fotboll eller...

När domaren* i en fotbollsmatch blåser för full tid skiljs motståndarna åt på ett speciellt sätt. Segrarna går in i omklädningsrummet, tjoar och firar segern. Förlorarna samlas för sig till grämelse och slickande av sår. Detta sker dessutom utan att förlorarna delar segrarnas glädje eller segrarna känner sympati och ansvar för dem som förlorat. Man går alltså in i skilda världar - för såvida inte en spelare i motståndarlaget skadats mycket allvarligt och man av den anledningen kan känna sig lite bekymrad också för de andra.

Detta sätt att fungera är naturligt för fotbollen liksom idrotten över huvud taget. Det är dessutom relativt OK i de sammanhangen men blir förödande när det tillämpas på andra sektorer av mänsklig samlevnad och samverkan.
Så kom till exempel min dotter att under mellanstadiet uppleva frustration då voteringarna kring vad man skulle göra på klassfesterna alltid ledde till att samma 55% alltid tyckte att de bara skulle innehålla disco. Vinnarna körde utan hejd över förlorarna varje gång - något som givetvis fick minoriteten att tappa lusten till det gemensamma.

I politiken har också en glidning skett de sista decennierna. Förr sade alltid valets vinnare från val-vake-soffan att man skulle eftersträva breda lösningar eftersom man är hela folkets regering. Numera verkar man både föra och förorda en politik som gynnar enbart dem som röstade på den som vann.

Detta är allvarligt eftersom det i det mänskliga livet är så - undantag idrotten - att vinnaren samtidigt som segern firas också de facto oftast har förlorarens nederlag i knäet och behöver hantera detta. För att ta ett tydligt exempel: Efter ett fältslag där den segrande armén behåller fältet har den att förutom segern också att hantera ett antal fångar samt motsidans sårade soldater - i vart fall om man avser följa Geneve-konventionen.

Med detta i bakhuvudet kommer det att bli mycket intressant att se och uppleva hur kyrkdebatten om könsneutrala äktenskap kommer att avlöpa. De "olika lagen" börjar skönjas och uppställningen för match ta form. Kyrkans Tidning redovisar fakta under rubriken Så här ställer stiften m fl till könsneutrala äktenskap**:
 • Nej och Ja från Uppsalas Stiftstyrelse och Domkapitel
 • Ja och Nej från Linköping
 • Nej och Nej från Skara
 • Nej och Nej från Strängnäs
 • Ja och Ja från Västerås
 • Ännu inget svar från Växjö
 • Ja och Nej från Lund
 • Nej och Ja från Göteborg
 • Inget ställningstagande och Ja från Karlstad
 • Ja och Ja från Härnösand
 • Inget ställningstagande och Inget ställningstagande från Luleå
 • Ja och Nej från Visby
 • Inget ställningstagande och Inget ställningstagande från Stockholm
 • Ja från Svenska kyrkans unga
 • Inget ställningstagande från Församlingsförbundet

På andra platser i media*** kommer mer nyheter som fungerar som försnack till matchen. Jag tycker det går att ana en något kluven tendens mellan till exempel en del av biskoparna å ena sidan samt andra biskopar och flera förtroendevalda å den andra. Jag undrar vad en sådan åsiktsdelning kommer att innebära för matchförloppet? Kan det bli så - är det inte rentav troligt - att i nästa kyrkoval kommer de stora avgörande nomineringsgrupperna/partierna S, C och M att för att värva röster bjuda över varandra i könsneutralitet - gärna med kryddan: Stoppa mörkerkrafterna!!??

Och vilka som då vinner matchen kan ett barn räkna ut.
Men vad kommer att ske med förlorarna??
Lika lite som Luleåklacken - nu är det hockey - blir Skellefteåfans efter en förlustmatch kommer de som utifrån tro och teologi önskar att ordet äktenskap i kyrkan fortsätter att beteckna en tvåkönad relation att byta uppfattning.

Och vad gör då segrarna? Dricker skumpa eller vårdar förlorarna??
Om hur besegrade - i det aktuella fallet dessutom enligt skrivaren rättmätigt bestraffade - behandlas på den av många ansedda barbariska gammal-testamentliga tiden kan man läsa i Andra Krönikeboken kapitel 28, främst verserna 9-15.
Kan det vara nåt? Vem som än vinner?? 
 

* Kring detta med fotboll - kolla gärna släkten:
http://www.gd.se/Article.jsp?article=113076
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/allsvenskan/article816842.ab

** Ur kyrkans tidning:
http://www.kyrkanstidning.se/nyheter/intern_remiss_sager_ja_till_samkonade_vigslar_0_3194.news.aspx

*** Exempel på nyhet och analys:
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=143957
http://www.dagen.se/blogg/Default.aspx?categoryID=13 - rubrikerna Mer bränsle i debatten och Utred äktenskapet på nytt!


Kommentarer
Postat av: Madonna

Inte ett bekant ansikte nästan...när man kommer och hälsar på...tur att Astrid finns kvar, och städet och den goda maten....

2007-10-23 @ 20:23:01
URL: http://madonnas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0