filmen är bra


Jag har denna lördag tillbringat två timmar framför TV-apparaten betittande filmen om Luther. För vilken gång i ordningen jag gör detta vet jag inte, särskilt om man lägger samman mina "privat-tittningar" med de "tjänste-skådande" som uppkommit då filmen då och då använts på folkhögskolan samt till och med på läger med konfirmander.

Vara hur det vara vill med antalet gånger jag sett filmen så tycker jag fortfarande att den är sevärd. Skulle någon som läser detta inlägg ha den osedd uppmanar jag att vederbörande snarast täpper igen ett sådant blödande hål i sin allmänbildning - i vart fall vad gäller film.

Mer material om doktor Martin hittar man på http://sv.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther varifrån man sedan kan internetklicka sig vidare in i det oändliga.

Kommentarer
Postat av: SvBG

Instämmer till fullo! Filmen om Luther är mycket bra och sevärd! Tillhör allmänbildningen.

2007-10-14 @ 06:49:47
URL: http://www.svenbertilgrahn.se
Postat av: Madonna

Så märkligt, jag har den just i min hand och skall se den idag. Lånat den av en vän för ett par dar sen. Skönt att bygga på allmänbildningen.
Från det ena till det andra.... I det sammanhang jag
för tillfället är så har vi i grupp bearbetat trosbekännelsen och försökt tränga in bakom orden. Mycket intressant och givande men vi stupade på " en helig, allmännelig kyrka, de heligas samfund.."
Vad betyder det?

2007-10-14 @ 11:26:12
URL: http://madonnas.blogg.se
Postat av: bloggarn själv

"en helig allmännelig kyrka"
betyder att kyrkan är en - inte flera - och för alla - inte för isolerade grupper av likasinnade. I nyöversättningen föreslås "allmännelig" lämnas oöversatt och alltså stå "katolsk" eller uttryckas med ordet "universell" Det ger en idé om vad det handlar om.
"de heligas samfund"
lyder på latin "communio sanctorum" eller något sånt, alltså gemenskapen eller samhörigheten av de heliga - alltså de döpta.
"en helig, allmännelig kyrka = de heligas samfund" blir därför sättet att uppfatta meningen - så somjag fattat det.
Se gärna http://luk.se/Augustana.htm#VII

2007-10-14 @ 12:17:20
Postat av: Madonna

Tack magistern, jag återkommer gärna om jag får nya frågor om det går bra?

2007-10-14 @ 16:50:28
URL: http://madonnas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0