pluggo-holic

Förlåt att jag tjatar om mitt pluggande!
Det verkar som om det "märkt" mig mer än jag trodde det skulle göra.


Nu har jag i alla fall åxå städat datorn och säkerhetskopierat det jag vill behålla.

Vi har varit flera som magistrat ungefär samtidigt och bytt idéer och resultat och det har gjort att jag helt plötsligt befann mig vara intresserad av sådant jag inte alls tänkte mig att någonsin vara intresserad av. Följande uppsatsämnen som andra har levererat har jag fått ta del av:

  • Jean-Louis söker kärleken – en psykologisk betraktelse över Erich Rohmers film Min natt med Maud. Om jag minns rätt var det frågan om en filmanalys utifrån ett tänk baserat på Jungiansk psykologi. Hon som gjorde detta hade tidigare gjort ett liknande arbete utifrån litterär text - i det fallet Gamla testamentets berättelse om Elia och Elisha. Den uppsatsen fick jag också.
  • Far, uppfostrare och despot eller mor, kärlekspartner och vän – en undersökning av gudsmetaforer i svenskyrklig predikan 1993-2003. Kamraten hade bett kollegor skicka in predikomanus och analyserat innehållet i dessa utifrån några kriterier.
  • Trådar av tro och liv – ej förspilld kvinnokraft. Handlade om hur man kan uppfatta symbolik i motiv på textilier - brudkuddar, dophättor etc - som i hemmen utformats för att finnas med vid bröllop, dop etc. Kanske det ämne av dessa som vid första påseendet skulle lämnat mig kallsinnig. Oerhört intressant!!
  • Höga Visans exeges. Den enda som förutom jag själv arbetat med bibelvetenskap och alltså anfallit Bibelmaterialet direkt. Syftet var att undersöka sambandet mellan Höga Visan och Sumerisk kärlekslyrik. Medför att jag skulle kunna sammanställa en (knappast användbar) bibelhebreisk gloslista över runda ord.
  • Towards Collaboration in Bako – a Narrative Documentation of the Process that led to a Unique Collaboration within the Bako Project of EECMY. Frågan är om kamrater som, utan att ha engelska som modersmål, skriver på engelska skall räknas som kamrater. Undersökningen gällde ett EFS-missions-projekt i Etiopien som bland annat finansierades med tvål- och bostförsäljning. Intressant att nu få reda på vad barndomsnasandet egentligen innebar.
  • Kristologi och bibelsyn hos KG Hammar och John Shelby Spong. Gav god inblick i teologin hos en vars teologi jag ibland ställer mig tveksam till samt hos en annan som enligt min mening stod i näskön när man delade ut teologiskt omdömesförmåga.

Andra som deltar är inte klara än.

Däribland en som skall grubbla över synd- och forsoningsbegrepp hos Boenhöffer, CS Lewis och Bo Giertz, någon jobbar med den gamle ärkebiskopen Ruben Josefsson som teolog, en annan med Per-Olof Sjögren. Religionspsykologi och själavård är på tapeten för en norsk kollega som deltar och nu i januari skall författaren CH Chesterton läggas fram i uppsatsform.

Jag hoppas få kunna ta del av alstren även om jag inte kommer att vara på seminarierna.


Föreläsningar har jag givetvis fått avnjuta. Avsikten med dessa har dels varit att ge inblick i problem- och metodfrågor när man forskar, dels att ge impulser till allt möjligt. Ur minnet kan redovisas några:

  • Mantelmadonna i Övertorneå kyrka - blev en artikel i tidskriften Signum - länk nedan.
  • Om olika sätt att i bilder framföra och betona ett budskap.
  • Om hur man skriver vetenskaplig text - vid flera tillfällen.
  • Inslag i nutida mexikansk kultur och andlighet från Aztecernas gamla religion.
  • om att skriva om kyrkofäderna.
  • Hur gudsnärvaro uttrycks i den nu gällande kyrkohandboken.
  • Den nye påven Benedictus XVI.
  • ...och fler som jag nu inte minns.

Ska du doktorera nu? frågar en del.
Nej! Nejnejnejnejnej!! Nej och åter Nej!! är svaret.
Skulle jag gå vidare i det jag är intresserad av behöver jag - förutom att grekiskan måste bli mycket vassare - en flytande engelska, och det är väl OK. Men dessutom behövs fungerande tyska (som jag aldrig läst) och franska. Franska stod på schemat under högstadiet samt ett år på gymnasiet och idag har jag förmågan att räkna till tio på språket ifråga. Anständig hebreiska skulle inte skada heller.

Så vad gäller formella studier ger jag mig.
Vad gäller reella studier funderar jag på vad jag skall göra.
Pluggo-holic har jag blivit!

http://www.signum.se/signum/template.php?page=read&id=2754


Kommentarer
Postat av: Victoria Svärdh

Hej Stig! Vad kul att du är klar - gratulerar!Det vore jättekul att få titta på din uppsats. Du får hemskt gärna mejla över den, om du har lust. Själv pluggar jag pastoralteologi samt 2 exegetikkurser just nu - jättekul! Skrev tenta i hebreiska i lördags, och det känns som att det gick bra. Men det finns sannerligen inga genvägar när man läser språk, det att bara att läsa som gäller!
Allt gott!/ Victoria Svärdh

2007-01-15 @ 09:56:46
Postat av: madonna

Grattis och jag instämmer med föregående inlägg. Vore kul att få ta del av den. För övrigt har jag nog samma sjuka,typ pluggo-holic fast jag inte visste att det fanns nåt sånt. Men det är bara att erkänna...... jag är fast också.
Nån last får man väl ha eller?

2007-01-15 @ 18:09:04
URL: http://madonnas.blogg.se
Postat av: bloggägarn själv

Victoria!
Jag har inte din e-post-adress men när jag får den kan jag skicka uppsatsen.
Du har rätt: Det finns inga genvägar vad gäller språk - bara uppförsbackar.

2007-01-15 @ 20:09:39
Postat av: Victoria Svärdh

Eftersom jag inte har din e-mailadress heller, skriver jag min här på bloggen...

[email protected]

Jag ser fram emot att få läsa din uppsats!

2007-01-19 @ 10:47:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0