slaveri x 3

I ett tidigare inlägg – slaveri x 2 – berättade jag om ett bokreafynd jag gjorde för 1½ år sedan. Jag beskrev de då inhandlade och efter ett tag lästa böckerna med orden: ”Harrisons trilogi om slaveriets historia heter rätt och slätt ”Slaveri - en världshistoria om ofrihet. I första bandet behandlas på drygt 600 sidor perioden forntiden till renässansen”. Volym 2 är lika omfattande och tar upp tiden 1500-1800”. Volym tre som vad det lider kommer att inhandlas kommer följaktligen att sysselsätta sig med de sista 200 åren.”

I samband med att jag inhandlade födelsedagspresentspocketböcker till madammen i mitt liv stötte jag å Akademibokhandeln i Luleå på erbjudandet formulerat ungefär Köp 4, betala för 3, den billigaste får du gratis. Då jag i bokletandet som fjärde alster att köpa funnit tredje boken i slaveriserien inköptes den naturligtvis. Tyvärr då inte inbunden så att den tillsammans med de två första böckerna på ett smakfullt sätt kunnat smälta in i den mer intellektuella avdelningen av min bokhylla. Det blev i i stället en pocket vilket ju estetiskt framstår som lite mer vulgärt men innehållsligt inte gör någon skillnad. Bara gräsligt finstilt.

Ytterligare 600 slaveri alltså. Om dess historia från 1800 till nutid.
Som vanligt när det gäller Harrison blir det väldigt informativt. Till och med så informativt att de sista 200 sidorna blir något att bara arbeta sig igenom då böcker lästa till två tredjedelar bara är skämmigt. det var hursomhelst en bra bok som leder till en ganska bitsk eftertanke om slaveriets förmåga att maskera sig och byta former. Helt illegaliserat, motarbetat av FN, avskaffat och fördömt i och av alla länder finns idag ändå minst 15 miljoner slavar i världen. Det rör sig om husslavar i arabvärlden, kontraktsarbetare* från (och i) Indien och Sydostasien, sexslavar på alla kontinenter utom Antarktis osv.

15 miljoner människor i rent slaveri idag - några män, fler kvinnor, mest barn - ar ungefär lika många som under alla århundraden sammantaget skeppades från Afrika till Syd-, Central- och Nordamerika. Det är tänkvärt.

Bilden visar hur den inbundna boken ser ut – inte pocketupplagan. Mer om boken kan läsas här.


*  Harrisons beskrivning av hur kontraktsarbete fungerar fick mig onekligen att tänka på de av bemanningsföretag i andra länder till Norrlands djupa skogar skickade grupper av bärplockare. Att kalla det för slaveri kanske inte bara är att använda ett laddat ord för att visa avsky över hur de utnyttjas. Det kan mycket väl vara det riktiga ordet att använda – faktiskt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0