distans-bibel 2

När denna text poppar upp är klockan 18.30 tisdagen den 4 april. Tidigare idag skickade jag ett SMS till dem som brukar möta upp för Bibelstudium i Älvsby församlingsgård tisdagar i udda veckor klockan 18.30. SMSet löd:

 

Bibeldeltagare i Stilla veckan!

Inte någon kan ha missat att vi nu är i Coronatider. Smitta som löper amok finns inte (ännu?) i Norrbotten men vissa försiktighetsåtgärder. På tisdag 7 april kl 18.30 kommer det därför att vara på detta sätt.

Vi flyttar till kyrkan! Kyrkan har förlängda öppettider och är bemannad mellan 18 och 19 – i kväll är det jag. Var och en som kommer för att be, tända ljus etc placerar sig lite glest. Ungefär 18.30 har vi en kort Passionsandakt kring ett avsnitt ur Matteus berättelse om Långfredagens morgon. Och ber. Efteråt blir det möjligt för de som önskar att – fortfarande i kyrkan – samtala kring slutet av Petrus första brev – enligt Bibelstudiegruppens plan från kapitel 4 vers 7 och brevet ut.

Samma tid – 18.30 – publiceras på webbsidan stigstrombergsson.blogg.se något som du som väljer att vara hemma kan använda för Bibelstudium på distans. Kolla där!

 

Så långt det meddelandet.

Det som nu kommer här på bloggen är ett försök likt inlägget distans-bibelstudium för två veckor sedan med en ”lathund” för att läsa och fundera själv om man inte är på plats. Det blir lite introduktion och en del frågor att fundera kring. Tankar, undringar, åsikter osv om själva textavsnittet och annat kan man ge genom att fram till strax före halv åtta skicka ett SMS till 070-6862466 – jag har alltså telefonen igång. Annan tid kan man kommentera här på bloggen.

Detta är ett experiment på distans-Bibelstudium som första hand är till för dem som brukar vara med på tisdagskvällarna. För dessa är det ett direkt-distans-Bibelstudium. Är du en annan bloggbesökare är du givetvis välkommen att använda ”lathunden” och ge kommentarer etc men det är bra – för att kunna förstå hur experimentet faller ut – om just du väntar med kommentarer och liknande till när som helst efter 20.30 den 7 april 2020.

En sak till innan själva ”lathunden”. Denna min blogg är inte en officiell församlingsblogg. Den är en privat och personlig blogg för åsikter, tyckerier och exponerad kreativitet kring allt möjligt. I Coronatider lånar jag ut den för ett experimentet med distans-bibelstudium. Om det blir fler gånger och då kanske på annan plats på internet får framtiden utvisa.

 

LATHUND den 7 april 2020 för distans-Bibelstudium kring Första Petrusbrevet kapitel 4 vers 7 till och med brevets slut.

 

1. Kort inledning

 

Under tidigare samlingar kring Petrus första brev har vi märkt hur Petrus väver sin framställning för dem han tänker sig skall höra hans text läsas. I början, efter hälsningen i de två första verserna varvar han fram till och med vers 12 uppmuntran med undervisning om Kristus. I kapitel 1 vers 13 blir det annat som varvas – uppmaning och undervisning. Han håller på så och väver på det sättet ihop läroteori om Kristus, Frälsningen, Kyrkan och annat med anvisningar om hur man i den situation man är praktiskt skall leva och fungera som Jesus-följeslagare. Från och med kapitel 2 vers 11 till och med 3 vers 12 är det ett långt avsnitt av just sådana anvisningar. Det ägnade vi två träffar åt.

För två veckor sedan var sju av oss i gruppen på plats och kom att något så när följa LATHUNDEN. Om någon eller några och i så fall vilka i gruppen och andra som tog del av tankarna via min blogg har jag ingen kunskap om.

 

2. Läs nu kapitel 4 vers 7 till och med brevets slut. Läs det en gång till högt för dig själv – och kanske någon annan.

 

3. Först Aha och Åhå. Låt detta ta en stund. En kvart, 20minuter.

 

Kom någon Aha-upplevelse? Var det något du tycker texten säger till dig, något du tar fasta på, tycker är viktigt? Som fick dig att om inte hojta så i alla fall säga just Aha! Dela det gärna dina Aha! som ett SMS eller som kommentar nedan.

Suckade du något Åhå! Vad är nu detta? Det är lite motsatsen till Aha, saker man undrar över, vill ha belyst, fråga om eller diskutera, rentav invända mot. Och samma sak: dela dina Åhå som SMS eller kommentar.

 

4. Ett par andra tankespår.

 

Men nu är slutet på allting nära står i kapitel 4 vers 7. När Petrus skriver tänker han på slutet med stort S – Jesus återkomst, domen och allt. Så tänkte man utifrån till exempel Apostlagärningarna kapitel 1 verserna 6-11 så länge de som sett Jesus återvända in i den gudomliga världen fortfarande var i livet.

Uppenbarligen blev det inte så. Ögonvittnena dödades – i ett fall dog – och tidens slut har inte kommit än. Blir då det Petrus skrev inaktuellt? Eller kan och ska vi tillämpa det på andra slut? Våra egna livs slut – typ? Corona-tidens slut? Eller andra slut?

Hur skall vi med sluten – obs flertalet – agera? Vända oss inåt i någon sorts individuell och intern ”beredelse” eller utåt i relation till varandra och andra? Vad säger texten? Vilka konsekvenser får det?

 

De som läser/hör Petrus brev är mitt i en kris med prövningar, missförstånd, lidande? Ordet kris kommer från grekiskan och betyder där omställning. Hos oss är kris oftast något negativt – ekonomisk kris, politisk kris, sjukdomskris, Coronakris – men kan egentligen handla om vilken omställning eller förändring som helst.

Hur det än är med det finns när det gäler kriser alltid ett Innan, ett Under och ett Efter. Och Efter blir aldrig som Innan, lika lite som att man skulle komma ut ur en tunnel på samma plats som där man åkte in.

Här kan du ta fram ett A4-papper och dela in det i tre spalter om tre rader. Ge spalterna rubrikerna Mitt eget liv, Församlingens liv och Samhällets liv. Märk raderna Före, Under och Efter Covid19. Fyll så i de nio rutorna så gott det går. Det måste inte bli klart på en gång! Dela gärna dina tankar...

 

 

Till sist: Be din aftonbön – för gruppen, församlingen, landet, världen och annat!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0