långreseradio

När detta skrivs – en god tid innan det blir publiceringsdags – sitter jag i baksätet på väg hemåt. Snart är vi i Jokkmokk och sonen har just övertagit rattandet. Sedan ½3 har vi varit på väg och just nu gjorde aik* 2-0 på Växjö och går upp till elitserien i ishockey nästa säsong.

Långresa med bil alltså. Med därtill hörande radiolyssnande.

När sådant sker är det mestadels P1 det handlar om, samt P4 om det pågår skojig – eller intressant – sport. Flera timmar i bilen innebär samma nyheter flera gånger om. Den stora olyckan med bland annat den polske presidenten som ett av de många dödsoffren har relaterats flera gånger om inklusive intervjuer med polacksvenskar intervjuade i samband med katolsk mässa i Norrköping.

Det beslut som Cooperativabutikerna i västra Sverige tagit har också kablats ut ett antal gånger. Första gången jag tog del av det var dock genom tidningens Dagens webbplats i morse och jag klickade där i en röstning att nyheten gjorde mig glad. Vad det handlar om är att man avser bojkotta varor från Israel så länge de inte särskiljer sin ursprungslandsmärkning så att man kan se om paprikan eller Jaffa-apelsinerna är producerade i själva Israel eller om frukten är ett resultat av verksamhet på ockuperad mark – det vill säga i någon mening plundring. Jag har tidigare själv skrivit om detta i inlägget byt paprika! Då jag några dagar senare oförhappandes stötte på lokala cooperativabutikens föreståndare berättade jag för honom om det jag skrivit, tackade för den tydliga märkningen samt uppmanade honom att ta varor från annat håll. Intressant att jag är så in i vassen framsynt. Nu hoppas jag man också i norr ändrar sortimentet. Det blir ju så in i vassen långt att köra till Västergötland efter paprika.

Kommen såhär långt märkte jag att batteriet i datorn – tidigare kallad läpp-tippen – indikerade allvarlig brist på ström. Väl hemma i fastigheten i kontakt med både el- och datanät kan jag dock gå vidare i den spänningen och laddning som alltid (?) vidlåter mina inlägg.

Så görandes ser jag ny notis i tidningen Dagen att Cooperativa förbundet på nationell nivå tar västsvenskarna ”i örat” och underkänner det beslut de i demokratisk ordning fattat. Vad är det för sätt – egentligen?

Ser vidare av en massa bloggrubriker att det talas om kommunistkupp och allt möjligt. Bara SÅ patetiskt!!! Precis samma visa som när olika demokratiskt folkligt förankrade organisationer – till exempel kyrkor – långt innan moder Svea fattade att bojkott av Sydafrika skulle kunna vara en väg att störa och stoppa förtryck och utsugning. Eller ännu tidigare då protester mot USA:s angreppskrig i Vietnam räknades som kommunistfasoner.

Nu är det ju så att våra medkristna i Palestina vädjar om vårt stöd!
De gör det bland annat med dessa ord ur sitt så kallade Kairosdokument Ett sanningens ögonblick – ett ord av tro, hopp och kärlek från hjärtat av palestinskt lidande 2009: 

Vårt ord till det internationella samfundet är vår begäran till det att avstå från ”att mäta med två olika mått”. De internationella resolutionerna som gäller den palestinska frågan skall tillämpas lika på alla parter. Ty att tillämpa internationell lag på somliga men inte tillämpa dem på andra lämnar dörren vidöppen för djungelns lag. Det rättfärdigar väpnade gruppers och ett antal staters hävdande att det internationella samfundet inte förstår annat än styrkans logik. Därför uppmanar vi till ett svar på det som de civila och religiösa institutionerna uppmanat till, så som vi har nämnt tidigare: Att börja tillämpa en ordning med sanktioner mot Israel. Vi upprepar än en gång, att detta inte är hämnd utan ett seriöst arbete för att uppnå en rättvis och slutgiltig fred, som gör slut på den israeliska ockupationen av de palestinska
områden och de övriga arabiska områdena32 och garantera säkerhet och fred för alla. (punkt 7)

Innan dess har det i dokumentet bland annat stått:

Kyrkans sändning är att förkunna Guds herravälde, ett välde av rättvisa, fred och värdighet. Vår kallelse som levande kyrka är att vittna om Guds välbehag och människans värdighet. Vårt uppdrag är att be och göra vår röst hörd som profeterar om ett nytt samhälle där människor tror på sin egen och sin motståndares värdighet.
(punkt 3.4.2)

Detta är också viktigt – ur samma dokument:

Kärleken är att se Guds ansikte i varje människa. Varje människa är min bror eller min syster. Men att se Guds ansikte i varje människa innebär inte att acceptera det onda eller aggressionen från hennes sida, utan kärleken söker rätta till det onda och stoppa aggressionen. Det faktiska förtrycket mot det palestinska folket, dvs. den israeliska ockupationen, är ett ont som det är nödvändigt att stå emot. Den är ett ont och en synd som det är nödvändigt att motstå och att få att upphöra. Detta ansvar faller i första hand på palestinierna själva som befinner sig under ockupationen. Den kristna kärleken kallar till motstånd, för kärleken sätter en gräns för det onda genom att följa rättvisans vägar. Därnäst faller ansvaret på det internationella samfundet29, eftersom den internationella rätten idag är det som reglerar relationerna mellan folken. Till sist faller ansvaret på förtryckaren själv att befria sig själv från det onda som han befinner sig i, och från förtrycket som han har pålagt den andre.
(punkt 4.2.1)

Kommentarer
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Ännu en tänkvärd artikel

2010-04-12 @ 17:50:29
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: Kyrkvärd på glid

Bäst effekt ger en bojott när man tydligt markerar genom att byta butik. OBS! Behöver inte vara relevant i denna fråga. Jag har ingen aning varifrån "din namne i reklamen" tar sina paprikor ifrån. Bara som princip: "Money talks".

2010-04-12 @ 18:18:01
Postat av: bloggaren själv

Just så herr kyrkvärd. För viss kompletteringshandel uppsökes därför den andra handelsboden.

2010-04-12 @ 20:20:19
Postat av: Tobbe

Bojkott är ett trubbigt politiskt vapen. Visar sig också i att jag inte riktigt förstår exakt vad det är vi ska bojkotta. (Men det kan bero även på luddighet från bloggaren eller på bristande fattningsförmåga hos undertecknad)Bojkotta varor från egentliga Israel men ej från ockuperad mark (=västbanken)?

Bojkotta varor från ockuperad mark men ej från egentliga Israel?

Bojkotta varor från hela Israel/Palestina?

2010-04-13 @ 19:55:39
Postat av: bloggaren själv

För min gamle kompis drar jag nu detta långsamt:

E n l i g t - jag ökar tempot - internationella normer skall en nation som tillfälligt besätter territorium den inte äger tydligt märka ut om varor är producerade i det egna landet eller på ockuperad mark. Ockupanten äger nämnligen inte rätt att profitera på området vilket kan likställas med plundring.

När nu Israel vägrar att ange om till exempel dadlar, paprika eller annat är producerat på ockuperad mark eller i själva Israel utan märker allt med "Israel" går det inte att göra distingtionen och till exempel välja att köpa Jaffa-apelsiner från Israel - vilket skulle kunna vara OK - men avstå från att köpa ockupantprofits-apelsiner. Således avstår man från allt märkt "Israel".

Sedan - och det är viktigt för mig - så vädjar det ockuperade palestinas kristna om vår köpbojkott som stöd för deras icke-vålds-arbete för rättvisa, frihet, försoning och fred. På samma sätt gjorde till exempel biskop Tutu i Sydafrika och kyrkorna fann det naturligt att solidarisera sig.

Varor producerade på Västbanken av palestinier skulle ju gå att köpa men går inte att få tag på - till exempel ett väldigt gott palestinskt kristet öl. Dock beviljar inte Israel exportlicenser för sådana delikatesser.

2010-04-13 @ 21:58:01
Postat av: Jonas B.

Palestina konfliktens stora problem är hamas. De söker med våld skada Israel och dess befolkning. Den palestinska befolkning borde upphöra med sitt stöd till denna terror organisation.

2010-04-18 @ 19:48:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0