distans-bibelstudium

När denna text poppar upp är klockan 18.30 tisdagen den 24 mars. Under förmiddagen idag skickade jag ett SMS till dem som brukar möta upp för Bibelstudium i Älvsby församlingsgård tisdagar i udda veckor klockan 18.30. SMSet löd:

 

Kamrater och Bibeldeltagare!

Jag gissar att inte någon missat att nu är i Coronatider. Någon allmän smitta som löper amok finns inte (ännu?) i Norrbotten men man rekommenderar ändå vissa försiktighetsåtgärder. På tisdag 24 mars kl 18.30 kommer därför detta att ske:

Jag - Stig - kommer att vara i Församlingsgården beredd för Bibelstudium tillsammans med dem som möter upp. Vi placerar oss lite glest och då köket är stängt struntar vi i fikat men annars som vanligt.

Samma tid – 18.30 – publiceras på webbsidan stigstrombergsson.blogg.se något som du som väljer att vara hemma kan använda för att vara vara med på distans. Kolla där!

 

Så långt det meddelandet. Det som nu kommer är ett försök att med en ”lathund” underlätta att delta fast man inte är på plats. Jag ger lite instruktion och ställer en del frågor. Tankar, undringar, åsikter osv om själva textavsnittet och annat kan du ge genom att kommentera här på bloggen eller skicka ett SMS till 070-6862466. Jag har alltså telefonen igång.

Detta ett experiment på distans-Bibelstudium som första hand är till för dem som brukar vara med på tisdagskvällarna. För dessa är det ett direkt-distans-Bibelstudium. Är du en annan bloggbesökare är du givetvis välkommen att använda ”lathunden” och ge kommentarer etc men det är bra – för att kunna förstå hur experimentet faller ut – om just du väntar med kommentarer och liknande till när som helst efter 20.30 den 24 mars 2020.

En sak till innan själva ”lathunden”.

Denna min blogg är inte en officiell församlingsblogg. Den är en privat och personlig blogg för åsikter, tyckerier och exponerad kreativitet som jag denna dag i Coronatider lånar ut för ett experimentet i församlingen. Om det blir fler gånger och då kanske på annan plats på internet får framtiden utvisa.

 

LATHUND den 24mars 2020 för distans-Bibelstudium kring Första Petrusbrevet kapitel 3 vers 11 till och med kapitel 4 vers 6.

 

1. Kort inledning

 

Under de tidigare samlingarna kring Petrus första brev har vi märkt hur Petrus väver sin framställning för dem han tänker sig skall höra hans text läsas. I början, efter hälsningen i de två första verserna varvar han fram till och med vers 12 uppmuntran med undervisning om Kristus. I kapitel 1 vers 13 blir det annat som varvas – uppmaning och undervisning. Han håller på så och väver på det sättet ihop läroteori om Kristus, Frälsningen, Kyrkan och annat med anvisningar om hur man i den situation man är praktiskt skall leva och fungera som Jesus-följeslagare. Från och med kapitel 2 vers 11 till och med 3 vers 12 är det ett långt avsnitt av just sådana anvisningar. Det ägnade vi de två sista träffarna åt.

Då kom bland annat upp att det han skriver kan synas omodernt och vanskligt att tillämpa idag. För den skull behöver man försöka förstå vad han menade när han skrev och sedan, när man har kläm på vad det var han ville åt, fundera över hur hans intention – som ju rimligen ännu måste vara densamma – skall komma till uttryck i vår tid och våra sammanhang. En bokstavlig överföring fungerar ibland men kan också slå slint. En avsiktstrogen tolkning behövs men kan till och med ibland verka hamna i konflikt med ”bokstaven”. Det gör att kristna kommer till olika slutsatser också av samma texter men också att Bibeltolkning är en intressant men underskattad kampsport.

 

2. Läs nu kapitel 3 vers 11 till ochmed kapitel 4 vers 6. Läs det en gång till högt för dig själv – och kanske någon annan.

 

3. Först Aha och Åhå. Låt detta ta en stund. En kvart, 20 minuter.

 

Kom någon Aha-upplevelse?

Var det något du tycker texten säger till dig, något du tar fasta på, tycker är viktigt? Som fick dig att om inte hojta så i alla fall säga just Aha! Fanns det i avsnittets uppmaningar, i vad som sas om Jesus? I annat? Petrus väver och varvar ju fortfarande på samma blandade sätt.

Dela det gärna dina Aha! som kommentar nedan eller i ett SMS så försöker jag lyfta in det. Ange ditt förnamn.

 

Suckade du något Åhå! Vad är nu detta?

Det är lite motsatsen till Aha, saker man undrar över, vill ha belyst, fråga om eller diskutera, rentav invända mot. Och samma sak: försök att se hur Petrus varvar uppmaningar med undervisning och beskrivningar. Och dela dina Åhå som kommentar eller SMS.

 

4. Andra tankeuppslag.

 

  • Kapitel 3 vers 18 är värd att lära in utantill. Med det som bakgrund: Hur ”farligt” är det att vara orättfärdig – egentligen? Varför värjer vi oss så flitigt mot anklagelser att vara orättfärdiga – egentligen? Borde vi inte – särskilt i denna bot- och Fastetid – välkomna och omfamna varje ny insikt om att vi inte är speciellt bra?
  • Noa och Dopet – kapitel 3 verserna 20-22. Hur nödvändig var arken för att Noa och de med honom skulle överleva – berättelsen finns i första Mosebok? Om Petrus nu ställer arken och floden som typ för dopet kommer ju frågan som ett brev på posten: Hur nödvändigt är Dopet för att en människa skall räddas? Finns annat nödvändigt?
  • Till sist vers 14 i kapitel 3. Hur svarar du dem som ber om eller kräver besked om ditt hopp? Vad finns för svårigheter i detta? Möjligheter?

 

Till sist: Be din aftonbön – för gruppen, församlingen, landet, världen och annat!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0