praha VII - kutna hora

image179

Detta är det sjunde blogginlägget om resan till Prag.

Inläggen utifrån resan har snarlika rubriker: Praha + en romersk siffra.


Onsdagen den 31:a blev tisdagens raka motsats i flera avseenden. Ingen tid alls var vikt för organiserat gemensamt arbete utan det blev i stället en koncentrerad turistdag då vi turistade hela tiden och då företrädesvis utanför Prag.


Om morgonen gick resan med buss några mil till en glas- och kristallfabrik där vi fick se hur man blåste, gjöt och slipade kristall. Vi fick inte ha med kameror eller fotografera någonting alldenstund hela tillverkningsprocessen var hemlig så den enda bild jag fick genom telefonens fotofunktion är den vidstående som förtecknar ortens offer för fascismen. OBServera platser och tidpunkter.


Arbetsmiljön i glasbruket och sliperiet lämnade en del övrigt att önska. Den skämtsamma misstanken kom i arbetslaget att besöket hade som underliggande avsikt att vi skulle sluta finna anledningar till att klaga för egen del. Efteråt gjordes en paus med besök i glasbrukets presentaffär inne i staden och jag fick tillfälle att strosa runt i en vanlig stad - inte ett turistiskt centrum som Gamla staden i Prag - för att få en liten inblick i hur folk faktiskt lever. Jag konstaterade att det finns både gamla människor och barn.


Kutna Hora - ett annat namn är Kuttenberg - var en gång i världen Böhmens andra stad i storlek. Resan gick dit och vi fick veta av en annan gajd än hon i Prag att munkar hade kommit till området tidigt (redan på 1000-talet) och efter ett tag hittat silver. För brytningen av metallen inkallades sedan tyska bergsmän som stod i ledningen för en blomstrande stad på 1300-talet. Då kom bergsmännen att som motvikt till den till klostret knutna församlingskyrkan börja bygga en egen kyrka tillägnad S:ta Barbara som är bergsmännens skyddshelgon. Bilden invid är tagen inne i den kyrkan. Gajden som hade en mycket speciell röst - idrottskunniga i arbetslaget sa att idrottskvinnor som brukat dopa sig ibland får den sortens tonfall - berättade att på 1400-talet tog silvret slut och att stadens därför började gå bakåt. Detta gjorde att kyrkbygget stannade av för att återupptas på 1800-talet - precis som för katedralen på slottsområdet i Prag.

Nog var detta med silvret sant men det är nog inte hela sanningen!

Det som samtidigt hände men som gajderna noga teg om var den reformation och det näst intill nationella befrielsearbete med tillhörande krig som alltsammans hade sitt ursprung i reformatorn Jan/Johann Hus. Hussiterkrigen kom ju att innebära att maktstrukturen i Böhmen - alltså Tjeckien - stuvades om så att tyskarna tappade ledningen till tjeckerna själva och att detta tillsammans med krigen i sig faktiskt är orsaken till den ekonomiska tillbakagången. Hussiterkrigen - och det en tid senare grymma Trettioåriga kriget som började med en fönsterutkastning i Prag 1618 - förödde landet så grundligt att det efter freden i Westfalen 1648 och återkatoliceringen tog landet 150 år att någotsånär hämta sig - och då åter med tyskar i ledningen.


Gajden gjorde sitt jobb som är att berätta sanningen för dagen som givetvis inte är så kul om man skulle beskriva det nuvarande sekulariserade Tjeckiens historia som den i ganska stor omfattning också var: tjeckerna själva stod för det enkla manuella arbetet på landsbygden, tyskarna stod för utbildning, ledning och ekonomi, judarna stod för intellekt och kultur och religionen spelade hela tiden en mycket stor roll.


Wikipedia på engelska innehåller mycket material. Här är några länkar:

Om Kutna Hora: http://en.wikipedia.org/wiki/Kutná_Hora

Om Jan Hus: http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Hus  

Om hussiterkrigen: http://en.wikipedia.org/wiki/Hussite_Wars

Om Prag: http://en.wikipedia.org/wiki/Prague


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0