arg på vädret - och kanske på annat

image262

Björkliden onsdag den 9 april 2008 på förmiddagen


Jag blir så arg på Vädret!! Alltså inte på vädret i sig då det båtar föga, alltså inte gör någon nytta, att låta humöret gå ut över vare sig sol, vind och vatten. Det jag är arg på är presentationen av vädret i vilken TV-kanal som helst. Irriterat mig har det alltid gjort men nu, när jag befinner sig nästan så långt norrut i folkhemmanet som det går att komma vill humöret brusa upp lite extra. Varför?


Jo - det är så att prognosören alternativt prognosösen som regel inleder sitt anförande med en allmän orientering om vilken besvikelse man känner över att det kommer snö i landet och avser då med landet givetvis inte hela landet utan bara den södra halvan. I och för sig kan jag väl köpa det, tillvand som jag är på den eviga Mälardalscentreringen som alltid har dominerat svensk verklighetsuppfattnng men det som sedan följer är egentligen ganska fantastiskt - som om Nils Horgersson faktiskt fortfarande var i livet!!!


Med start i trakterna kring Ystad arbetar väderhonan/väderhannen (genusmässigt korrekt uttryckt med plus) sig sakta norrut likt Akka, alltså Selma Lagerlöfs fiktivt litterära gås. Och som TV-tittare, ivrigt väntande på det väder som intresserar mig, blir jag en Nils-Holgersson-gestalt som bara har att följa med och vänta - utan vinkande kung när vi passerar Stockholm*. 


Att statsministern igår och kanske idag med sina nordiska kollegor befinner sig i Riksgränsen bara någon mil härifrån leder inte till någon ändring. Givetvis önskar jag inte en statsledarkult likt NordKorea eller VitRyssland där nyheterna alltid handlar om vad överhövdingen håller på med men som undantag vore väl vädret där Fredrik är en intressant vinkling - i alla fall nu**.


Dessutom: Vi läser faktiskt uppifrån och ner!! Då borde vi göra det med kartor åxå!! Eller!!


* Kungens farfar - alltså Gustav VI Adolf - medverkade i filmen jag och mina jämnåriga vid flera tillfällen under barndomsåren fick se för att bibringas kunskaper i fosterlandets geografi. Att kungen var med var unikt då det var den enda underhållningsgrej han medverkade i. Härmed skiljer han sig radikalt från sentida TV-soffe-intresserade kändisar och ledande personer.

** Att koppla väder till statsledning gjordes en gång av tant Vasti (omnämnd i inlägget prästmöte i Luleå 3 - deus grammatikalis av den 2:a september 2007). Hon var vi ett tillfälle rejält förgrymmad på vår Herre då det regnat vid konungens besök vid Storforsen - här gäller det Karl XVI Gustav.

Lite aktning borde faktiskt Herren visat! Han är ju i vart fall majestätet! var åsikten.

Men det är klart: tant Vasti var en för-post-modern människa vars relation till Gud var till en Gud på avstånd. Var detta obegripligt så läs det nyss inom () angivna inlägget.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0