äntlingen kanske kräkelfäktning

Detta kan arta sig till att bli en intressant och lätt invecklad debatt.

Så skrev jag i ett inlägg den 21:a mars under rubriken pedagogiskt problem - och inveckling. Det inlägget hade som utgångspunkt att ärkebiskopen uttalat att biskoparna ställer sig tveksamma till den föreslagna framtida könsneutrala äktenskapslagstiftningen. I inlägget funderade jag över om hur biskoparnas mening i framtiden skulle stå sig i relation till andras.

Idag har något oväntat hänt!!

En biskop - Martin Lind - har fronderat mot vad ärkebiskopen uttryckte för mindre än en månad sedan. Att han pratar strunt är en sak men inte speciellt förvånande - det har han gjort förr.
Att han fronderar är det nya.

I biskopsämbetets teologi ligger att de finns för kyrkans enhets skull. Detta har Svenska kyrkans biskopar slagit fast på två sätt. Dels har de sagt det - flera gånger. Dels har de alltid uppträtt på ett snöre. Med kännedom om vilka de är och genom åren har varit bör de i rimlighetens namn vid ett och annat tillfälle bakom låsta dörrar diskuterat hårt - men utåt har de alltid varit överens. Detta gjorde att ärkebiskop Hammars individuella tyckande stod oemotsagt av de andra läro-väktarna och många människor bibringades därför uppfattningen att hela biskopsflocken svävade på målet vad gäller Jesu uppståndelse samt bar på tanken att Maria nog var i lag med någon man som orsaken till sin graviditet. Så är det ju inte men tystnaden har gjort att det framstått så.

Innan Hammar hamrade på var det Ytterberg i Västerås som var den mest talträngde - med intrycket att alla stod bakom honom. Han sade då inte direkt stolliga saker så det gjorde inget men det är mönstret jag vill visa: En snackar, resten står tysta. Och den mest talträngde, eller ärkevarianten, anger tonarten. Så har det varit genomgående sedan flera år tillbaka. Det är först i samband med pensioneringen som det finns moderna exempel på att lila-skjortor krånglar.

Detta har gällt fram till idag då Martin Lind fronderar!!!

Spännande skall nu bli om de andra tyst och stilla inordnar sig för enfaldighetens skull*.
Eller får vi äntligen lite massmedial kräkelfäktning. Det vore inte en dag för tidigt!!


I morgon innan tuppen skott sig (present till SBG) kommer flygtaxin för att föra mig den inledande sträckan på en Sigtunaresa. Grundkursens öden och äventyr är på tapeten vid en tvådagars överläggning. För anledningen till detta kan läsaren leta upp inläggen job på sin askhög - extended version av den 8/12 2005 samt jeremiad - om försöka hit och föröda dit av den 12/2 2006. Att jag inte skrivit mer i det ämnet efter de inläggen beror på att byråkraterna vid kyrkokansliet bara avvaktat och avvaktat och avvaktat - allt under total tystnad. Gissningsvis kommer jag författa något i ämnet efter Sigtunatrippen. I vart fall skall jag tala där.

Då jag är borta i morgon och inte kommer mig till datorn meddelar jag redan idag att det nu är 1658 minuter kvar till veckans avsnitt av LOST. Givetvis kommer jag smita från konferensens programpunkt för att titta i morgon kväll.
 

*OBServera att ordet enfaldig i grunden är ett räkneord - följt av tvåfaldig, trefaldig och ett fyrfaldigt leve för födelsedagsbarnet.
Linds artikel: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=639934

Kommentarer
Postat av: Kattis

"Kräkelfäktning" är nog dagens ord.

Jag fick VG på hemtentan. Världen är som det ska vara igen.

2007-04-18 @ 14:17:27
Postat av: SvBG

Jag instämmer med ovanstående: "kräkelfäktning" är ett bra ord. Kräklan lämpar sig dessutom ypperligt på innebandyplanen.

2007-04-20 @ 18:03:55
URL: http://www.svenbertilgrahn.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0