inte sanningen tack!

För att inga tvivel skall råda:
Jag är hemma nu! Inte på jobbet!
Fritidsbloggar alltså på egen tid.
 
Förra veckoslutet gjorde vi en snabbresa södderövver. Till Shwärje som det uttrycks i Sara Lidmans böcker. Egentligen han var det strax efter jag skrivit förrförra inlägget ny gåta och länk som det bar iväg till Luleå för flygresa till Arlanda. Vi var inget stort sällskap. Bara madammen och jag . Vi skulle på bröllop någonstans på vischan utanför Enköping. Yngsta guddottern handlade det om. Samt en gosse alternativt unge man hon hittat. Gudfadern – alltså jag – var ombedd att viga*.
 
Flyg till Arlanda, alltså. Hyrbil. En liten rackare. Obetydligt större än en ryggsäck. Övernattning på hotell nära flyget för att så om lördagsmittpådagen snoka sig fram till Torstuna kyrka. Vigsel samtidigt som TV sände JVM-finalen i hockey. Något blev alltså offrat för att se till att de unga tu blev rejält gifta.
Sedan kalas efter alla konstens regler innan hyrsäcken rattades tillbaka till hotellet vid Arlanda, suss och hemresa mitt på söndagen.
 
Vad har detta med rubriken att göra?
Jo – det skall jag tala om. Nu. Här. Nu.
 
I julklapp fick jag böcker och en av dem var med som flyg- och hotellitteratur. Riktigt intressant sak om en nästan bortglömd terroristmördad svensk. Inte Palme för han är inte glömd. Inte heller Raoul Wallenberg eller Dag Hammarskjöld – men med dem finns likheter. Den nästan bortglömde liknar Wallenberg i det att han var engagerad i att få ut förintelsens offer ur nazi-Tyskland. Han liknar Hammarsköld i det att han innehade officiellt FN-uppdrag när han mördades.
Boken heter Mordet på Folke Bernadotte och författaren Göran Burén.
Baksidestexten lyder:
 
Mordet på greve Folke Bernadotte i Israel den 17 september 1948 utlöste en häftig reaktion i hela världen.
När Bernadotte mördades hade han just som FN- medlare lagt sista handen vid en plan för lösning av konflikten i Palestina. Det stod snart klart att mördarna tillhörde den högerextrema Sternligan. Israels regering tog starkt avstånd från attentatet och i historieskrivningen har den fritagits från allt ansvar. Göran Burén visar med hjälp av tidigare hemligstämplade dokument att den offficiella versionen kan ifrågasättas.
Burén ställer också frågan varför Folke Bernadotte, till skillnad från Raoul Wallenberg, aldrig fått den uppskattning för sin insats som han förtjänar.
 
Det var bra! Läs den. Alla 270 sidorna.
 
Boken är saklig och materialet rikt. Tonen är också personlig och engagerad. Ibland blir det lite upprepningar och det det märks att Burén verkligen gillar Bernadotte och hans arbete med de Vita bussarna i slutet av andra världskriget, hans personliga karaktärsdrag och hans medlingsmission i Mellanöstern. Författaren jämför med Raoul Wallenberg (som han också gillar) och visar på att i det läge som då var ville man egentligen inte veta eller visa sanningen om mordet på Bernadotte. Det var som om man innerst inne ropade: inte sanningen, tack! I Israel gjorde ingen seriös utredning av Sternligeterroristernas roll** och i Sverige gjorde regeringen Erlander allt den kunde för att saken inte skulle bli en störande affär med den nybildade staten som dåförtiden erhöll total sympati från alla svenska politiska läger, främst från partierna till vänster.
Med nytt material och många år senare lägger dock Burén intressanta bitar till pusslet.
 
Det kan också vara värt att nämna att kungafamiljen aldrig rest till Israel...
 

*  Andra kandidater fanns. Brudens fader är präst. Brudens faders tvillingbror alias bloggaren tobbe lindahl är präst – han har bloggat om samma bröllop här. Brudens faders lillasysters man är också präst. Dessutom fanns det bland brudparets mer jämnåriga kompisfigurer också prästvigt folk. Men det var jag som var tillfrågad – mallig!
**  Med tiden kom terroristligemedlemen Yitzhak Shamir bli Israels premiärminister. Om Sternligans grundare terroristen och nazi-kollaboratören Avraham Stern som dödades av britterna 1942 kan man läsa bland annat här. Kan vara värt att notera är att terroristen senare av Israel hyllats med ett frimärke och att en stad uppkallats efter honom.

Kommentarer
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Jag har också läst boken ( det var nu för ett tag sen) även jag kan rekommendera den. "Det kan också vara värt att nämna att kungafamiljen aldrig rest till Israel..."

Folke Bernadotte var kungens gudfar ( en extrapappa ) tyvärr miste kungen både sin pappa och gudfar.

Om pastorn tillåter Mer böcker om Folke Bernadotte kan jag rekommendera Kati Marton ” Döden i Jerusalem ”

http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2008/09/dden-i-jerusalem.html

2013-01-11 @ 06:57:25
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0