bakvänd terroristbenämning

Jag har just läst ut en bra bok - bilden - där baksidestexten lyder:

Få namn ekar genom historien som Marathon, Salamis och Thermopyle. Västerlandet föddes på dess bloddränkta mark. Hade inte atenare och spartaner räddat Grekland från att bli en liten persisk provins, hade ingen demokrati kunnat slå rot och ingen Platon, Sokrates eller Aristoteles kunnat förmedla sin visdom till eftervärlden.
År 480 f. Kr bestämde sig en supermakt att en gång för alla krossa vad man såg som två små terroriststater. Persien var omåttligt rikt på soldater, guld och ambitioner. Athen och Sparta var fattiga och outvecklade stadsstater i ständig konflikt med varandra. Marathon är den fantastiska historien om hur dess invånare satte sig emot och besegrade Xerxes, konungarnas kung, den mäktigaste mannen i världen.
Tom Holland skildrar hela denna tidsepok i all dess glans: från Babylons tempelpräster till Spartas hemliga polis, från persernas kärlek till hängande trädgårdar till atenarnas förkärlek för prostituerade, från Darius - den värste mördaren och största politiska geniet i Västasiens historia - till Themistokles, mannen som räddade Västerlandet.


Boken är som sagt bra inte minst genom att den vänder perspektivet litegrand. Grekerna beskrivs som perserna såg dem - som terrorister - och deras seger kom mer att bestå i att de inte besegrades än att de faktiskt segrade. Alltså ungefär som när Hissbollah proklamerade sig som segrare efter israelernas senaste attak in i Libanon för något år sedan - man blev inte utslagen, alltså vann man.
150 år senare vann terroristgrekerna - men det är en annan historia.

Jag placerar inlägget under kategorin Studier även om jag inte pluggar historia utan mer läser för nöjes skull.

Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

Fader jonatan har återuppstått på bloggen http://kognitivdissonans.blogspot.com/

2008-04-09 @ 22:37:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0