oas är ett nätverk och tystnad råder...

Förra veckan hölls OAS-möte på orten och om det kan väldigt mycket sägas, framför allt med tanke på att det också kommer att hållas ett möte nästa sommar - i vart fall preliminärt. Möjligen blir detta inlägg ett i en rad inlägg kopplade till OAS-konferensen och dess betydelse på orten.

OAS är ett nätverk av människor med vissa idéer och visioner.
Nätverk - det betyder att man inte är organiserad som en folkrörelse eller på ett annat sätt med demokratisk och representativ struktur. Det är i och för sig inget märkvärdigt i sig och det finns många idé- och aktionsrörelser som är organiserade i nätverk - med det är klart att det lätt uppkommer något av ett demokratiskt underskott i sådana sammanhang.
Nätverk blev också organisationsformen för det lokala engagemanget när det gällde att förbereda och genomföra OAS-mötet. Alla intresserade inbjöds och allas engagemang togs - i teorin - emot lika. Styrkan i detta var att det var fritt fram för dem som brann för tanken. Svagheten blev att de olika kristna församlingarna och grupperna på orten inte som församlingar och grupper blev - eller utmanades att bli - delaktiga.

Officiellt låg församlingarna och grupperna lågt men många av dears medlemmar engagerade sig - framför allt vad gäller medlemmar i EFS och frikyrkorna. Dels engagerades de som mötesvärdar och funktionärer, dels var än fler av dem med vid olika gudstjänster och annat. OAS-mötet kom därför att bli en gemensam erfarenhet för många i bygden som bekänner sig som kristna - och det är viktigt inför framtiden.

Förra året och året dessförinnan var Boden platsen för OAS-konferensen i norr. I de sammanhangen bevakade givetvis media evenemanget eftersom det är medias uppgift att bevaka evenemang som samlar 600-1400 människor. I fjol märktes också i media protester med anledning av mötet. Inte så att man protesterade mot mötet i sig men då många av de ledande gestalterna inom OAS-nätverket tillhör den minoritet i Svenska kyrkan som inte vill betjänas av kvinnliga präster ville uppenbarligen andra göra en markering - den kom i form av en namninsamling.
Året innan - som var kyrkovalsår - var det på samma vis men starkare. Då demonstrerade kyrkovalskandidater utanför kyrkan i Boden under parollen "Ut med ökenråttorna!". Vad man avsåg med den benämningen blev aldrig klargjort i den bitvis ganska ledsamma debatt som följde på lokaltidningens insändarsida och på sossarnas hemsida på nätet.

I år har inget märkts i media!! - av protester alltså!!
Givetvis har media gjort sitt jobb och bevakat evenemanget med nyhetsartiklar - se länkarna.
Ingen har dock valt att protestera. Det är bra.
Vissa har valt att passificera - sig själva och dem som ser en som sin ledare. Det är mindre bra.

http://www.pitea-tidningen.se/artikel.aspx?artid=71479&arkiv=False
http://www.pitea-tidningen.se/artikel.aspx?artid=71478&arkiv=False
http://www.pitea-tidningen.se/artikel.aspx?artid=71651&arkiv=False

Kommentarer
Postat av: Madonna

NSD och Kuriren har då varit helt tyst. Den stora gemenskapen i OAS är väl för dom redan invigda inte för vanligt folk, typ.
Själv har jag aldrig känt mig så ensam och udda i nåt sammanhang som på OAS-mötet ifjol. Därav min frånvaro i år.

2007-07-20 @ 19:31:39
URL: http://madonnas.blogg.se
Postat av: bloggarn själv

Berätta gärna "Varför" och "Vad som gjorde detta".

2007-07-20 @ 21:20:54
Postat av: Madonna

Vet inte om det lämpar sig på bloggen... Jag vill undvika att kritisera folk som är "uppfyllda av anden". Skall fundera på saken....

2007-07-21 @ 15:37:34
URL: http://madonnas.blogg.se
Postat av: bloggarn själv

Du kan mäjla mig om du vill - på folkhögskolemailen.

2007-07-21 @ 19:09:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0