förstamaj

Dottern i Umeå ringde just.
- Jag har sett mitt livs första förstamajdemonstrationstalarstolsvattenkaraffpåfyllare!! ropade flickebarnet i telefonen.
- Är du säker på att det inte var ett förstamajdemonstrationstalarstolsvattenkaraffpåfyllar-assistentsbiträde? undrade hennes ömme fader. - Nej - blev svaret. - Men det vara bara en plastmugg han fyllde!

Det är alltså första Maj. Och demonstrationer demonstreras av skilda skick och fasoner.

S-partiet paraderade mitt på dagen förbi det korv- och fika-stånd som yngste sonens klass satt upp för att av sina medmänniskor vigga slantar till sin skolresa. Ett kort tåg vandrare med långt liv levt om man får uttrycka det halvpoetiskt. Ungdomar i arbetslös ålder samt många andra som drabbas av den nya regeringens robbing-flott-politik lyste med sin frånvaro. Gissningsvis var de hemmavid kurerandes bakfylla som mediarapporterad stökig Valborg rimligen medfört.
- I Uppsala, i vår ungdom, var man ut på första maj i alla fall, fast man var bakfull konstaterade madammen när vi senare över en kaffekopp diskuterade det låga politiska engagemanget nuförtiden.

Vid mötet i parken med tal och grejer var fler med. Medelåldern var dock fortfarande hög, uppvägd dock av ungdomarna i samhällets brassorkester som ackompangerade tillställningen bland annat med en marsch som i melodislingorna påminde om den gamla slagdängan Så gick det till när farfar var ung.

Årets förstamajmärke föreställer Sten Andersson. Det var en bra karl men partiet behöver hitta förnyelse framåt, inte samlas kring ikoner av avlidna helgon. Det behövs förnyelse - inte minst i kommuner som vår där man har egen majoritet.

4-kantens motorcyklister demonstrerade sina anabola mopeder genom att fylla hela den avspärrade Storgatan med knarrar värda sammanlagt flera miljoner. Deras ankomst under rundresan Luleå-Boden-Älvsbyn-Piteå-Luleå-osv tills alla är hemma igen var anledningen till gossens klass serviceinriktade insamlingsverksamhet. Till den demonstrationen kom mycket publik och det var rusch i korv-och-kaffe-komersen.

Valborgsmässokvällen förflöt alltså utan vårtal från min sida. Det strävsamma paret jag ingår i cyklade en tur, beskådade askhögen efter Lions-brasan samt besökte en annan maj-brase-plats vid EFS sommargård Lillstrand. Där var det - glädjande - som att hamna i FN. EFS-föreningen har goda kontakter med invandrare och flyktingar från alla möjliga länder och många av dessa var samlade. Kul.

PS: Förstamajdemonstrationstalarstolsvattenkaraffpåfyllare är ett ord jag plågade mina barn med när de var små. Det är också ett exempel på svenska språkets oanade möjligheter att konstruera sammansatt ord. Grammatiskt är detta, har det sagts mig, mycket knepigt för invandrare att lära sig men som inföding har jag funnit det vara ganska praktiskt och uttrycksfullt. DS.

Kommentarer
Postat av: Pär

på ovanstående länk kan man se vad folk ägnade sig åt under Valborg i Uppsala. Eller sista april som det tydligen ska heta på uppsalaitiska. Man åker alltså nedför fyrisån i diverse fantasirika kreationer. Några av mina pastoralinstitutsklasskamrater (också ganska långt ord) byggde en flotte kallad tvivel, sponsrad av PIUS och med prästutbildningen på en banderoll med sig. Själv utsätter jag mig inte för sådant, eftersom det ofelbart leder till brutna ben för mig.

2007-05-01 @ 17:52:55
URL: http://picasaweb.google.se/parbring
Postat av: Torbjörn Lindahl

Undrar om det inte är jag eller tvillingbrorsan som är anledning till att du kan den fina titeln "Förstamajdemonstrationstalarstolsvattenkaraffpåfyllare" ??

Hur som helst såg jag ingen sådan för jag åkte motorcykel. Befann mig alltså i ca 20 min på Storgatan i Älvsbyn men såg inte dig. Däremot träffade jag en annan gammal klasskompis till oss från grundskolan: Leif, som bodde vid panncentralen, om du minns honom. Också MC-förare.

Som sagt kanske inte så många demonstranter numera på första maj. Men det är ju i alla fall lite fler de år då vi har borgerlig regering. Så då kan ju jag som gammal ärkeborgare berömma mig över att jag bidragit till förbättring av folkhälsan genom att ett gäng gamla gråsossar får anledning till en promenad.

Torbjörn

2007-05-03 @ 11:01:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0