viene el cambio

FMLN har vunnit!

Lokala världsbladet har i ett par notiser berört det i dagarna timade valet i El Salvador. Dels en kortisnotis innan då det proggnosades om en folkfrontsseger, dels en rapportis om att det blev så i den lilla central-amerikanska republiken.


Dagens Nyheter har en längre artikel med en bra analys. Samt en bild av en folkmassa med en presidentvalsaffisch med valets segrares porträtt. Och texten viene el cambio. Bildtexten ger översättningen Förändring är på väg.


I ett par tidigare inlägg* för länge sedan har jag i förbigående - inläggen har egentligen handlat om något annat - berört en resa jag fick göra hösten 1995 till Guatemala och El Salvador. Via våra reseledares kontakter och både den katolska och den lilla lutherska kyrkans kontaktnät fick vi i El Salvador möta representanter för FMLN - den så kallade Folkfronten som ett antal år innan som gerilla bekämpat den USA-stödda militärjuntan. När vi var där hade det varit fred ett antal år men högern hade i manipulerade val tillskansat sig makten på nationell och på många ställen också lokal nivå.

Vår politiska höger-vänsterskala stämmer måttligt med verkligheten vi mötte där.
Till vänster fanns Folkfronten FMLN som översatt till våra partier är halva moderaterna och hela vägen vänsterut. Till höger om Folkfronten fanns ett litet kristdemokratiskt parti motsvarande högra halvan av våra moderater. Höger om dem fanns Högern - det så kallade Arena-partiet som styrt och ställt fram till nu - och höger om dem en ultrahöger som var starka inom polisen och de väpnade styrkorna.


Det kan man kalla politik.
När hela svenska riksdagen - nåja, nästan - är vänster!

Förändring är på väg var parollen i El Salvador.

Change var parollen för Barak Obama i USA.

Håll med om att de liknar varandra.


Lite om bilderna till sist. Tack vare att en arbetskamrats hem är utrustad med scanner med diabildskapacitet kan jag förära mina läsare några bilder jag själv tagit i El Salvador - förutom affischbilden snodd ur DN. Bilderna föreställer
1. Jag själv med utsikt över gränsområdet mot Honduras - plats för flykt undan militären som dödade vänsterbönder.
2. Frihetskämparnas veterankyrkogård i vid Guazapa-berget.
3. Det altare bakom vilket ärkebiskop Oscar Romero ledde mässan när han sköts av en av arméns dödsskavdroner.

En sak till: 40 minuter kvar till kvällens avsnitt av LOST.*  Inläggen är idag kom det tillbaka... från den 30 maj 2008 om ett intressant föredrag på folkhögskolan, och om en begravningshögtid från den 3 februari 2007, mer av en minnesruna över en mycket god och ännu saknad vän.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0