lurigt är det - och blir det...

Jag är nu hemkommen från en tredagarssamling i Sigtuna. De som samlats var lärare från alla möjliga håll inom ramen för alla skolor och institutioner som utbildar människor för tjänst i kyrkan. Dylika pep-talk brukar ske varje höst och nu var det första i en serie om tre som har ett gemensamt övergripande tema: Hur skall vi fungera som utbildare för dem som har att tjäna i en kyrka som lever i ett pluralistiskt, mångfaldigt. sekulariserat samhälle?

Fatta att detta är intressant, nödvändigt och ganska laddat!!

Som jag ser det finns i kyrkan två olika svarsvägar inför frågorna kring pluralism, mångfald och sekularisering. I till karikatyr förenklad form kan dessa beskrivas sålunda:

Linje ett
Vi ställer oss nära det folk i allmänhet anser för att på så sätt tjäna dem som de önskar. Vi reformerar oss efter tidens krav både vad gäller lära, etik och verkansformer. I ett pluralistiskt samhälle måste kyrkan spegla denna pluralism.

Linje två
Vi profilerar oss till en röst i det pluralistiska samhället för att där stå som ett markerat livsåskådningsalternativ. Vi slår vakt om teologisk profil i lära och etik och i tillämplig grad också verksamhetsformerna. I ett pluralistiskt samhälle måste kyrkan vara tydlig.

Jag upplever att Linje ett (för närvarande) sätter agendan, riggar scenen, anger tonen och dikterar villkoren, är förankrad i kyrkans maktstrukturer och agerar som om den är Linje enda.
Linje två är svår att få tag i men hyser några som tar tag i diskussioner och söker komplettera eller motverka vad man menar vara tendenser på glid men har också ett flertal personer som tycker i det tysta eller tycker sig tystade.

Länkarna nedan innebär en viss korrigering av det jag skrivit.
Det verkar som Linje två börjar ge sig till känna. Linje ett finns.
Det kommer att bli anledning att återkomma i ämnet.

Denna bild är från en lektion idag med Svenska kyrkans grundkurs från ett försök att systematisera eller organisera argument i frågan om könsneutral äktenskapssyn. Utifrån bilden kan många infallsvinklar ges kring allianser mellan fälten, pådyvlade allianser osv. Återkommer kanske.


http://www.kyrkanstidning.se/nyheter/stiften_splittrade_internt_angaende_konsneutrala_aktenskap_0_3142.news.aspx
http://www.kyrkanstidning.se/nyheter/harnosand_sager_ja_till_samkonade_aktenskap_0_3165.news.aspx med fler länktips

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0