baldakinen uppe - del 3: något om effekten

Effekten blir att koret tippar åt höger!!
Kanske i flera avseenden...


Älvsby kyrkas kor är egentligen charmigt felvänt. Sett nerifrån kyrkan finns predikstolen till höger om altaret, inte till vänster som brukligt är*. Mitt emot på andra sidan finns både dopfunt och orgel. Mitt mellan dessa nämnda bastanta sidogrejer finner ögat ett fristående altare. Detta står alltså inte står kloss mot väggen men är sedan några år av anledning jag inte förstår dock draget extra nära väggen - alltså nästan så långt bort från folket som möjligt. Tidigare - när andra liturgiska ideal tilläts råda - stod altaret något närmare folket och syntes bättre.


Ett kyrkorum berättar alltid en eller flera historier, poängterar saker, kan till och med sägas ha en teologi. Utifrån detta skapar det visuella intrycket Altare - Predikstol en bild av hur förhållandet Bordet - Ordet eller Måltiden - Predikan är tänkt. Gamla medeltidskyrkor hade inga predikstolar alls eftersom de gudstjänster man firade ställde Mässan i centrum. 16-17-1800-tal innebär gigantiska predikoholkar från vilken Läraren - tillika Konungens och Guds talesman - med Ordet skulle tilltala och instruera den råa hopen, allmogen i vadmal. 1900-talets ny- och ombyggnationer, främst under seklets senare fjärdedel, har lyft fram altaren till att ofta bli nya helt fristående sådana nästan i centrum av kyrkan samtidigt som man bantat förkunnelseplatsens volym till mindre format, ofta rentav ersatt den med en enkel pulpet, en så kallad Ambo. Det kan alltså åtminstone i dessa avseenden konstateras att storleken har ansetts ha betydelse.


Baldakinen i Älvsby kyrka får till effekt att Ordets plats framhävs mer. Givetvis är det bra då Ordet är viktigt och Gud är stor. Den samtidiga effekten blir dock att Bordet blir förminskat i jämförelse då allt ju är relativt och ögat mäter skillnader. Och detta - att ensidigt pampa upp pratplatsen - förmedlar, även om man inte avser det, förutom ett budskap om Gud också ett budskap om mänsklig över- och underordning, om auktoritet och underkastelse, om herrskap och tjänstefolk. Det förstärker att pampar pampigt pratar på de pantade där nere.


Bordets budskap är ett motgift mot allt mänskligt pampvälde. Där delar alla på samma nivå samma bröd och samma bägare och Han som är pamparnas Pamp, konungarnas Konung och herrarnas Herre möter de utpumpade och ger sig själv och det Liv som bara Han kan förmedla till var och en som väljer att inte vara uppumpad utan i stället önskar pumpas upp.


Att baldakinen nu är uppe har sina rutiga skäl och sina randiga orsaker, sina motiv och sin moral. Den får också effekten att korets tyngd vickar åt höger och altaret till vänster om predikstolen reduceras. Min förhoppning är att detta kommer att kompenseras genom

  • att altaret flyttas in mot folket åtminstone den ½meter som är helt problemfri
  • att mässan firas med altaret mellan prästen (vänd mot folket) och församlingen
  • att man restaurerar den ordning som innebär att man i en kristen församling firar mässa varje söndag

* Detta och en hel del annat har sin bakgrund i kyrkans restaureringshistoria som i sig är ett intressant kapitel men faller utanför vad som i detta inlägg behöver berättas.


Kommentarer
Postat av: Fredrik Norberg

Förslag: höj altaret frân marken en aning: gör en mindre kortrappa "bakom" altarringen! Fira inte mässan mot folket, det är liturgiskt dumt.

2008-04-14 @ 12:00:01
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se
Postat av: bloggarn själv

Hmmm...
Jag föreställer mig att när Frälsaren instiftade mässan presiderade han vid bordet vänd mot lärjungarna för vilka han förkunnade att brödet vad hans kropp osv. Väl vetandes att celebranten inte ÄR Jesus men på något sätt har att avbilda Honom är det odumt att fira folkvänt - typ.

2008-04-14 @ 22:09:54
Postat av: Fredrik Norberg

Fast symboliken med att präst och församling tillber ât samma hâll är väl inte sâ dum? Dessutom blir prästen lite av en programledare när han är vänd mot församlingen...

2008-04-15 @ 14:42:19
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se
Postat av: bloggarn själv

Inte om prästen står med altaret mellan församlingen och sig själv...

2008-04-15 @ 20:29:37
Postat av: Fredrik Norberg

Jaja. Skönt att veta att facebook-gruppen "Ad orientem" samlar hundratals lovande ungdomar! 70-talets flumliturgi är pâväg ut: let's face it father Stig! =)

2008-04-16 @ 10:38:48
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0