humandekiker och porr-kanals-hotell

Rubriken innehåller ett nytt ord.
Jag har inte sett det tidigare och givetvis finns det inte i Svenska Akademiens Ordlista (SAO). Och fattas bara annat då SAO-parollen snille och smak definitivt inte präglar humandekikerna. 

Jag besökte idag hemsidan http://www.humanisterna.se/.
Där fann jag rubriken "Mörkermännen har fel om bibeln". Kvickt och klickt hamnade jag på tidningen Expressens debattsida http://www.expressen.se/debatt/1.661483.
Där gör humandekikerhövdingen Sturmark på sedvanligt sätt allt han mäktar för att sänka nivån på livsåskådningssamtalet. De kommentarer som sedan följer är ju bitvis så låga att Glocalnet når astronomiska höjder i jämförelse.

Humandekikernas frustration framför alla andra verkar vara att en av de egna medlemmarna också i fortsättningen kan hamna i ett hotellrum där en Bibel finns att tillgå. Samt Koranen och annat i receptionen - så länge inte någon utanför hotellkedjan sponsrar Koranen i alla rum. Skulle detta sista ske vore det bara bra. Islamofobin skulle minska om fler läste Koranen.

Men nu finns Bibeln där - tillsammans med porren. Porren verkar Sturmark inte förarga sig på och den är ju faktiskt det grundläggande skälet till att kyrkan i många sammanhang valt andra hotell än Scandic - bojkottat om man så vill.

I "diskussionerna" Sturmark med flera för i monologen form används ofta ord som vidskepelse, sagobok osv och det görs på ett nedlåtande sätt - ungefär som när jag medvetet väljer ordet humandekiker. Det ordet kommer jag inte att använda mer eftersom jag egentligen inte gilla att man medvetet nedvärderar dem man samtalar med eller talar om. Humanister - eller det äldre human-etiker - är bättre benämningar eftersom det är deras egna. Ord som övertygelse och grundval skulle i humanisternas munnar på motsvarande sätt innebära att man visar de människor som har andra åsikter respekt - även om man inte gilla åsikterna.

I nuvarande samtalston - och detta är det paradoxala - fördummar och förlöjligar, nästan demoniserar Humanisterna dem man upplever vara ideologiska motståndare. Och den vecka det blev humant, intellektuellt, vetenskapligt och upplysningsmässigt att göra så måste det ha varit två torsdagar.

Kom upp ur sandlådan Sturmark!

Kommentarer
Postat av: Pär

Kan man få en liten etymologisk förklaring till humandekiker?

2007-05-06 @ 21:15:39
Postat av: bloggarn själv

OK - fast detta är krystat.
Human-etiker är ju det lite äldre korrekta namnet.
Dekadent - om en person - kan ju slarvigt formuleras som att "någon är på dekis".
Några som är "på dekis" blir väl rimligen i organiserad form då "dekiker".
Ljudlikheten med orginalet var bara för frestande.

2007-05-07 @ 13:36:50
Postat av: SvBG

Bra att få denna förklaring om humandekiker. (Modell: minns var ni läste det först). Men jag håller dock med om att det är bäst att inte sänka sig till att medvetet nedvärdera motståndarlaget.

2007-05-07 @ 23:07:52
URL: http://www.svenbertilgrahn.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0