 

En av historiens mest berömda spikningarna torde vara Luthers hamrande i Wittenberg den gång det begav sig. Många tror att han då med snickar-verktygen hamrade fast hela det reformatoriska programmet när han egentligen anslog ett diskussionsunderlag kring avlaten, alltså frågan om hur syndare efter ånger, bekännelse och förlåtelse om möjligt skulle gottgöra vad som brutits.

 

Det sonen – den yngre av de två och han som fick smeknamnet Heffaklumpen när han var liten – under några år forskat kring kan jag inte redogöra för på ett ens till en bråkdel begripligt och rättvist sätt. Lite vet jag men ännu mindre begriper jag. Det handlar om växellådor i vindkraftsturbiner – tror jag. I alla fall är han klar för disputation vid Luleå Tekniska Universitet i mitten av nästa månad och idag ”spikade” lillkillen sin avhandling.

 

Bilden föreställer hans licentialavhandling från 2018. I mars det året bloggade jag i saken under rubriken maximalmallig och knappt ett år senare kom ett ett inlägg till med titeln jag ger upp!


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Grattis till Din son, väcker minnen av mitt spikande i Uppsala 1987. Vindkraften ligger mig varmt om hjärtat:
https://www.nyteknik.se/popularteknik/hur-anpassas-vindkraftverk-till-natet-6369967

2020-09-29 @ 09:20:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0