baldakinen uppe - del 1: något om motiven

En predikstolsbaldakin är den typ av tak - ofta välvda - som finns ovanför predikstolar. Nu har en 65-årig sådan i faner monterats upp i Älvsby kyrka - som bilden visar.


Fult blev detta icke! Konserveringen och vården klenoden är också väl genomfört.
Det är motiven, moralen och effekten av hela härligheten som gör att jag djup beklagar att kyrkan nu invärtes ser ut som den gör.


Motiven


Vid biskopsvisitation 1998 hittades i ett kallförråd ett stycke predikstolsbaldakin och ett stycke hästdragen katafalkvagn - dock utan häst. Biskopen lär ha undsluppit sig ungefär: Den här bör ni ta till vara och sätta upp. Om sagda pinaler finns dock ingenting noterat i visitationsprotokollet. Där finns i stället mycket annat intressant som biskopen tyckte vad gäller utvecklingen och framtiden i församlingen. Några saxade citat i kursiv stil och mina kommentarer med raka bokstäver och ord :

  • Efter en kort rundvandring i (gymnasie-)skolans olika lokaler avslutas besöket med ett samtal, där skolans rektor och församlingens kyrkoherde är överens om att öka samverkan och samarbetet mellan skola och församling. Inget tydligt paket med åtgärder finns eller har funnits.
  • Eftersom församlingen nu har samtliga prästtjänster tillsatta räknar man med att öka arbetsinsatserna inte minst på ungdomssidan. OBServera motiveringen. Ingen präst av fyra är de senare åren vikt in mot ungdomssidan.
  • Biskopen ... betonar vikten av att nå ut till den stora gruppen kyrkotillhöriga - för närvarande 93,4 % - samt utmaningen att behålla alla dessa in på 2000-talet. Inga speciella åtgärder vidtas.
  • Kon­firma­tionssedens svaga ställning måste förbättras. ... Ett ökat samarbete med EFS kan vara en viktig faktor i detta arbete. Inget målmedvetet samarbete finns idag.
  • Måldokument för församlingsarbetet finns men är väl kortfattat och behöver därför ytterligare bearbetas. I snart två mandatperioder har jag tjatat om detta som faktiskt berördes redan vid visitation 8-10 år tidigare. Revisorerna har vid upprepade tillfällen ordat i samma sak.
  • Ekumeniken är en utmaning för kyrkorna idag. Kyrkohistoriskt kan man tala om det första årtusendet som "Tillväxtens tid" och det andra årtusendet som "Splittringens tid". Inför det tredje årtusendet ligger utmaningen i ord som "Enhet och Ekumenik". Här ser Biskopen inte minst ett utökat samarbete med EFS, som en viktig utmaning för församlingen. Inga initiativ till utökad ekumenik har tagits. Församlingens ekumeniska intresse och engagemang är näst intill obefintligt.
  • Pitedalens (numera Älvsby) Folkhögskola med Luleå stift som huvudman, är en naturlig samarbetspartner i Älvsbyn. ... här bör ett utökat samarbete gagna arbetet i både församling och folkhögskola. Inget organiserat kontinuerligt samarbete sker.

Församlingens Styrning (Kyrkorådet) och Ledning (chef eller chefer med ansvar) fick utifrån visitationen således en gedigen lista saker att åtgärda. Min uppfattning är att det enda fält där man förefaller att ha tagit uppmaningar på riktigt allvar var i den muntliga kommentaren om predikstols-taket samtidigt som man låtit de andra viktigare sakerna bero. Motivet att restaurera historien har alltså varit viktigare än lusten att skriva historia. Att titta tillbaka har varit viktigare än att bygga framåt. Vad gäller konservering av och restaurering till det förgångna har (c)-gruppen varit ivrigare än (s) men vad gäller framtiden - alltså mål och sådant - har ingen nomineringsgrupp egentligen varit het.


Så nu är den baldakin uppsatt som konstruerades i samband med renovering av kyrkan på 1940-talet och togs bort vid nästa renovering i skarven 60-70-tal och sedan dess inte saknats av någon. Och motivet var väl att man ville göra något, bygga något, visa ett resultat. Goda motiv som borde tillämpats på saker av vikt - se listan ovan.


Om moralen och effekten ber jag att få återkomma i senare inlägg.


Kommentarer
Postat av: Madonna

Håhåjaja... det var förstås det jag föll på. Glömde helt att intressera mig för byggnader och baldakiner. Mina visioner var samarbete med Folkhögskolan, kris och katastrof, barn och ungdomar men det hade man inget behov av. Den mest utsatta gruppen är tydligen pensionärer och åldringar och naturligtvis ruttnande predikstolar och avskavda kyrkbänkar!

2008-04-12 @ 10:04:45
URL: http://madonnas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0