inte kyrkor - syn på dem man talar med

Så har vi då fått veta att vi som är protestanter inte är kyrkor utan något annat - däremot inte vad. Det är Vatikanens troskongregation som kommer med det uttalandet. I och för sig är det väl inget nytt - bara lite trist.

Ännu lite tristare är den strategi man från Rom vill tillämpa i samtalet med protestanter och andra. Det blir inte ett givande och tagande eller ens om en gemensam ambition att tillsammans gå framåt till större samsyn. I stället menar man att dialog bara är konstruktiv om deltagarna visar trohet mot den katolska identiteten.

I klartext betyder detta: Vi har inget att lära! Vi låter oss inte påverkas!
Och i praktiken hör många protestanter: Underkasten eder!!

På OAS-mötet igår kväll predikade - eller ännu mer exakt undervisade - den katolske biskopen Arborelius ett månghundratal käcka protestanter. Merparten av dessa återfinns i samfund och rörelser som, när det kommer till kritan, ger dopet, nattvarden, bikten, ämbetet och mycket annat nästan ingen avgörande betydelse alls. Undervisningen, som bland annat tog upp den kristna synen på arbetet - något viktigt eftersom det tar en så stor del av en människas tid - var god, mycket god. Det var som att läsa Luthers tankar om kallelsen - något som visar att Luther var en god katolik.

Det vore trist om avståndet nu skulle öka mellan katolska kyrkan och protestanter av olika sorter och dimensioner. Vi skulle då komma att framledes missa sådana goda ord eller ställa oss avoga till dem - typ.

http://www.kyrkanstidning.se/nyheter/-protestantiska_samfund_ar_inga_kyrkor-_0_2402.news.aspx
http://www.kyrkanstidning.se/nyheter/besvikelse_over_katolska_kyrkans_uttalande_0_2405.news.aspx

Kommentarer
Postat av: Fredrik Norberg

Jag blev djupt irriterad när jag läste om Troskongregationens dokument, som sagt är det inget nytt detta, men det är en skärpning av vad som sades vid Vaticanum II. Det är dags att Rom kollar upp sina egna medeltidsheresier och funderar lite på giltigheten i sin(a) succession(er) i ljuset av ärvda biskopsstolar, barnkardinaler, krigarbiskopar och osv...
(För att inte tala om medeltidspåven som gick så långt att han kallade sig själv Gud)

2007-07-13 @ 23:18:49
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se
Postat av: Emilius

Oj oj oj... Fler irrelevanta amsagor? gärna hämtade ur antikyrkliga 1700-talspamfletter? Himmel... Barnkardinaler... Säkert ett otroligt pregnant argument som kardinalerna Manning & Newman hade förbisett...
Nej, uppriktigt sagt... mina herrar, är det då omöjligt att förbli gentlemannamässig också motståndare emellan?

2007-07-16 @ 16:38:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0