lite runt - och lite trångt

Väl hemma från Skärtorsdagens mässa kollade jag lite runt på nätet.

När jag gör sådana ronder brukar jag besöka debattsidan Brännpunkt på Svenska DagBladets hemsida www.svd.se. Idag var där en artikel, inte utan poänger men lite överdriven, om kristofobin i Sverige. Bland blogg-kommentarer till denna fann jag en kommentar om att hotellkedjan Scandic i religionsneutralitetens namn plockat bort de av Gideoniterna utlagda gratisbiblarna från sina hotellrum. Länken i slutet av detta inlägg går till bloggkommentaren och via den kan man mäjla till Scandic-ledningen. Gör det!

En annan sjuksäng på min rond brukar vara www.kyrkanstidning.com. När man i ett blogginlägg klistrar in länkar till artiklar i den tidningens webbutgåva blir det alltid estetiskt lite uggligt eftersom länknamnen är långa som halva fjolvintern. Ändå finns en i slutet av detta inlägg. 
I den artikel som den länken går till tar man fasta på att biskoparnas aktuella tveksamhet till tankarna på en könlös äktenskapslagstiftning inte i samma utsträckning delas av kyrkoherdarna i Svenska kyrkan. Det kan väl vara intressant men jag får en känsla av att det här ligger en uggla begraven. En stor del av Kyrkans tidnings läsare - eller åtminstone adressater - är förtroendevalda i Svenska kyrkan som får blaskan medelst kollektivprenumeration. De förtroendevaldas moderpartier är på det stora hela taget de som i statligt sammanhang ligger bakom tankarna på en ny äktenskapsdefinition. Jag får en krypande känsla av att Kyrkans tidning lite desperat söker leverera det man gissar att den kyrkopolitiska läsekretsen önskar få läsa - tankar på att biskoparnas linje kanske inte är representativ.
Lite politisk-korrekt-panik alltså. Om det egentligen är så vet jag inte - men jag anar hundar i mossen*.

Dagligen går också ronden till http://fredriknorberg.blogg.se/. Den bloggen skrivs av en hängiven småarg gosse som läser teologi i Lund. Vi är personligen bekanta och jag läser med intresse hans stundom träffande analyser och med ett varierat intresse de kommentarer och den debatt som hans inlägg ibland ger upphov till. Att den stackars pojken dessutom läser hebreiska gör att mitt hjärta slår ett och annat dubbelslag både av ömhet och skadeglädje. 

Vid en annan rundtur idag blev det lite trångt - på Konsum.

Skärtorsdagen - samt andra veckor vanliga fredagar - innebär att det handlas mat för hela helgen och när familjens kundvagn nalkas kassan en dag som idag är den rågad - och då menar jag rågad.
Så var det dock inte idag ty Konsum har bytt kundvagnar! Nya stora breda schabrak som som bara kan fyllas om man köper extra mycket jox man inte alls tänkte handla. Och det är bara det ena problemet. Det allvarligare är att om man rattar sin vagn mellan skeppet med olivoljor och annat kladd å ena sidan och oliver, konserverade kikärtor och annat å andra sidan och samtidigt får ett möte med en annan kund gömd bakom sin vagn är det lögn i lådan att klara den trafiksituationen. Mötet kräver maximal uppmärksamhet och total till-höger-hållning. Ändå är risken överhängande att man sveper ned en och annan burk konserverade rödbetor i stengolvet. 
Kör man dessutom sin vagn på jakt efter konserverad annanas och inte långt därifrån finner personer som stannat sina slagskepp och står och snackar blir framkomligheten likt Stockholm  i halka.
Hur man skall lösa detta vette smedarna. Jag hoppas man återgår till de mindre vagnarna så att folk faktiskt kan stå och snacka inne i butiken - sådant ökar trevnaden. Men gissningsvis kommer man väl att enkelrikta hela affären och måla pilar på golvet som man måste följa - precis som på IKEA. Och VE den som då kör mot färdriktningen.
Är detta ett i-lands-problem?? Hm... Jo!


Det var som sagt Skärtorsdag med mässa i kyrkan. Och avklädning av altaret.
I morgon är det Långfredag med den speciella gudstjänsten.
Och på söndag är det PÅSK - Livet vann, dess namn är Jesus!

Jag skall inte leda några gudstjänster men planerar att fira dem i bänken - bästa platsen.
http://karlsten.blogspot.com/2007/04/alla-religioner-r-vlkomna-drfr-tar-vi.html.
http://www.kyrkanstidning.com/ArticlePages/200704/03/20070403152838_Headline150/20070403152838_Headline150.dbp.asp
* Sammanblandningen av talesätt i stycket är - säkert inte nya - presenter till kollegan SVB som brukar läsa min blogg och då och då kommentera inlägg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0