är stollen seriös?

Stig-Björn Ljunggren heter en ledarkrönikör som vad jag fattat vistas i stora nationalhuvudkommunen men ändå då och då blir publicerad i lokaltidningen. Är denna min beskrivning riktig torde han vara något av en socialakrobatisk - förlåt: socialdemokratisk - rikstyckare som kanske ger prov på trender inom partiet.

Ibland skriver Stig-Björn Ljunggren riktigt bra men när han kommer in på religion förefaller han bara rent väck. Så också i dagens ledarkrönika där åtminstone rubriken föreslår en kampanj för statligt dirigerad religionsbekämpning. Det gäller att komma till rätta med religionens skadlighet, ... ett andligt virus som måste bekämpas, ... vanföreställningar ... humbug ... vidskepelse - allt lett av en och annan lömsk schaman.

Jag blir lite kluven måste jag säga.
Djupt i min demokratiska sinne vänder jag mig mot statlig propagandism i alla möjliga former.
Mitt av förnuf, logik, saklighet och vetenskaplighet präglade huvud förfasas över att rikstyckare så osakligt tycker så demagogiskt om något han uppenbarligen inte kan eller vill begripa.
I min någotsånär kristliga själ känner jag mig givetvis lite sårad - med betoning på lite.

Men å andra sidan: Kom igen Stig-Björn!! Kom igen!!

Statlig bekämpning av religiös vidskepelse har den kristna kyrkan klarat av förr!!
De romerska kejsarnas ideologiska program för en värdegrund med sin egen politiska makt i centrum fick vika ner sig. Statkristna kejsare, kungar och allehanda furstar fick se sina program för konform religiös medelmåttighet präglad av kyrkotvång i kombination med konventikelplakat besegras av reformationer och väckelserörelser. Nazismen med sitt antikyrkliga och ateistiska program - på dåtida vetenskaplig grund - befanns bli ett olycklig historisk mellanspel. Den statliga kommunismens vetenskapliga ateism levde inte ens i hundra år och kristen tro växer idag där staten bedrev organiserad antireliositet.

Så kom igen Stig-Björn - du som inte ens kan återge den bibliska gudsnämnsförkortningen rätt: Jhvh heter det, inte Jvhv. Lite allmänbildning kan man väl kräva också hos en rikstyckare - typ.

För en lång tid sedan utsågs den här vidstående bilden som den bild jag företrädesvis skulle använda när jag kommeterar rena idiotier. Sällan har bilden känts mer passande att använda som komplement till den bild som jag brukar låta pryda inlägg med presskommentarer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0