tanke till en länk

- En av de allvarliga saker som jag ser i vårt stift, det är att förhållandevis få präster engagerar sig i konfirmandarbetet, säger biskop Hans-Erik Nordin, som tycker sig se att barn- och ungdomsarbetet har fått allt lägre status bland präster.
Han refererar resultatet av en enklare undersökning i stiftet. Tendensen visade att färre präster än pastorat var involverade i konfirmandundervisningen.
Räknade man dessutom in barn- och ungdomsarbetet så var bara runt tio procent av prästerna engagerade.

- Det är en fara när prästerna inte tycker att det här är kul. Så frågan är: varför lockar det inte? Det har ju med den fundamentala uppgiften att göra, att följa upp dopet?

Citatet är från en av förra inläggets länkar - den som fungerade först på kvällen.

Biskop Nordin ställer bra frågor. Avgörande frågor.
Men vad är svaren?

Man kan säkert hitta en bukett med svar. Först några snälla:

Konfirmand- och ungdomsarbete innebär kvälls- och lägerverksamhet, obekvämt för familjen och ganska dåligt ersättning. Detta är en reell faktor som påverkar prästers lust till de verksamheterna. Det är till och med så att detta drabbar de kvinnliga kollegorna hårdare än de manliga eftersom - och här skiljer sig inte prästfamiljer radikalt från andra - kvinnor har/tar större ansvar i det egna hemmet.
Det är det kyrkliga nedslaget av folkrörelsernas generella kris - så det måste nog vara så...Men så till något mer allvarligt/elakt/giftigt:
Präster verkar inte ha fattat sitt uppdrag!!!Biskopen säger ju detta i citatet: Det har ju med den fundamentala uppgiften att göra,
Är prästerna är inte intresserade av den fundamentala uppgiften? Vill man inte arbeta för att människor skall komma till tro och växa i tro? Vill man det måste man ju jobba också när det är/känns motigt!

De ungdomsledare jag utsattes för som tonåring umgicks med oss tonåringar till kl 22 på torsdagskvällarna och inemot 23 på fredagar. De reste med oss (eller i vart fall skjutsade oss) på läger och stärre sammandragningar. De arbetade efter hockeylegenden Rolle Stoltz devis: Det måste göra ont att spela hockey.

Vid ett sammanträde med en större grupp på stiftsnivå för ca 15 år sedan ställdes ungefär Nordins frågor men på följande sätt: Vad var det som gjorde att vår ungdomstids präster var så engagerade i jämförelse med nu? Tystnaden i rummet var påtaglig. En teaterviskning hördes: De hade funnit Jesus!
Lite småskratt hördes i rummet. Vid fikapausen sade en till mig: Jag är pinsamt rädd du har rätt.

Präster vill inte ha konfirmander
sägs det. Jag har också hört sådant.
Vaddå vill?? Att jobba är inte främst att göra det man vill. Det är att göra vad man ska!!

Kommentarer
Postat av: Britt-Marie

Kul att hitta till din blogg och så vansinnigt kul att du bloggar.Skarp iaktagelseförmåga och ett språk som slår de flesta.Intressant och jag ser fram emot nästa bibelträff när du får lära oss mer om Bibeln./Britt-Marie Igebjörk-Lindberg

2007-03-09 @ 19:59:21
Postat av: Bodil

Ett ord i rättan tid är som guldäpplen i silverskål.
Visst är det väl så det heter....

Bodil

2007-03-10 @ 12:02:51
Postat av: Svenne

Hej broder Stig.
Ett tag sedan sist.Har väl inte varit aktiv bloggare på länge men gjorde ett försök för ett tag sen.
Däremot intressant att ta del av dina inlägg som är rakt på pang på rödbetan...Ja som sagt mycket allvarliga saker som händer o sker i vår kyrka, men fortsätt att våga sätta ner foten du Stig vilande på den sanna hörnstenen. Själv försökte jag med detta men blev inte godkänd på Vårsta av de skriftlärda och kloka......

2007-03-12 @ 13:18:22
URL: http://svenolofsnellman.blogg.se
Postat av: SvBG

Så fruktansvärt klockrent att det är fruktansvärt...

2007-03-13 @ 19:54:45
URL: http://www.svenbertilgrahn.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0