tio före elva

Gårdagens inlägg gav flera intressanta kommentarer som jag ett tag tänkte kommentera i egna kommentarer men beslöt senare att i stället inlägga mina reflexioner i form av ett nytt utlagt inlägg. Hade jag skrivit detta igårkväll hade rubriken givetvis blivit POST-LOST men då jag inte mäktade detta blir rubriken i stället ovanstående - tio före elva - som syftar till dagens besöksfrekvens på bloggen. Den är lägre än igår och det är väl bara att hoppas på att en del av orsakerna till detta är att man studerar Ordet och ber för världen.

Vad gäller egen böne-, Bibel- och andaktsdisciplin lämnas en del övrigt att önska. Ett stöd för ordning på torpet är att vi å arbetsplatsen har morgonbön 08.10 fyra mornar i veckan. Ibland är vi fem-sex stycken men oftast två-tre men ibland är den som är där ensam. Vi tjuras dock att hålla på eftersom vi menar att Det skall bes till Gud på skolan varje dag - skit samma hur många som är där och ber*. 

Roten till det synsättet kan sägas vara tväggehanda. Dels handlar det om de tankar på kontinuerligt bedjande som till exempel uttryckts i förordet till den Tidegärdsversion som pryder den klickbara bilden, dels handlar det om en tanke som barndomskamraten Tobbe - har egen blogg med länk här till höger - uttryckte antingen under något av de första åren vi var präster eller rentav medans vi var teologistuderanden i Uppsala. 

Du Stigge! Det skulle bli väckelse om vi börja läsa Bibeln på mornarna! sade kamraten till mig.
Que! blev inte då mitt svar men jag hade nog den intetförstående framtoning som man några år senare kunde finna hos figuren Manuel från Barrzelååna i serien Pang i bygget. Jag begrep inget!
Jamen! fortsatte han. Vi läser Bibeln och ber på kvällarna - eller hur?
Hmmm. Jo. I bästa fall.
sa jag.
Vi läser Bibeln och ber på kvällarna så att om vi dör under natten kommer vi till himlen. Eller?
Hmmm. - märker ni mina intelligenta samtalsinlägg.
Vi läser alltså Bibeln och ber för att dö, med inriktning på döden, slutet.
Här Hmmm-ade jag inte ens.
Men - fortsatte han - skulle vi läsa och be på mornarna skulle det vara för att Leva!! För att börja. Och då kanske det skulle bli väckelse.

När jag för några år sedan återberätade detta för honom hade han inget minne av att ha sagt något sådant men var tllsammans med mig imponerad över den insikt som den/han som sagt detta uttryckt.


Du har verkligen en församling sade en av kommentarerna.
Så har jag inte tänkt men kanske ligger det något i att se det på det viset. Funderar vidare.


* En statistik följd av detta envisa småbedjande finns nämnd i inlägget kyrkofullmäktige - vad är det? av den 18:e mars.

Kommentarer
Postat av: Tessalisa

Gör inte så här mot mig! *blänger* ;-)
Först läste jag ditt föregående inlägg, inte igår utan idag. Sedan satt jag och jobbade som en snäll människa ska göra, innan jag skriver ett eget blogginlägg om att jag aldrig kommer att bli någon som ber och läser bibeln på mornarna och så "råkar jag" klicka in på din blogg igen och får läsa detta.
Jaja, så kan det gå.

(för övrigt så hoppas jag verkligen att ingen som läser bibeln och ber på kvällstid gör detta för att få komma till himlen om de dör...)

2008-04-03 @ 12:32:43
Postat av: Hanna

Det där med egen församling: Fler läser din blogg per dag än vad det ibland kommer på gudstjänsten en söndag.

2008-04-03 @ 15:34:51
Postat av: Madonna

Godmorgon, morgonandakten är inte förrän 8.00 så jag har en stund över...

2008-04-04 @ 07:34:51
URL: http://madonnas.bogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0