ofarliga fångar

Att sitta inne en dag med ½-dåligt väder innebär radiolyssnande och då P1. Givetvis kommenterar jag nu inte allt men tillsammans med en del nätsurfande, bloggläsande och annat finns ändå ett par tankar att uttrycka betänkligheter kring.

Obama levererar inte!/? - är den första.

Det blir min första tanke efter att ha tagit del av rapporteringen kring mötet mellan USA-presidenten och Israels premiärminister Nethanyahu. Obama levererar inte – men jag vet inte om det skall vara ett utropstecken (!) eller ett frågetecken (?) bakom påståendet.

Han bör leverera en förändring då han redan fått Nobels fredspris – i förväg.
Han bör leverera en förändring då han talat om ändrade relationer till den muslimska världen.
Han bör leverera en förändring då han kan.
Han bör leverara en förändring – men katten vette om han gör det.

Israel och proisraeliska opinionsorgan – läs: tidningen Dagen – gör affär av att frågan om stopp för fortsatt byggande av bosättningar på ockuperad Västbank var en tallrik het gröt som inte dryftades i Washington och tolkar det som om Obama inte längre kräver det*.

Samtidigt vet vi av erfarenheten att allt inte sker offentligt och att i den tysta diplomatin sådant kan ske som inte syns. Jag hoppas det är så. Det ser ut som om USA-presidenten minskar det lilla tryck på Israel som man ändå haft men jag vågar ännu inte sätta utropstecken bakom rubriken. Men ett frågetecken sätter jag – tyvärr. När jag helst skulle velat skriva:
Obama levererar!

Frige Gilad Shalit! - är den andra.

I tidigare inlägg har jag berört den (enda) fånge Israel har att önska fri och den marsch för hans frigivning som nu nått Jerusalem. I radion sades att från början önskade Hamas i utbyte mot honom att man ur israeliska fängelser skulle frige palestinska kvinnor och barn – sammanlagt drygt 400 personer – samt 1000 manliga fångar**.

Nu har Nethanyahu sagt sig kunna byta Gilad Shalit mot 1000 politiskt fängslade palestinska personer men att det då bara skulle kunna handla om sådana som inte kan väntas ägna sig åt terrorism. Alltså sådana som kan anses ofarliga men ändå skulle förvisas till något annat land än Israel, Västbanken eller Gaza.

Hallå!!!

Varför har man 1000 ofarliga personer i fängelse? Håller man gisslan för att deras anhöriga skall hålla sig i skinnet? Eller har man andra agendor? I rättsstater gör man inte så. Och många säger att Israel är en rättsstat – ta i trä!



*  Orsaken till att han på så sätt vikt av skulle då vara främst av inrikespolitisk natur både för Obama och Nethanyahu. I inlägget Obama och freden på bloggen minstabröder ges länkar och annat som vidare belyser den saken.
**  Israel har tydligen betydligt fler politiska fångar – över 1500 stycken. Fakta finns här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0