frige! - och tänk

Kollade i arla morgonväkten via nätet tidningen Haaretz och ser att tusentals människor ansluter till vad föräldrarna till den tillfångatagne israeliske soldaten Gilad Shalit gör. Han som är 23 år gammal tillfångatogs av Hamas för fyra år sedan och har hållits gömd i Gaza sedan dess. Föräldrarna går nu från sitt hem till Jerusalem för att vädja till president Nethanyahu att växla deras tillfångatagne son mot ett antal Hamasanhängare som sitter i israelisk fångenskap. Tusentals människor sluter upp i deras marsch.

Jag tycker att Hamas skall frige gossen – sådan han nu är - alldeles gratis. Utan krav på utväxling. Att hålla en person fängslad utan rättegång, kontaktmöjlighet med omvärlden etc är inte humant. Naturligtvis har jag aldrig sett Hamas som en rörelse som låtit humant agerande stå speciellt högt på sin prioriteringslista och annat än en så lång fångenskap har väl aldrig varit att vänta men jag – om nu någon Hamasit läser detta – uppmanar ändå till frisläppande av krigsfången – av humana skäl.

Dessutom vore det smart, taktiskt och finurligt att göra så – om man skulle vilja vara cynisk. Opinion i Israel och annorstans får propagandaammunition av att Gilad Shalit hålls fången. Skulle han släppas faller ett av de argument de har för att blockera Gaza.

Dock – och detta fruktar jag – är pojken i sådan kondition att man inte vill släppa honom. Psykiskt bruten eller så. Och att ett frigivande inte skulle bli en akt av goodwill utan bara avslöja inhumanitet. Ungefär som om Eritrea skulle släppa svensken Isaak David. Som jag ändå tycker de skall göra.

Därför uppmanar jag: Frige Gilad Shalit!!

Tre andra – långa – intressanta artiklar i Haaretz är denna, denna och denna.


Kommentarer
Postat av: Egon Berglund

En utmärkt analys

2010-06-28 @ 20:57:42
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0