åxå denna dag i djupa tankar

Igår nämnde jag att jag var i funderingar och att folk funderade över varför jag såg så fundersam ut. Idag har jag funderat vidare och kommit till vad jag tycker är ett funderings-mässigt genombrott - i vart fall kring de saker jag funderar kring.
Vad handlar det då om??

Jo - såhär är det:

www.alvsbyfolkhogskola.nu delar ödet med alla folkhögskolor att segla i uppförsbacke* vad gäller elevantal mm. Detta kommer sig av att många presumtiva elever efter kunskapslyftet för några år sedan faktiskt har den gymnasiala kompetens de eftersträvar - något som folkhögskolor ger i konkurens med bland annat KomVux. Dessutom råder i länet goda tider på arbetsmarknaden - en IKEAeffekt - vilket innebär ett elevbortfall eftersom folk faktiskt har jobb. Alla har inte jobb och alla fixar inte att jobba men högerregeringen vi nu har är helt ointresserad av de som trots byggboomen står utanför arbetsmarknaden, något som innebär att Försäkringskassa, Arbetsförmedling etc inte kan (som förr) stödja dem som vill studera eller på annat sätt få stöd genom skolan.

Utifrån detta har vi länge talat om att vi å skolan behöver skapa utbildningar som folk väljer utifrån sina intressen - så kallade särskilda kurser. Jag brukar beskriva den typen av verksamhet som kurser med hög nörd-faktor och som av den anledningen kan locka sökanden från till exempel Halmstad. Skolans Möbellinje, Skidgymnasiet och Svenska kyrkans grundkurs är exempel på sådana linjer som redan finns. Volontärlinjen och Bibellinjen kommande höst är exempel på sådana utbildningar som skulle kunna bli.

Länge har vi talat - hela hösten!
Själva slöjdandet av kursinnehåll och upplägg drog igång på allvar efter nyår. Vi tillämpar inte den 15:e april som ett sistadatum inför hösten men eftersom många andra gör det blir mitten av april ett viktigt döstreck för arbetet.
Dilbertrutorna kan illustrera vår arbetsprocess.

* orden en present till krokspråksjagande bloggläsarprästkollega i Piteå.

Kommentarer
Postat av: Madonna

Tips när jag läste om volontärlinjen läste jag först fel... veterinärlinjen läste jag. Whoww vilken grej tänkte jag dom kommer att få sökande från när och fjärran. Nå det var ju nu inte så.. annars har jag andra idéer om era sinar...

2008-03-13 @ 18:02:33
URL: http://madonnas.blogg.se
Postat av: Ann O Nym

förklara då varför det har genererats fler arbetstillfällen efter valet 06 jämfört med före nämda val..

2008-03-14 @ 16:28:05
Postat av: bloggarn själv

Ann O Nyms fråga har ju självklara svar:
1: Internationell högkonjunktur
2: Regional högkonjunktur främst i byggsvängen med IKEA i Haparanda och succesiv flyttning av Kiruna som motorer
3: Kanske vissa förenklingar för småföretagare.
Dessutom är det bra att folk får och har arbete och det finns ingen anledning att kritisera regeringen för det. Dock finns det personer som inte förmår arbeta och detta av olika skäl: fysisk och/eller sjukdom av lindrigare karaktär, vissa funktionshinder, trasiga utbildningar och flera år borta genom missbruk eller annat. Listan på människor som inte fixar det kan göras lång men listan på positiva åtgärder från den nuvarande regeringen för dessa människor blir kort.
Tidigare fanns på sådan lista uppdrag där t ex folkhögskolor bättre kunde bistå de som ligger sämst till - typ.

2008-03-15 @ 07:45:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0