byt paprika!

Regelbundet gör jag och familjen våra inköp av glass, mejerivaror, maskindiskmedel, morötter och andra daligvaror i den lokala kooperativa handelsbutiken. Vi har alltid gjort så och gissningsvis beror det bland annat på att både mina och madammens föräldrar var kooperativister vilket gett oss båda barndomsminnesbilder av föräldrar summerande kassakvitton för att erhålla den så kallade återbäringen.
Att dessutom kooperativt ägande där många gemensamt slår sina små påsar samman en god idé att hålla fast vid har givetvis bidragit till att vi är konsumkunder – eller coop som det numera heter. Dock upplever jag idag att kooperationen tyvärr fungerar som vilken marknadskapitalistisk snabbköpskedja som helst.

Nåväl: Kollar man på Konsum Norrbottens hemsida kan man dock finna en liten finstilt notis med två punkter under rubriken Våra värderingar. Där står:

Medlemsägande med fokus på den ekonomiska nyttan.
God etik och utpräglat ansvar. OBServera denna punkt!

Sedan finns det något som heter Kooperation Utan Gränser som bedriver biståndsarbete och liknande solidariska saker utöver världen med jordbruksutveckling, fattigdomsbekämpning, utveckling och sådant på att-göra-listan.

Allt detta är bra! Därför blir jag än mer besviken när jag kommer till lokala butikens grönsaks- och fruktdisk och finner gul, röd, orange och grön paprika samt ljus och röd grapefrukt märkta med Israel som produktionsland. I och för sig är det bra att varorna är märkta så att jag faktiskt kan veta så att jag inte köper det jag inte vill köpa, men jag tycker kooperationen i allmänhet och lokala butiken i synnerhet skulle låta bli att ta in varor från det landet. En liten bojkott alltså.

Den varuutsorteringen vore rimligt av minst tre skäl:

Israel vägrar att genom varumärkningar göra det möjligt för köpare att avgöra om en vara är producerad i det egna landet eller på ockuperat område. Sådan märkning är ockupanter enligt internationella statuter skyldiga att göra men när Israel inte gör så blir ju konsekvensen rimligen den att man inte kan köpa något alls.

Israel trotsar i dagarna ånyo både gamla överenskommelser och löften man själv gett samt maningar från kvartetten – USA, EU, FN och Ryssland – om att stoppa byggandet av nya judiska bosättningar i östra Jerusalem och på Västbanken. Detta bör rimligen leda till någon form av markering – eller?

De palestinska kristna vädjar om sina trossyskons stöd i sitt icke-vålds-motstånd mot ockupationen. I sitt Kairos-dokument formulerar de följande appell till västvärdens kristenhet:
Our word to the international community is to stop the principle of "double standards" and insist on the international resolutions regarding the Palestinian problem with regard to all parties. Selective application of international law threatens to leave us vulnerable to a law of the jungle. It legitimizes the claims by certain armed groups and states that the international community only understands the logic of force.
Therefore, we call for a response to what the civil and religious institutions have proposed, as mentioned earlier: the beginning of a system of economic sanctions and boycott to be applied against Israel. We repeat once again that this is not revenge but rather a serious action in order to reach a just and definitive peace that will put an end to Israeli occupation of Palestinian and other Arab territories and will guarantee security and peace for all.

Av dessa skäl borde Konsum i Älvsbyn byta paprika! Och grapefrukt!


Kommentarer
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Du är en präst med empati bra. Föreslår att du talar med butikschefen eller går på distriktsstämman , fråga om han varit på Västbanken.http://www.konsumnorrbotten.se/nyheter/100224-distriktsstammor.pdfhttp://www.bojkotta-israel.nu/

2010-03-26 @ 18:42:45
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: Madonna

Man måste reagera och våga...gå emot. Starkt

http://blogg.aftonbladet.se/lisamagnusson/2010/03/en-riktigt-schysst-kille

2010-03-26 @ 23:13:02
Postat av: Kalle

Löjligt! Köp då och ät morötter av plågade grisars gödsel som får dom att växa!!!! Löjligt är ordet!

2010-03-27 @ 15:36:21
Postat av: bloggaren själv

I en kommentar till inlägget "SLUTA NU!!!" av den 15:e januari 2009 skrev jag: "Givetvis är det en fis i rymden när en enskild person eller familj väljer bort en viss sorts apelsiner. Eller ett visst resmål. En fis i rymden spelar mikroskopisk roll i rymden. Men för den som behöver fisa är fisen viktig. Som ETT sätt att lätta på trycket - om man pressar bilden."

Saken är densamma nu men nu gäller det paprika.

2010-03-27 @ 21:19:39
Postat av: Anonym

Alltså, nu får du ta ner skylten och sluta be om snö !! Det räcker och blir över. Snart får vi bojkotta alla varor för koms inte till butiken GI

2010-03-28 @ 10:28:26
Postat av: bloggarn själv

Jag har inte bett om snö!

Jag ber inte om mer snö!

Men skylten "Pray for snow!" sitter uppe än så det är väl andra som ber. Eller så snöar det i alla fall.

2010-03-28 @ 15:41:24
Postat av: Ann O Nym

efter VILKEN påsk tänker du TA NER skylten???

2010-03-28 @ 18:13:36
Postat av: Gunnar Stenbäck

Tack för ännu en bra artikel med befogad kritik mot svensk handel

2010-05-06 @ 14:06:05
URL: http://palestinagunnar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0