berlin IV - gudstjänst och jazz

Detta och ytterligare några inlägg har egenskapen "Berlinresa i backspegel". De skrivs inemot två veckor i efterskott och har tre nivåer (minst): Vad som hände, vad som tänktes samtidigt eller någon dag efter händelsen samt slutligen vad som tänks just när inläggen formas.

Dagen efter ankomsten - söndagen den 12 oktober - tunnelbanade vi för första gången. Vi skulle nämligen gå i kyrkan och hela stora gruppen var fördelade på ett antal olika gudstjänst-sammanhang runt om i centrala Berlin. Då jag inte någon gång under mitt långa liv läst tyska bespetsade jag mig på att inte fatta mycket vilket var en korrekt bespetsning.

Jag kunde därför helt hänge mig åt trefrågemetoden och såg en kyrka ganska lik Luleå domkyrka fast mindre men med högre torn. Jättehögt. Inuti var kyrkan helt ny, alltså inte 1800tal, och jag gissar att den tidigare varit bombutblåst. Magert med symboler och en präst i svart Lutherrock med elva extra large - en tolva alltså - som tillsammans med en aktiv ungefär kyrkvärd ledde en gudstjänst inte helt olik en svensk Högmässa. Jag kunde sjunga - alltså på mitt sätt - med i några psalmer då de faktiskt hade svenska motsvarigheter. Jag såg - och deltog - i en nattvardsring där ca 30 av de 40 närvarande lät Kristi kropp gå mellan sig innan prästen kom med Kristi blod.


Det jag kände var avmättnad. Jag förstod ju inte och inget var att göra åt det. Fast ändå förstod jag. Tyska och svenska är ju släkt. Och psalmerna överlappade varandra. Fast liturgin kändes gammaldags men också med nya inslag.


Så jag tänkte: Inget liturgiskt spel. Ingen koreografi. Liturgin som hur det var i Sverige innan 1942 års handbok. Och hur skadad var kyrkan efter kriget? Och instiftelseorden var en förkunnande nattvardspåminnelse riktad till oss, inte en del av en bön till Fadern. Och de som inte deltog - blev inte de extra uteslutna genom att alla nattvardsgäster stod i en sluten ring. Samtidigt gör det en innesluten om man deltar...


Efteråt vandring på stan med ett litet mellanmål nära CheckPointCharlie där jag också var på min förra Berlinresa för 39 år sedan. Någonstans i en byrålåda i ett förråd finns svartvita bilder från det tillfället.



Ingen mur nu!! Och reparerade fasader runtomkring.
Samt förbipassering av märkligt tekniskt konstruerad "cykel".


Promenad tillbaka och paus för trepunktsskrivningen hyfsat återgiven ovan.

Sedan tillsammans med några andra en både vad gäller kryddor och temperatur stark middag med pilsner på en irländsk pub* nära hotellet. Där var levande musik - JAZZ!!

Bloggläsare av långdistanskaraktär kanske erinrar sig inlägget praha IX - middag med jazz om hur jag förra hösten i en annan europeisk huvudstad blev omvänd till sagda musikalitet. Läsare yngre än ett år uppmanas klicka på nyss nämnda länk.



*  Puben heter på webbiska: http://www.rickenbackers-berlin.de/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0